Güncelleme Tarihi:
Ömer PINAR/ ŞANLIURFA, (DHA) – ŞANLIURFA Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, 150 akademisyenin katılımıyla ‘1'inciUluslararası İslam Tarihinde ve Medeniyetinde Şanlıurfa Sempozyumu’ düzenlendi. 3 gün sürecek olan sempozyumda Şanlıurfa ve bölgenin Müslümanlar tarafından fetihleri, İslam medeniyetindeki yeri konuları yer alınacak.
Büyükşehir Belediyesi, Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İl Müftülüğü, İslam Tarihçileri Derneği ve Ensar Vakfı Şubesi tarafından ortaklaşa hazırlanan ‘Uluslararası İslam Tarihinde ve Medeniyetinde Şanlıurfa Sempozyumu’ GAP Tarımsal Araştırma Merkezinde başladı. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden 150’ye yakın akademisyenin katıldığı sempozyuma Şanlıurfa Vali Vekili Mehmet Keklik, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadarettin Karahocagil, İl Müftüsü İhsan Açık ile çok sayıda vatandaş katıldı. Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Bölüm Başkanı ve sempozyumun oturum Başkanı Prof. Dr. Kasım Şulul, “Şehirlerin tarihi insanlık tarihi kadar kadimdir. Peygamberler şehri Şanlıurfa bu kadim şehirlerden birisidir. Şehirler sakinleri ile şekillenir ve değer kazanır. Şehirlerin tarihi mirasını saklayan arşivlerdir" dedi.
Sempozyum çalışmalarına bir yıl önce başladıklarını ve bu gün gerçekleştirdiklerini ifade eden İslam Tarihçileri Dernek Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şeker, "İslam tarihi ve medeniyetinde Şanlıurfa ile ilgili 60 civarında bildiri sunulacak. Bu bildiriler tabi ki Şanlıurfa’nın kültürel zenginlikleri, bilimsel hayatını ortaya koyacaktır. Medeniyet ve tarihteki yeri konusunda farklı bildiriler var ve Türkiye’de çeşitli üniversitelerde İlahiyat, Edebiyat ve Eğitim Fakültelerinde İslam tarihi okutan ve İslam tarihçilerinin de kongresini yapıyoruz” dedi.
Uluslararası düzeyde ilk kez düzenlenen sempozyuma ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, “İslam tarihi ve medeniyetinde Şanlıurfa’nın geleceği irdeleniyor. Şanlıurfa İslam tarihinde birçok dönemin iz bıraktığı eserler bıraktığı, birçok Peygamberin yaşadığı ve ayak izlerinin olduğu kutsal bir şehirdeyiz. Bu şehir mimari, kültür, inanç ve sanatıyla bunu her gün yaşıyor. Ulusal ve Uluslar arası birçok bilim adamına Şanlıurfa’da ev sahipliği yaparak bir bilim ışığında Şanlıurfa’nın medeniyetini ve İslam tarihi içerisindeki dönemlerde yaşanılan tüm medeniyetleri masaya yatırmış olduk. Şanlıurfa’da yaşamış Peygamberlerimizin hayatını anlatan bir bilimsel çalışmada başlatacağız. 11 Nisan Şanlıurfa’mızın kuruluş yıl dönümüdür. Hükümetimiz, Başbakanımız ve bölge milletvekillerimiz bir teklif ile Şanlıurfa’ya istiklal Madalyası noktasında TBMM’ne teklifte bulundular. Başbakanımız inşallah 11 Nisan’da Şanlıurfa’ya bu madalyayı takdim edecektir” diye konuştu.
3 Gün boyunca İslam tarihinin kalbinin atacağı sempozyumda; Şanlıurfa ve bölgenin Müslümanlar tarafından fetihleri, İslâm tarihinde (Hulefa-i Raşidin, Emeviler, Abbasiler, Büyük Selçuklu, Eyyubiler, Memluklular, Karakoyunlular, Timurlular Devleti, Akkoyunlular ve Osmanlılar); Şanlıurfa ve yöresi (Harran, Suruç, Birecik); Şanlıurfa ve yöresinin İslam medeniyetindeki yeri, İslam medeniyet tarihinden Şanlıurfa ve yöresinde yetişen âlimler, mutasavvıflar, düşünürler, Şanlıurfa’da İslâm eğitim-öğretim kurumları, Şanlıurfa ve yöresinde mimari ve sanat eserleri, Müslüman seyyahlara göre Şanlıurfa yöresi ve Osmanlı arşiv belgelerine Şanlıurfa'nın değerleri konuları düzenlenecek olan 18 ayrı oturumlarla aydınlatılacağı kaydedildi.
Yapılan konuşmaların ardından sempozyuma destek veren kuruluşlara plaket verildi.
FOTOĞRAFLI