Kelaynakların göçü de Suriye'deki savaşa takıldı

Güncelleme Tarihi:

Kelaynakların göçü de Suriyedeki savaşa takıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2016 11:31

- Birecik ilçesindeki üretim istasyonunda nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altında tutulan kelaynaklardan önceki yıllarda göç edenlerin büyük bölümü Suriye'deki savaş nedeniyle geri dönmeyince bu yıl önlem alındı- Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü Erdoğan:- "Yaşanan çatışmalar nedeniyle kuşların gönderilmemesi kararı çıktı. Ortadoğu sükunete ererse bunların can güvenliğinden emin olabilirsek kelaynaklara vericiler takıp ileriki yıllarda göçe gönderebiliriz"

ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN/YASİN DİKME - Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan, Şanlıurfa ve çevresinde "Bereketin sembolü" olarak bilinen kelaynakların göç ettirilmesi için Ortadoğu'nun sükunete ermesi ve Suriye'deki savaşın bitmesi bekleniyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 1977 yılında Birecik'te kurulan Kelaynak Üretme İstasyonu'nda, kuşların yaşamını sürdürmesi ve çoğalması amacıyla çalışma yürütülüyor.
Bölgede "bereketin sembolü" olarak nitelendirilen kelaynaklar, istasyonda yağsız kıyma, haşlanmış yumurta, rendelenmiş havuç, tavuk yemi ve tuzsuz peynir gibi özel menüyle besleniyor.

Üreme döneminin başladığı bahar aylarında Fırat Nehri kıyısındaki doğal yaşam alanlarına salınan kelaynaklar, göç mevsimi geldiğinde ise savaşın sürdüğü Ortadoğu'daki göç yollarına gitmemeleri için yeniden kafeslere alınıyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerince, günlük takip edilen ve sayıları 205'e ulaşan kuşlar, Ortadoğu'daki olumsuzluklar ve Suriye'deki iç savaşın sona ermesi durumunda ayaklarına verici takılarak yeniden göçe gönderilecek.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yürütülen çalışmalar sayesinde istasyondaki hayvanların sayılarının her geçen yıl arttığını söyledi.
İstasyonda kuşların titizlikle takip edildiğini vurgulayan Erdoğan, "1950'li yıllarda sıtma ve diğer hastalıklarla mücadele kapsamında yapılan ilaçlama, alandaki biyolojik çeşitliliğin yok olmasına neden oluyor. Kelaynaklar dünyada nesli tükenmekte olan türler. Bunlar ülkemizde sadece Birecik yöresinde bulunuyor. 1977 yılında 11 hayvan yakalanarak istasyona yerleştiriliyor ve bu sayı şimdi 205'e ulaştı." dedi.
Önceki yıllarda yapılan tespitlerde, özellikle yuva yaparken nehir kenarlarından topladıkları malzemeler içinde bulunan zararlıların kelaynakların telef olmasına neden olduğunun görüldüğünü aktaran Erdoğan, bu kuşların yuvaları için kullanacakları malzemeleri kendilerinin sağladığını ifade etti.
- Gidenler geri dönmeyince
Erdoğan, önceki yıllarda verici takılıp göçe yollanan ancak savaş nedeniyle geri dönmeyen kelaynaklar olması üzerine bu yıl tedbir alındığını bildirerek, şunları kaydetti:
"Bunlar göçmen hayvanlar. Göçe gönderilen kelaynakların hangi yolu takip ettiğini anlamak için daha önce vericiler takılmıştı. Yapılan incelemede bir kısmının avcılar tarafından vurulduğu, bir kısmının yol güzergahında öldüğü anlaşıldı çünkü bunlar Suriye üzerinden giderek göç yollarını tamamlıyor ve bahar aylarında tekrar Birecik semalarına dönüyor. Yaşanan çatışmalar nedeniyle kuşların gönderilmemesi kararı çıktı. Göç zamanı geldiğinde kelaynakları biz bu kafesin içine alıyoruz, göçe gitmelerini engellemek için. Bu sürede de beslenmelerini biz karşılıyoruz. Arkadaşlarımız burada çok hassas davranıyor. Her gün dışkıları analiz ediliyor ve hastalık var mı, varsa hepsinde varmış gibi muamele edilerek bakımları yapılıyor. Ortadoğu sükunete ererse bunların can güvenliğinden emin olabilirsek kelaynaklara da aynı şekilde vericiler takıp ileriki yıllarda göçe gönderebiliriz ama tamamını bırakmayız. Elimizde yine bir rezerv bırakırız, gençlerden değil de yetişkin bireylerden seçerek bu işlemi gerçekleştiririz."
İstasyondaki kelaynak sayısının daha da artmasını beklediklerini dile getiren Erdoğan, hayvanların karşılaşabileceği olumsuzluklara karşı da önlem aldıklarını sözlerine ekledi.
- Sadece Türkiye ve Fas'ta bulunuyor
Dünyada sadece Türkiye'de ve Fas'ta az sayıda bulunan, bilimsel adı "geronticus eremita" olan kelaynaklar, çıplak kafaları ve enselerindeki tüyleriyle dikkati çekiyor.
Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde, Fırat Nehri kıyısındaki kayalarda yaşamını sürdüren kelaynaklar, böcek ve sürüngenlerle besleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!