Güncelleme Tarihi:
SİİRT (AA) - ZEKERİYA GÜNEŞ / MEHMET ZAHİT YILDIZ - Siirt'te yetiştirilen, yünü ile yöreye özgü battaniye, kilim ve halının ham maddesini oluşturan tiftik keçisinin koruma altına alınması için proje hazırlandı.
Bölgede 1990'lı yıllarda yaşanan terör olayları ve çeşitli nedenlerle tiftik keçisinin neslinin tehlike altına girmesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını harekete geçirdi.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce hazırlanan, "Halk Elinde Hayvan Islahı Projesi" kapsamında, renkli tiftik keçilerinin sayısının artırılarak kontrollü üretim yapılması amacıyla ildeki 5 bin 800 renkli tiftik keçisi koruma altına alınacak, yetiştiricisine 160 bin lira destek verilecek.
- 26 üretici desteklenecek
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İzzet Murat, AA muhabirine, Siirt'te yetiştirilen tiftik keçisinin neslinin korunması amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan proje kapsamında çalışmalara başlandığını söyledi.
Bu sayede üretici ile hayvan sayısının artırılmasının hedeflendiğini belirten Murat, proje ile kent merkezinin yanı sıra, Tillo, Şirvan ve Baykan ilçelerinde 26 üreticinin destekleneceğini dile getirdi.
Murat, ilde anaç, yavru ve erkek teke olmak üzere 5 bin 800 hayvanın koruma altına alınacağına işaret ederek, "Amacımız tiftik keçisinin varlığını korumak, artırmak, melez çiftleşmeler yoluyla ırkın bozulmasını engelleyerek bu ırkı saf hale getirebilmektir" dedi.
- Üreticiye 160 bin lira destek
Bakanlığın her yıl üreticiye anaç adı altında ödeme yaptığına dikkati çeken Murat, bu kapsamda sisteme kayıtlı 15 ayını dolduran hayvanlara destek verildiğini anlattı.
Murat, ayrıca renkli tiftik keçisi için de ödeme yapıldığını aktararak, şöyle konuştu:
"Dişi hayvanlar için 35, yavru için de 20 lira ödeme yapılıyor. Proje ile anaç bir tiftik keçisi için yıllık toplam 55 lira destek veriyoruz. Bu yıl itibarıyla icmal desteğimizi bakanlığa gönderdik. 26 üreticiye 5 bin 800 hayvan için 160 bin lira destek sunulacak."
- "Tiftik üretimi artacak, pazar canlanacak"
Murat, Siirt'te üretimi yapılan tiftik keçisinin yününden, battaniye, kilim ve halı gibi ürünlerin hazırlandığını vurgulayarak, tiftik keçisinin korunmasıyla ham maddenin azalmaması sonucu tiftik üretiminin de artacağını kaydetti.
"Tiftik üretimi artacak, pazar canlanacak" ifadesini kullanan Murat, bunun hem yetiştiriciyi hem de halı, kilim ve battaniye üretimini gerçekleştirenleri de memnun ettiğini dile getirdi.
Yetiştiricilerden Edip Alpagot, tiftik keçisinin kış mevsiminde koyundan daha dayanıklı olduğunu ancak veriminin düşük olması nedeniyle besiciler tarafından çok tercih edilmediğini söyledi.
- "Yünü kışın sıcak, yazın serin tutuyor"
Devletin kıl keçisine verdiği desteğin 3 katını tiftik keçisine verdiğini ifade eden Alpagot, "Tiftik keçisi özel bir keçidir. Sütü kadar eti ve tüyü de çok değerli. Tiftik keçisinin yünü kıl keçisinden daha yumuşak olduğu için kışın sıcak, yazın serin tutuyor" diye konuştu.
Alpagot, geçmişte yetiştiriciliği daha yaygın iken günümüzde bin 500 hayvandan oluşan sürüden 8'inin teftik keçisi olduğuna işaret ederek, devletin tiftik keçisine sunduğu destekten duydukları memnuniyeti belirtti.
Yetiştiricilerden Hamza İmac ise tiftik keçisinin neslinin tükenmemesi için uğraş verdiklerini aktardı.
Tiftik keçisinin sütünün de çok faydalı olduğunu, bu nedenle bebekler için de tercih edildiğini dile getiren İmac, "Kıl keçisi ve koyuna göre çok dayanıklı bu tür çok fazla yem tüketir ancak az süt verir. Bu nedenle yetiştiriciler tarafından çok fazla tercih edilmediği için nesli risk altında" şeklinde konuştu.