Güncelleme Tarihi:
SİİRT (AA) - Siirt Üniversitesi (SİÜ) Ziraat Fakültesi'nce yürütülen araştırma ve uygulama sahasında, bölgede yetişen tahıl çeşitlerini artırmak ve bölgedeki çiftçiyi bilinçlendirmek amacıyla 101 çeşit tahılın ekimi yapıldı.
Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen araştırma ve uygulama sahasında ekim yapan Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Çığ, serin iklim tahıllarının dünyada, Türkiye'de ve Siirt'te en fazla yetiştirilen ürün gurubunu oluşturduğunu, aynı zamanda stratejik bir ürün olma özelliğini taşıdığını söyledi.
Dünya Buğday verim rekorunun bir ton 560 kg civarında olduğu göz önüne alındığında 2013 istatistiklerine göre Siirt'te buğday verim ortalamasının dönüm başına 260 kg olarak gerçekleştiğini dile getiren Çığ, şöyle konuştu:
"Ortaya çıkan bu tablo bizi, bu alan üzerine yoğunlaşmaya itmiştir. Bölgede yetiştiriciliği yapılan ürünlerde verimi sınırlayan başlıca iki faktör var. Bunlar, çevre koşulları ve yetiştirilen ürünün genetik olarak verim potansiyeli. Bu iki unsurdan yola çıkılarak çevre koşullarına uyum sağlayan ve genetik olarak verim potansiyeli yüksek ürün yetiştirildiği takdirde istenen düzeyde verim elde edilmesi kaçınılmazdır. Fakültemiz bünyesinde yürütülen bu çalışmadaki amacımız Siirt ili ekolojik koşullarında en uygun ekmeklik buğday, makarnalık buğday ve arpa çeşitlerini belirleyerek çiftçimize kazandırmaktır. Yürüttüğümüz çalışmada, ülkemizde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan 40 ekmeklik buğday, 15 makarnalık buğday, 10 yemlik arpa, 18 maltlık arpa, 7 tritikale, 3 yulaf ve 1 çavdar çeşidini yetiştirerek çiftçilerimize tanıtmayı hedeflemekteyiz"
Siirt'te yetiştiricileri, verim ve kalite yönünden üstün serin iklim tahılları ile buluşturmayı ve çiftçilerin kalkınmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirten Çığ, 2 yıl sürecek bu çalışmanın bir başka çarpıcı yönünün ise Siirt ilinde tanınmayan ve üretimi yapılmayan ancak, son yıllarda yaşanan kuraklık sebebi ile önemi hızla artan Tritikale'yi üreticilerle buluşturmak ve çiftçilere alternatif bir ürün ve gelir kaynağı kazandırmak olduğunu kaydetti.
Çığ, "Tritikale, dayanıklılığını çavdardan, kalitesini ise buğdaydan alan, hem dayanıklı, hem de kalite yönünden tatmin edici ve verim potansiyeli yüksek bir üründür. Bunun yanı sıra bölgemizde hak ettiği yeri alamayan yulaf ve çavdar bitkilerini de çiftçilerimizin beğenisine sunmaktayız" dedi.