Güncelleme Tarihi:
Akif ÖZALP/ SİİRT, (DHA)- SİİRT İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Çevre Sağlığı Birim Sorumlusu Dr. Selman Yürek, “Bakanlığımızın çalışmaları sonucunda ülkemizde yerli sıtma vakası görülmemektedir. Sadece ‘imported’ yani yurtdışından gelen vakalar bildirilmekte. Son 10 yıl içerisinde erişebildiğimiz verilere göre, Siirt’te sadece geçen yıl yurt dışına çıkıp geldiği belirlenen 1 imported vakamız mevcut, onun dışında herhangi bir vaka görülmedi” dedi.
İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Çevre Sağlığı Birim Sorumlusu Dr. Selman Yürek, 25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de görülen sıtma vakalarının son 10 yılda sadece ‘imported’ vakalar olduğunu söyledi. Dr. Yürek, kentte son 10 yılda sadece 1 vakanın görüldüğünü belirterek, “Bakanlığımızın çalışmaları sonucunda ülkemizde yerli sıtma vakası görülmemektedir. Sadece ‘imported’ yani yurtdışından gelen vakalar bildirilmekte. Son 10 yıl içerisinde erişebildiğimiz verilere göre, Siirt ilimizde, sadece geçen yıl olmak üzere, yurt dışına çıkıp gelen bir kişide belirlenen 1 imported vakamız mevcut, onun dışında herhangi bir vaka görülmedi. Sıtma, plasmodium adı verilen paraziter bir enfeksiyon olup, anofel cinsi dişi sivri sinekler tarafından bulaşan bir hastalıktır. Hastalarda genel semptom olarak yüksek ateş, üşüme, titreme ve aşırı terleme gösteren bir hastalık. Genellikle bataklık ve sıcak iklimlerde, Afrika ülkeleri, Orta ve Doğu Amerika ülkelerinde görülen bir hastalıktır” ifadelerini kullandı.
‘SITMA, ERKEN MÜDAHALE EDİLMEDİĞİNDE ÖLÜMCÜL’
Sağlık Bakanlığı ile yerel yönetimlerin yürüttüğü çalışmalarla birlikte yerli vakaların bulunmadığını ifade eden Yürek, “Ülkemizde Sağlık Bakanlığımızın çalışmaları çerçevesinde, belediyelerde yapılan ilaçlamalar ve bakanlığın hekimlere gönderdiği ilaçlar, yönetmenlikler olsun yerli vakalarımız bulunmamaktadır. Sıtmadan korunmak için, yurt dışına çıkacak vatandaşlarımız aşılarını yapabilirler, oraya gittikleri zaman uzun kollu, kapalı kıyafetler giyebilirler. Kapalı ortalarda bulunmaları gerekir, gidecekleri zaman hekimlerinin verdiği koruyucu ilaçları kullanabilirler. Sinek kovucu spreyler kullanabilirler. Korunmak için bunları yapmak lazım. Sıtma hastalığı erken müdahale edilmediğinde öldürücülüğü olan bir hastalıktır. Sivrisinek ısırığında bu parazitler, plasmodiumlar, kan yoluyla karaciğere geçip oradaki eritrositlere yerleşip üreyerek çoğalarak kan dolaşımında bir anda patlamaya neden olur ve bu patlamalar 24-72 saat içerisinde kişiye yüksek ateş ve nöbet geçirtir. Eritrosit kaybına bağlı olarak erken müdahale edilmediğinde ölümcül olmaktadır” diye konuştu. (DHA)
FOTOĞRAFLI