DHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2016 14:06
Suruç’ta nar hasadı başladı
Ali LEYLAK/SURUÇ (Şanlıurfa), (DHA)- ŞANLIURFA’nın Suruç İlçesi'nde ince kabuğu, mayhoş tadı, kırmızı taneleriyle dünyanın en iyi narı olarak gösterilen Suruç narının hasadına başlandı. Türkiye’nin en önemli sofralık nar üretimi merkezi konumunda olan Suruç’ta nar hasadı başladı. GAP Eylem Planında Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kapsamında Atatürk Barajından bölgeye su verilmesinin ardından bu yıl bölgede nar tarımı hızla artmaya başladı. Yılın ilk nar hasadının başlamasıyla birlikte nar bahçelerinde toplanan ürenler, tezgahlarda kilosu 2-3 lira arasında satışa sunuluyor. Suruç narının birçok hastalığa iyi geldiğini, ince kabuğu ve mayhoş tadı sayesinde en çok tercih edilen ürünler arasında yer aldığını ifade eden Üçpınar Mahallesi’ndeki çiftçi Halil Ada, “Bu yıl meşhur narımızın hasadına başladık. Allaha şükür bu yıl ürün iyi geldi. Ancak bazı bahçelerde yetişen narlarda nadiren bazı hastalıklar görüldü. İyi bakımı yapılan bir nar bahçesinde her bir nar, 700-900 gram arası olup, ağaç başına 70 kiloya yakın nar alıyoruz. Bir dönümde 1 ile 3 ton arasında ürün elde ediliyor. Bizim burada yetişen narlarımız başta Türkiye olmak üzere Avrupa’ya ihraç ediliyor” şeklinde konuştu.
Nar hasadında çalışan kadın işçiler ise topladıkları narları kışın kullanmak üzere narı elle taneleyip suyunu sıkıp, sonra da kazanlarda kaynatıp organik pekmez haline getirdiklerini söylediler.
FOTOĞRAFLI