Harran’da kadınlar ‘ekolojik oyuncak’la para kazanıyor

Güncelleme Tarihi:

Harran’da kadınlar ‘ekolojik oyuncak’la para kazanıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2016 18:14

Harran’da kadınlar ‘ekolojik oyuncak’la para kazanıyor

Haberin Devamı

ŞANLIURFA, (DHA) – ŞANLIURFA’nın Harran Kaymakamlığı bünyesindeki Aile Destek Merkezinde ahşap oymacılığı kurslarına katılan Türk ve Suriyeli kadınlar el emeği göz nuruyla hazırladıkları ‘Ekolojik oyuncaklar’  sosyal medya üzerinde satışa sunuluyor.

Harran Kaymakamlığı bünyesinde Aile Destek Merkezi'nde, açılan ahşap oymacılığı kurslarına katılan Suriyeli ve Harranlı 18 kadın, hem meslek öğreniyor, hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor. Eğitim gördükleri kurslar sayesinde atölyede bulunan kalasları makineler vasıtasıyla işleyen kadınlar, daha sonra ince el işi çalışmalarıyla, unutulmaya yüz tutmuş yaklaşık 300 çeşit ekolojik oyuncağı üretmeye başladı. 20 yıldır ahşap oymacılığını yapan kurs öğreticisi 56 yaşındaki Şeref Şimsek’in tasarladığı oyuncaklara el emeği göz nuruyla hayat veren kadınlar, bir yandan para kazanıyor, bir yandan da meslek öğreniyor. Suriye’deki savaş yüzünden Türkiye'ye sığındıklarını belirten 25 yaşındaki kursiyer Ela Haculi "Biz Harran’da konteynır kentte kalıyoruz. Kaymakamlığın kurduğu bu atölyede uzun süredir çalışıyoruz. Bize bu imkanı sunan kaymakam bey ve öğretmenlerimizden Allah razı olsun. Buradan bir yandan çalışarak savaş psikolojisinden kurtuluyoruz. Bir yandan da para kazanıyoruz. " diye konuştu.



Kadınlar tarafından oldukça yoğun ilgi gören kurslarla ilgili açıklamada bulunan Harran Kaymakamı Temel Ayça, “Harran'a geldikten sonra kadınların biraz toplumda geri planda olduğunu ve bununda çok kabul edilebilir bir düşünce olmadığını gördüm. Bu nedenle kadınlara yönelik bazı faaliyetler yapmaya karar verdik. Aile destek merkezi kurduk. Bu kurduğumuz merkezlerde farklı kurslar düzenliyoruz ve buraya sadece kadınlar geliyorlar. Şu an bu alanda ahşap oyuncak üretiyoruz. Yüzde yüz ekolojik olduğu için sadece Harran için değil Türkiye içinde önemli bir yatırım olduğunu düşünüyoruz. İnşallah burada kadınların ürettiği ürünler Türkiye'nin değişik yerlerine ulaşacaklar. Hem buradaki kadınlar para kazanacaklar hem de ülkemizin bu oyuncak sektöründeki eksikliği giderilmiş olacak. “dedi.



‘SURİYELİ KADINLARI TOPLUMA ENTEGRE EDİYORUZ’



Bu atölyede Harranlı kadınlar ile Suriyeli kadınların ortak çalıştığı ifade eden Kaymakam Ayça, ‘Türkiye’de en fazla Suriyelilerin göç aldığı iller başında yer alan Şanlıurfa’da Suriyelilerin daha uzun yıllar artık burada kalacaklarını düşünüyoruz. En azından birçoğu ülkelerine geri dönmeyecekler. Bizde bu atölyemizde entegrasyon vurgulu işler yapmak istiyoruz. Harran'da yaşayan Suriyeli kadınları topluma entegre etmek istiyoruz. Burada da bunun bir örneğini görebiliyorsunuz. Gün içerisinde Harranlı kadınlar ile Suriyeli kadınlar beraber oturup sohbet ediyorlar, beraber çalışıyorlar. Bu sayede Suriyeli misafirlerimizde topluma daha iyi entegre olmaya çalışıyorlar. Şu anda atölyemizde 18 kişilik bir ekibimiz var. Projedeki hedefimiz öncelikle burada ekolojik ahşap kaliteli oyuncaklar üretmek. Yavaş yavaş sipariş alamaya da başladık. İnstagram hesabı üzerinden Harran Aile Destek Merkezi ismiyle bir hesabımız var. Buradan insanlar ulaşıp artık sipariş de veriyorlar. Bundan sonra tanıtım faaliyetlerimize biraz daha hız vereceğiz ve oyuncak fuarlarına katılacağız." Şeklinde konuştu.







FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!