IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2016 12:16
SİİRT'TE DEDESİNDEN KALMA MESLEĞİ İCRA EDEN CELAL APARI, 70 YILLIK HELVA MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR.
Siirt’te dedesinden kalma mesleği icra eden Celal Aparı, 70 yıllık helva mesleğini sürdürüyor.
Şehir merkezinde bulunan iş yerinde atalarından kalma 70 yıllık mesleği bugünlere getirdiğini aktaran Celal Aparı, daha önce susamlı ve çörekli olarak yapılan helvanın son dönemde Siirt fıstığı ile de yapıldığını açıkladı. Aparı, “Babam bu mesleği dedemden devraldı, ben de babadan aldığım bu mesleği çocuklarıma öğretiyorum. Daha önce satışlarımız çok iyiydi ancak son dönemlerde helva satışları düştü. Helvanın iki çeşidi var biri sade diğeri ise fıstıklıdır. Daha önce susamlı ve çörekli fıstık yapılıyordu. Ancak artan maliyetten dolayı üretemiyoruz. Fıstıklı helva daha çok tercih ediliyor. Helvada kullandığımız malzemeler tamamen Siirt yöresine aittir ve bu yörenin ürünlerini kullanıyoruz. Şuan bir kutu fıstıklı helva 15 liradan satılıyor” dedi.
Üretilen fıstıklı helvaları daha çok şehirlerarası dinleme tesisleri ve İstanbul, Bursa ve Ankara gibi illerde yaşayan Siirtlilerin rağbet gösterdiğini aktaran Aparı, paketlenerek il dışına gönderilen helvayı ramazan ve kış aylarında yetiştiremediklerini söyledi.