Şanlıurfa’da hasta 75 çocuğa çikolata ve dondurma ziyafeti

Güncelleme Tarihi:

Şanlıurfa’da hasta 75 çocuğa çikolata ve dondurma ziyafeti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2016 15:44

Şanlıurfa’da hasta 75 çocuğa çikolata ve dondurma ziyafeti

Haberin Devamı

Ömer PINAR / ŞANLIURFA, (DHA) – ŞANLIURFA’da, ‘Fenilketonüri Haftası’ dolayısıyla hayalarında hiç dondurma yememiş ve çikolatanın tadını hiç bilmeyen 75 Fenilketonüri hastası çocuklara yönelik bir lokanta işletmecisi tarafından protein değeri düşük olan gıdalarla yapılan özel menüyle ziyafet çekildi.

1-7 Haziran tarihleri arasında kutlanan ‘Ulusal Fenilketonüri Haftası’ etkinlikleri kapsamında Şanlıurfa Fenilketonüri Derneği tarafından kentte bulunan 75 hasta çocuklara yönelik bir etkinlik düzenlendi. Bahçelievler Mahallesi’nde bir lokanta işletmecisi tarafından Fenilketonüri hastalarına gün boyu ücretsiz proteini az ürünlerle yapılan yemekler servis edildi. Et ve et ürünleri, çikolata, makarna, süt ve süt ürünleri, hayvansal ürünler, kuruyemişler ve kurubaklagiller gibi bir çok gıda ürününü tüketemeyen çocuklara özel diyetlerine uygun çok çeşitli bir menü hazırlanarak ikram edildi. Hayatlarında ilk defa bir lokantada kendileri için hazırlanan ek köfte, sarma, salata, çikolata ve yaş pasta yemenin mutluluğunu yaşayan çocuklar, lokanta işletmecisine teşekkür ederek, “Bu gün çok güzel yemekler yedik. En çok köfteyi sevdik. Bugün bizim için unutulmaz bir gün oldu. Burada arkadaşlarımızla bir araya gelerek, yaş pasta kestik ve eğlendik” diye konuştular.



Türkiye genelinde 15-20 bin, Şanlıurfa’da ise 75 Fenilketonüri hastası çocuk bulunduğunu ifade eden Fenilketonüri Derneği Başkanı Mustafa Çiftçi, “Derneğimizi gönüllü ailelerle birlikte kurduk. 75 hastamız bulunmakta ve tedavi için başka ile gitmek bizler için son derece zor oluyor. Şanlıurfa’da bir farkındalık oluşturmak için böyle bir etkinlik düzenledik ve proteini düşük gıdalarla bir menü hazırladık. İki hafta önce iki hastamız yetersiz beslenmeden dolayı Vehbi Efe Yıldırım ile Berivan Acar, yaşamlarını yitirdi. Türkiye’de proteini düşük gıdaların üretiminin yapılması gerekiyor. Sağlık alanında sıkıntılar yaşıyoruz. Şanlıurfa’da çocuk metabolizma bölümünün açılmasını istiyoruz” dedi.



Fenilketonüri hastalarına menü hazırlamakta zorluk çektiklerini ve bir gün içerisinde ailelerden aldıkları bilgiler doğrultusunda lokantada proteini düşük gıdalarla menü hazırladıklarını ifade eden lokanta işletmecisi Mustafa Çiftçi, ise “Menü hazırlamak için ailelerle birebir görüşmeler yaptık. Biz burada et ve tavuk ürünleri yapıyoruz. Bugün çocuklarımıza sebzeli köfte yaptık menüyü hazırlamakta bayağı zorlandık. Bunun için ailelerden menü bilgisi aldık ve bundan sonra da lokantamızda Fenilketonüri hastalarına yönelik menü çıkaracağız. Bu bizim için ilk oldu diğer işletmecilere de örnek olmasını istiyorum.” dedi.



Lokantada düzenlenen etkinlik hasta çocuklar tarafından yaş pasta kesilmesi ile son buldu.

 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!