Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarının Araştırılması Çalıştayı

Güncelleme Tarihi:

Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarının Araştırılması Çalıştayı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2015 17:45

- TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı Kaçar: "Önemli olan, mevsimlik tarım işçilerinin insanoğluna yaraşır şartlarda, sosyal güvenlik kapsamına alındığı, ücretleri ve çalışma saatlerinin net olarak belirlendiği, alt yapı ve eğitimle ilgili bütün sorunlarının çözüldüğü, çağdaş çalışma koşulları ve insani şartlara sahip olmalarının önünü açmaktır"

Haberin Devamı

ŞANLIURFA (AA) - TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, "Önemli olan, mevsimlik tarım işçilerinin insanoğluna yaraşır şartlarda, sosyal güvenlik kapsamına alındığı, ücretleri ve çalışma saatlerinin net olarak belirlendiği, alt yapı ve eğitimle ilgili bütün sorunlarının çözüldüğü, çağdaş çalışma koşulları ve insani şartlara sahip olmalarının önünü açmaktır" dedi.

Kaçar, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Konferans Salonu'nda düzenlenen "Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarının Araştırılması Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, komisyonun, TBMM'de grubu bulunan partilerin ortak girişimiyle kurulduğunu söyledi.

Komisyonun, mevsimlik tarım işçilerinin Türkiye'de en fazla yaşadığı il olan Şanlıurfa'ya gelip sorun ve sıkıntıları yerinde incelemek istediğini belirten Kaçar, bu kapsamda gün içinde ziyaretlerde bulunduklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Kaçar, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının yalnızca çalışma hayatını ilgilendirmediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu konu, işçi kelimesinden dolayı bir çalışma hayatı problemi olarak görülürse bu konuda en büyük hatayı yapmış oluruz. Bu mesele, çalışma hayatının çok da ötesinde bir toplumsal meseledir hatta bazı noktalarda toplumsal mesele olmaktan çıkıp insani bir mesele haline dönüşmüştür. Türkiye, 2010 yılından beri tarımsal mevsim işçiliği yönünde ciddi adımlar atıyor. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde de gezici mevsimlik tarım işçileri var. Örneğin Fransa'da 860 bin gezici mevsimlik tarım işçisi var, Türkiye'deki sayıyla neredeyse örtüşen bir sayı. Gezici mevsimlik işçiler olmaya devam edecek ama önemli olan, mevsimlik tarım işçilerinin insanoğluna yaraşır şartlarda, sosyal güvenlik kapsamına alındığı, ücretleri ve çalışma saatlerinin net olarak belirlendiği, alt yapı ve eğitimle ilgili bütün sorunlarının çözüldüğü, çağdaş çalışma koşulları ve insani şartlara sahip olmalarının önünü açmaktır. Bu çalışmalarda nihai olarak hedefimiz; sağlıktan, eğitimden, altyapıdan, sosyal güvenlikten, bütün bu alanlarla ilgili yasal bir bağlayıcı hale gelip bu kardeşlerimizin emeğinin, hakkının korunmasıyla ilgili TBMM olarak üzerimize düşen görevimizi yapıp yasal düzenlemeleri yapmak, bundan sonra yapılacak çalışmalarda toplumsal ve insani alanda daha uygun şartlarda bu kardeşlerimizin katkı vermesinin önünü açmak."

Haberin Devamı

- "En önemli sorun, çocuklarla ilgili"

Vali İzzettin Küçük ise komisyonun, ülke için kanayan yara durumundaki bir konuyu ele aldığını söyleyerek, bununla ilgili önceki dönemlerde de çalışmalar yapıldığını ve ciddi atılımlar atıldığını belirtti.

Mevsimlik işçiler için geçen yıl 153 geçici konut yapıldığını hatırlatan Küçük, "Meclisimiz somut olarak bu işin içinde ama hala sorunlar devam ediyor mu? Ediyor. Benim kanaatimce en önemli sorun, çocuklarla ilgili. Okullardan erken alınmaları ve geç okula gelmeleri; bu çok önemli bir konu. Bu muhakkak çözülmeli. Bu çözülmezse bu çocuklar hayatları boyunca hep mevsimlik işçi olarak kalacak. Ülkemizin ekonomik seviyesi yükseldi, fabrikalar açıldı ama bu çocuklar hep mevsimlik işçi kalacak bu eğitimsizlikle" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ise mevsimlik tarım işçilerinin ekmek mücadelesi için başka illere gittiğini ve bunun topluma getirdiği çok yönlü bir bedeli olduğunu anlattı.

Çocukların ve kadınların bu durumdan en fazla olumsuz etkilenen kesim olduğuna dikkati çeken Güvenç, çalışmaların olumlu sonuçlanmasını temenni etti.

Daha sonra basına kapalı devam eden çalıştaya, komisyonda yer alan AK Parti'den Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan, Bursa Milletvekili Önder Matlı, Diyarbakır Milletvekili Mehmet Hamzaoğulları, Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç ve Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun ile HDP İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, ilgili kurumların yetkilileri ve işçiler katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!