Yüksek Rokolte İçin Pamuk Temiz Toplanmalı

Güncelleme Tarihi:

Yüksek Rokolte İçin Pamuk Temiz Toplanmalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2015 18:16

pamuk kirliliği paneli

Şanlıurfa’da pamuk kirliliği konulu panel düzenlendi.
Şanlıurfa’da GAP TEYAP İl Koordinatörlüğünün organizesi, Şanlıurfa Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde ‘Pamuk Kirliliği’ konulu panel gerçekleştirildi. arran Üniversitesi’nden Prof. M. Ali Çullu’nun Moderatörlüğünde gerçekleşen Panele Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden KTV Şube Müdürü M. Sait Güneş, Sanayici İşadamı Eyüp Gergerli ve ÇUKOBİRLİK Asbaşkanı Ali Hayırlı Panelist olarak katıldı.
Panelde rekoltesi ve yüksek kaliteli Pamuk elde etmenin yanında piyasada tercih edilen olabilmek için Pamuğu temiz toplamanın önemine işaret edildi.Dünya genelinde önemli stratejik ürünler arasında yer alan pamuğun ekiminden hasadına kadarki süreçte çok dikkatli ve bilinçli olunması gerektiğine işaret edildi. Türkiye pamuğunun yüzde 42’sinin Şanlıurfa’da üretildiğine dikkat çekilen panelde, pamuğun temiz toplanmaması nedeniyle büyük firmalar tarafından Şanlıurfa pamuğunun tercih edilmediği dile getirildi.
Şanlıurfa pamuğunun önemli kumaş ve giyim alanında değil de daha alt seviyelerdeki tekstil gruplarında kullanıldığı ve bu yüzden Şanlıurfa pamuğunun dünyaca ünlü tekstil markaları tarafından tercih edilmediği kaydedildi. Şanlıurfa pamuğunun kirli toplandığı yönündeki imajın yıkılması için çiftçinin ve tarım işçilerinin daha özenli olması için çağrıda bulunuldu.
“PAMUĞU TEMİZ TOPLAMAK ÇOK ÖNEMLİ”
Panelde söz alan Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, oda olarak pamuğun temiz toplanması konusunda nasıl çalışmalar yürütüldüğüne dikkat çekti. Pamuğun ülke ve kent ekonomisindeki önemine değinen Eyyüpoğlu, oluşturulan pamuk kirliliği komisyonun önemli çalışmalar yürüttüğünü ve çiftçilerinde komisyona kulak verdiğini vurguladı. Eyyüpoğlu, “Şanlıurfa Ziraat Odası Olarak pamuğun temiz toplanması için tarım işçi ücretlerini belirlemede randımanı esas alarak en temiz pamuğu toplayan işçiye daha fazla ücret verilmesi yönünde karar aldık. Bu anlamda Pamuk bizler için gerçekten çok önemli bir ürün. Şu anda İşsizliği önleyen en önemli ürünümüz pamuktur. Ekiminden tutunda, hasadından, çırçırına ve pazarlanmasına kadar her safhada üretici, tüccar ve işçi için önemli bir gelir kaynağı. Pamuk diyince Urfa akla gelir. Türkiye’de yetişen Pamuğun yüzde 42’si Şanlıurfa’da üretilmektedir. İki yıl önce Şanlıurfa Valiliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, GAP İdaresi, Şanlıurfa Ziraat Odası, Şanlıurfa Ticaret Odası ve Ticaret Borsası temsilcilerinin yer aldığı pamuk kirliliği komisyonu oluşturuldu. Zaman zaman köylere giderek bu konuda çiftçilerimizi bilgilendirdik. Özellikle naylon torbalara koymayın uyarılarında bulunduk. Bundan üç yıl önce pamuk çalıştayı yapıldığı sırada iki büyük firma Urfa pamuğu diyince kaçıyoruz şeklinde açıklamada bulunarak sebebinin Urfa Pamuğunun kirli olduğu balyalarda naylon karışımının yer aldığı ileri sürüldü. Bu durumunun kendileri için büyük zararlara neden olduğunu aktardılar. Düşünün 50 gramlık naylonun bir balyada çıkması tüm balyanın atılmasına neden oluyor. Bu konuda bizlere zaman zaman ithamda bulundular. Bu olay sonrası tüm kentte oluşturulan komisyon olarak köylerimizde çiftçimize ve çırçır fabrikalarına bizzat giderek uyarılarda bulunduk. Bu çalışmalar sonrası çiftçilerimiz komisyonuna kulak verdi. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu çalışmalar bir sonuç daha orta çıkardı. Daha önce EGE Pamuğu ile Urfa pamuğu arasında 400 kuruş Fiyat farkı vardı ve Urfa pamuğu alınmıyordu. Şu anda bu fark 100 kuruşa düştü inşallah çiftçilerimiz bu farkı da kapatacaklar. Komisyonda yer alan tüm kurumlara teşekkürlerimi sunuyorum. Pamuğun temiz toplanması ve dünya piyasalarına sunulmasının önemi çiftçimiz tarafından artık daha iyi anlaşılmaktadır” dedi.
Panelin açılış Konuşmasını yapan GAP TEYAP İl Koordinatörü Ahmet Coşandal, pamuk kirliliği ile mücadele kapsamında tarımsal danışmanlar ve kurum olarak çok sayıda eğitim çalışması yürütüldüğünü söyledi. Coşandal, panel ve eğitim organizasyonları ile pamuğun daha temiz toplanması konusunda çiftçi ile ortak hareket ediyoruz. Pamuğun ekonomik değeri ve bölge için önemi göz önünde bulundurulduğunda temiz toplanarak piyasalara sunulması hayati önem arz etmektedir. Bugünkü panelimizde değerli STK ve kurum temsilcileri ile birlikte tekrar pamuğun temiz toplanmasına vurgu yapmak istedik" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!