IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2015 09:59
ŞANLIURFA PİAZZA ALIŞVERİŞ VE YAŞAM MERKEZİ’NDE, ABDÜLKADİR KUŞKIRAN’IN HÜSN-İ HAT’IN EN NADİDE ESERLERİNDEN OLUŞAN SERGİSİ AÇILDI.
Şanlıurfa Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde, Abdülkadir Kuşkıran’ın Hüsn-i Hat’ın en nadide eserlerinden oluşan sergisi açıldı.
Şanlıurfa’nın yetiştirdiği Hüsn-i Hat sanatçısı Abdulkadir Kuşkıran, birbirinden değerli eserlerinden oluşan sergisini Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde açtı. 7 Haziran tarihine kadar gezilebilecek olan sergi, Şanlıurfalılardan yoğun ilgi gördü.
1974 yılında Şanlıurfa’da doğan Abdulkadir Kuşkıran, 9. Devlet Türk Süsleme Sanatları Devlet Hüsn-i Hat Yarışması’nda Başarı Ödülü aldı. 1997 Şanlıurfa Belediyesi’nin düzenlediği Hüsn-i hat yarışmalarında 7 adet ödül aldı. Kuşkıran, uluslararası Mir İmadül Haseni Hüsn-i Hat Yarışması’na da katıldı. “Kırk Dört Hadisi Şerifin Meali” adlı kitabın Arapça ve Şanlıurfa Merkez İhlasiye (Kardeşler) Camii’nin giriş kitabesi, Şanlıurfa Hz. Abbas Camii iç ve dış yazısı, Birecik Merkez Köprü ve Karşıyaka Kahramanmaraş Merkez Camilerinin kubbe yazılarını yazan Kuşkıran’ın, Birecik’in sembolü olan dünyada nesli tükenen “kelaynak kuşu” formatında yazdığı besmelesi büyük ilgi gördü ve Birecik Kaymakamlığı tarafından takdirname ile ödüllendirildi.
Hüsn-i Hat nedir?
Yazı sistemleri ve yazı öğeleri kullanılarak geliştirilen, sıklıkla dekoratif amaçla kullanılan bir görsel sanat türü olan Hüsn-i Hat, İslâm yazıları için kullanılan bir terim. İslâm yazı çeşitlerinin estetik ölçü ve kaideler içinde yazana ise “hattat” deniyor. “Hüsn-i Hat” da bu ölçüler içinde yazılmış güzel yazı anlamına geliyor.