Güncelleme Tarihi:
Mustafa UFAK/HİLVAN (Şanlıurfa), (DHA) - ŞANLIURFA'nın Hilvan İlçesi’nde ortaokullar tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı büyük ilgi gördü.
Büyükşehir yasası ile mahalleye dönüşen köy sakini kadınlar tarafından açılışı yapılan Bilim Fuarı sergisine; Hilvan Kaymakamı Ahmet Özay, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, Garnizon Komutanı Timur Deniz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehdi Turgut, Hilvan Müftüsü Tahsin Ekim, Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, okul müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliği ile hazırlanan proje kapsamında açılan Bilim Fuarında, öğrenciler geliştirdikleri yeni teknik tasarımlar ile insan yaşamını kolaylaştırmayı hedefliyor. Günümüz elektronik teknolojisinden yararlanarak daha çok yenilenebilir kaynaklardan faydalanıp sosyal ve ekonomik açıdan gelişmeyi hedefleyen projelerle göz dolduran öğrenciler, amaçlarının doğaya zarar vermeden birlikte yaşamı kolaylaştırmak olduğunu söyledi.
Hilvan’a bağlı kırsal mahallede eğitim veren Uluyazı Ortaokulu öğrencileri, Fen Bilimleri öğretmenlerinin yardımı ile basit bilgisayar kodlamalarını kullanarak göremeyenler için geliştirdikleri robota İSOTO adını verdi. Şanlıurfa’nın sembolü olan acı biberden esinlenerek yapılan İSOTO robotunun yapılış amacını belirten Uluyazı Ortaokulu Fen Bilimleri öğretmeni Enver Kılınç, "Öğrencilerimizle beraber tasarlayıp geliştirdiğimiz bu robota yöresel Urfa isotundan esinlenerek İSOTO adını verdik. İSOTO adlı robotumuza entegre ettiğimiz sensorlar sayesinde hareket halindeyken önüne gelebilecek engelleri görebiliyor ve ona göre yön değiştirebiliyor. Bu robotu geliştirmemizin asıl nedeni görme engelliler için alternatif bir yol arkadaşının olmasıdır" dedi.
32 projenin yer aldığı Uluyazı TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarında ilgi gören bir diğer proje, ahrette var olduğuna inanılan günah ve sevapların karşılaştırıldığı mizanın sembolik olarak yer alması oldu. Ayrıca düzenlenen TÜBİTAK Bilim Fuar'ında çeşitli deneyler de yer aldı.
Öğretmen ve öğrenciler tarafından düzenlenen Bilim Fuar'ında inceleme yapan Hilvan Kaymakamı Ahmet Özay, "Bir şeyi değerli kılan oradaki mekan değildir. Asıl değer, oradaki insanların gönül birliği ile çalışmaları ve emek vermeleridir. Bu gibi projelerin Ankara, İzmir, Şanlıurfa'da gerçekleşmesi önemli değildir. Önemli olan bu işi yapan kadroların meseleye inanmasıyla ve ciddiyetle yaklaşmasıyla sonuç alabilmesidir. Özel okullar, çok ciddi imkanlarla bu projeleri geliştiriyorken, TÜBİTAK'ın sağladığı 5 bin lira destek ile kırsal bir mahalle okulunun öğrencileri büyük bir özveriyle çalışıp bir bilim fuarı şenliği gerçekleştirebilmektedir" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI