Başbakan Yarımcısı Kaynak, göçük alanında inceleme yaptı

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Yarımcısı Kaynak, göçük alanında inceleme yaptı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2016 19:45

Başbakan Yarımcısı Kaynak, göçük alanında inceleme yaptı

Haberin Devamı

Turan KOYUNCU- Mehmet Yücel DURAK/SİİRT, (DHA)- BAŞBAKAN Yardımcısı Veysi Kaynak, 7 işçinin cesedinin çıkarıldığı, toprak altındaki 9 işçiyi arama kurtarma çalışmalarının sürdürüldüğü Siirt'in Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'ne gelerek, gelişmeler hakkında bilgi aldı.
Uçak ile Siirt'e gelen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, buradan da helikopterle Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'ne geldi. Göçüğün meydana geldiği ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği alana gelen Başbakan Yardımcısı Kaynak, burada oluşturulan kriz merkezindeki görevlilerden, bilgi aldı.

"AİLELERİN ACISINI HAFİFLETMEK İSTİYORUZ"
Kriz merkezinde AFAD ve UMKE ekiplerinden bilgi aldıktan sonra açıklama yapan Kaynak, "17 Kasım Perşembe akşamı saat 20.30 sıralarında buradaki maden ocağında bir göçük meydana geldi. 7 kardeşimizin maalesef cansız bedenine ulaşıldı. Halen göçük altında 9 kardeşimiz bulunuyor. Çalışmalar Perşembe gününden beri 24 saat esasına göre yapılıyor. Yaklaşık 1300 kodundan 1600 kodu aralığında, aslında kısa mesafe gözüküyor ama, bu kısa mesafede 300 metrelik rakım farkı olduğunu düşünürseniz, bu yamacın ne kadar dik, oluşan kütlenin de ne kadar çok olduğu anlaşılabilecektir. Yaklaşık 400 bin metreküplük bir kütle tahmin ediyoruz. Çalışma yaparken, yukarda serbest hale gelmiş toprakların, yeni bir göçük oluşturmaması, ya da iş makinalarının çalışmalardan sonra başka göçük olmaması, bir kısım teknik tedbirleri gerektiriyor. Bu tedbirler çerçevesinde çalışma 24 saat esasına göre yapılıyor. Umuyoruz kısa sürede tamamlanır ve kardeşlerimize canlı ulaşabiliriz. Hiç olmazsa onların cansız bedenlerine ulaşarak ailelerine teslim etmek, onların acılarını hafifletmek bizim görevimiz" dedi.

UZMAN 8 KÖPEK YARIN TARAMA YAPACAK
Yarın sabah erken saatlerinden itibaren, Türkiye'nin çeşitli kentlerinde arama, kurtarma eğitimi almış 8 köpeğin göçük alanına getirilerek tarama yapacağını anlatan Kaynak, "Yarın erken saatte çalışmalar kısa süre için durdurulacak ve eğitim almış köpeklerimiz, bu sahayı yeniden tarayacaklar. Bunun dışında hangi teknolojik imkanlar daha varsa, biz arkadaşlarımızla bunları değerlendirdik. Bizim bildiğimiz bütün imkanlar kullanıldı ama hangi başka imkanlar varsa, onları da devreye sokacağız. Haritaya göre çok teknik ve ileri düzeyde çalışıldığı anlaşılıyor" diye konuştu.

"SON BEDENE ULAŞINCAYA KADAR ÇALIŞMALAR SÜRECEK"
Meteoroloji yetkilileriyle bir görüşme yaptığını aktaran Kaynak, 4-5 gün içerisinde yağış beklenmediğini ancak her şeye rağmen son bedene ulaşıncaya kadar çalışmaların süreceğini belirterek, şöyle konuştu:
"Ailelerimizin acıları büyük bu sebeple psikososyal destekler, gıda ve barınma desteği sağlanıyor. Buradan ailelere şunu söylemek isterim, hiçbir şey kaybettiğimiz canları geri getiremez, arkada bıraktıklarının her türlü ihtiyacı karşılanacaktır. Önümüzdeki 4-5 gün içerisinde ailelerde o endişeyi gördüm bir yağmur yağma ihtimali olursa çalışmalar durur mu yeni bir heyalan oluşur mu diye. Metoorolji araştırma yaptırdım önümüzdeki 4-5 gün içerisinde yağış ihtimali gözükmüyor. Ama bizim kararımız oradaki son bedene ulaşıncaya kadar bu çalışmaların sürmesidir. Son kişinin enkaz altından çıkarılmasını sağlayıncaya kadar hükümet olarak burada olacağız. Ben birazdan ailelerle de buluşacağım. Hukukun bu kardeşlerimizin yakınlarına tanıdığı haklar var ancak şurasını garanti ederim ben. Eğer sorumlulardan tapsis edilemezse devletimiz bu ödemeyi yapar, ilgilisinden icra eder. Bundan yana kaygıları olmasın."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!