Şanlıurfa'da israfı önleme kampanyası

Güncelleme Tarihi:

Şanlıurfada israfı önleme kampanyası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2017 11:50

Şanlıurfa'da israfı önleme kampanyası

Haberin Devamı

ŞANLIURFA, (DHA) - ŞANLIURFA'da, Harran Üniversitesi öncülüğünde 'Porsiyonu küçült, israfı önle' adıyla israfı önleme kampanyası başlatıldı.
Gastronomi  sektöründeki israfı önlemek amacıyla Şanlıurfa Mutfak Müzesi'nde Harran Üniversitesi Şanlıurfa Sosyal Bilimler MYO Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Hafize Özbudun’un öncülüğünde başlatılan kampanyaya, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) Başkanı Gökhan Tufan, Güneydoğu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu (GÜDAPAFED) Başkanı Aziz Suveren, Şanlıurfa Aşçılar ve Pastacılar Derneği (ŞAPADER) Başkanı Yılmaz Ede ve 75'nci Yıl Mesleki Eğitim Merkezi Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü Öğretmeni Abdüllatif Yılmaz da destek verdi. İnsanların, dünyanın birçok yerinde açlıkla mücadele ettiği günümüzde, yiyecek-içecek sektörü çalışanlarına ve tüketicilere önemli sorumluluklar düştüğünü söyleyen Harran Üniversitesi Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Hafize Özbudun, "Daha üç gün önce, ana haber bültenlerinde, Türkiye’de her gün yaklaşık 3 milyon ekmeğin çöpe atıldığı söylendi. Milyonlarca ekmek çöpe atılmakla birlikte, o ekmeğin üretilmesi için harcanan zaman, emek ve açlıkla uğraşan onca insanın hakkı da çöpe gitmektedir. İsraf konusu yalnızca ekmekle sınırlı değildir. Her gün, yiyecek-içecek hizmeti verilen tüm işletmelerde, serpme kahvaltı ve açık büfe uygulamalarında, öğle ve akşam yemeklerinde, gösteriş yapacağım diye ortaya serilen yiyecekler, önemli oranda tam olarak tüketilmeden çöpe gönderilmektedir. Bu konunun iki sorumlusu vardır. Birincisi işletmelerdir, ikincisi tüketicilerdir" dedi.
'PORSİYONLARI KÜÇÜLTELİM'
İşletmeler tarafından yapılan hatalar ve çözüm önerileri ile ilgili konuşan Şanlıurfa Aşçılar ve Pastacılar Derneği (ŞAPADER) Başkanı Yılmaz Ede ise, "Porsiyonlar büyük olduğu için tüketilmeyen yiyecekler israf edilmektedir. Çaresi: porsiyonları küçültelim. Daha sonra müşteri isterse tekrar verelim. Serpme kahvaltı uygulamasında büyük kaplarla ortaya konulan yiyecekler israf edilmektedir. Çaresi: Özellikle kahvaltıda ve diğer öğünlerde verilen ikramları, küçük kâselerde kişisel porsiyon olarak servis edelim. Grup halindeki ürünleri, örneğin peynirleri, küçük dilimler halinde servis edelim. Toplu yemeklerde, çocuklara yetişkin porsiyonu değil, çocuk porsiyonu verelim" şeklinde konuştu.
'SOSYAL MEDYADA GÖSTERİŞ YAPACAĞIM DİYE MASAYI DONATIYORLAR'
Tüketiciler tarafından yapılan hatalar ve çözüm önerileri konusunda tavsiyelerde bulunan Güneydoğu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu (GÜDAPAFED) Başkanı Aziz Suveren de, "Açık büfede, tabağımıza yiyeceğimiz kadar alalım. Bitince tekrar alabiliriz. Serpme kahvaltı uygulamasında, sosyal medyada gösteriş yapacağım diye gereksiz masa donatısı talep etmeyelim. İşletmelerden küçük porsiyon olarak, küçük kâselerde servis talep edelim. Toplu yemeklerde, çocuklarımız için, yiyebilecekleri kadar yemek isteyelim" diye konuştu.
İşletmelerin ayakta kalabilmesi için personelin ve işletme yönetiminin el ele vermesi gerektiğini kaydeden Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) Başkanı Gökhan Tufan de, "Beklediği kalitede hizmet alabilmesi ve bu hizmetin sürekli olması için, tüketicinin de sorumlu davranması gerekir. Allah tüm insanlığa 'Yiyiniz içiniz, fakat israf etmeyiniz' diyor.
Bu nedenlerle, hep birlikte bir farkındalık oluşturmak için ŞAPADER, GÜDAPAFED,   TAŞPAKON olarak Harran Üniversitesi ile birlikte, Porsiyonu Küçült, İsrafı Önle diyoruz."
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!