Güncelleme Tarihi:
ŞANLIURFA, (DHA) ŞANLIURFA'da, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTEM) tarafından yerli mısır tohumu çeşitlerinin tanıtıldığı 'Ulusal Mısır Tarla Günü' düzenlendi.
Türkiye’de Mısır üretiminin en çok yapıldığı illerinde başında gelen Şanlıurfa’da yerli mısır çeşitlerinin yaygınlaşması için GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 'Ulusal Mısır Tarla Günü' düzenlendi. GAPTAEM tarafından Koruklu Araştırma İstasyonu'nda düzenlenen ulusal mısır tarla günü etkinliğinde, araştırma enstitülerince ıslah edilen yerli mısır çeşitleri tanıtıldı.
GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, bölgede üretilen mısırın yüzde 90'ının özel sektör tarafından satılan çeşitler olduğunu, buna karşın milli mısır çeşitlere yönelinilmesi gerektiğini söyledi. Milli tarım için tohumculukta da dışa bağımlı olmadan yerli çeşitleri yetiştirmek amacıyla tarla gününü düzenlediklerini belirten Çetiner, "Burada yerli mısır çeşitlerimizin ne kadar verim verdiklerini tarla başında inceleyeceğiz." dedi.
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu ise Şanlıurfa'nın Türkiye'de en fazla mısır üretiminde 3'üncü sırada olduğunu, bölge çiftçisi için mısırın öneminin giderek artığını belirtti. Kentte 2 bin yılında 9 bin ton mısır üretilirken, 2013 yılında bu rakamın 650 bin tona yükseldiğini aktaran Eyüpoğlu, yerli tohumun kalitesine ve rekoltesine dikkati çekerek çiftçilere yerli tohumu tavsiye ettiklerini aktardı.
Dünyada 90 milyon hektarın üzerinde genetiği değiştirilmiş mısır üretimi yapıldığına işaret eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Çakmaklı da "Genetiği değiştirilmiş ürünlerde soyadan sonra mısır gelmektedir. Bu nedenle yerli ve milli mısır önem kazanmaktadır. Şu anda yerli ve milli mısır tohumunu tanıtmanın onurunu, gururunu yaşamaktayım. Yerli mısır çeşitlerimizin verimlilik ve katma değer üzerinde ciddi rol üslenecektir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından üretici, ziraat mühendisleri, firma temsilcilerinden oluşan katılımcılara arazide yetiştirilen yerli mısırların özellikleri, rekolteleri ziraat mühendislerince çiftçilere anlatıldı.
FOTOĞRAFLI