Güncelleme Tarihi:
ŞANLIURFA (AA) - Siverek ilçesinde bağ bozumunda toplanan üzümler, geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülüyor.
Geçimini üzüm yetiştiriciliğiyle sağlayan Siverekli bağcılar, yıl boyunca yetiştirdikleri üzümlerini pekmez, pestil ve cevizli sucuk haline getirmek için yoğun bir mesai harcıyor.
Bağ bozumunda toplanan üzümleri sıkarak, büyük kazanlarda kaynatıp pekmez elde eden Siverekli kadınlar, ayrıca kış aylarında tüketilmek amacıyla üzüm suyunu kaynatıp bulamaç haline getirerek kesme, cevizli sucuk ile pestil elde ediyorlar.
Yaklaşık 50 yıldır babasından kalma bağda her yıl bağ bozumu geleneğini sürdürdüğünü belirten Rahime Turan (46), halk arasında "Şire üzümü" olarak bilinen üzümlerin pekmez yapımında kullanılan en iyi ürün olduğunu ancak son yıllarda görülen hastalıklar nedeniyle bağ sayısının azaldığını söyledi.
Az sayıda kalan üzüm bağlarının korunması gerektiğini ifade eden Turan, aksi halde kazanları rafa kaldırmak zorunda kalacaklarını ve bağ bozumu geleneğinin sona ereceğini dile getirdi.