IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2015 12:51
SİİRT'TE SON BİR KAÇ YILDIR YAPILAN KAZI ÇALIŞMALARINDA ELDE EDİLEN BULGULAR 12 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANAN YERLEŞİM ALANI TESPİT EDİLİ
Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, Ilısu Baraj Gölü altında kalacak Siirt il sınırları içerisinde yapılan kazı çalışmalarında kentin tarihinin 12 bin yıl öncesine uzandığını söyledi. Elde edilen bulgularda ilk yerleşim alanının Siirt olduğu belirtiliyor.
Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, Ilısu Baraj Gölü altında kalacak bölgedeki kazıların koordinatörlüğünü yapan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur’u ziyaret ederek, Siirt’te yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yrd. Dr. Haluk Sağlamtimur, kazı çalışmalarında bölgenin bilinen tarihini değiştirecek nitelikte birçok bulguya ulaştıklarını ifade etti. Sağlamtemur, “Kurtalan ilçemizin Çattepe köyünde daha önce yapılan kazılarda, Roma dönemine tarihlenen bir limana ulaştık. Burası da Arap coğrafyacıların kitaplarında yer alan önemli bir kenttir. Yaptığımız kazılarda müzelerde sergilenmeye değer birçok esere ulaştık. Başur Höyük’teki çalışmalarda da bulduğumuz oyun taşları dünyanın en eski oyununa ait olmaları açısından bütün dünyada büyük yankı uyandırdı. M.Ö. 3100-2900 yıllarına tarihlenen domuz, köpek ve benzeri figürlerden oluşan 49 taştan ibaret bu oyunun nasıl oynandığını çözmeye çalışıyoruz" dedi.
Siirt’in Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarının kesiştiği noktada yer aldığını ifade eden Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz ise, son yıllarda Siirt il İl sınırları içerisinde yapılan kazılarla kentin tarihinin 12 bin yıl öncesine uzandığını dile getirdi. Tutulmaz, Siirt’in keşfedilmeye değer bir il olduğunu belirterek, "İlk liman kentinin yapılan kazıda ortaya çıkması ve İlk oyun setinin yine Siirt’ te bulunması insanlık tarihi açısından önemli bir olaydır” diye konuştu.
Vali Tutulmaz, daha sonra kazılarda bulunan eserleri inceledi.