IHA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2015 13:18
Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak illerine dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (Dicle EDAŞ), tarımsal sulamada kullanılan elektriğe yüzde 75 oranında indirim uyguladığı kampanya sayesinde, bölge çiftçisinin Türkiye’nin en ucuz elektriğini kullanma şansına kavuştuğu bildirildi.
Bakanlar Kurulu’nun tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere bu borçları ödeninceye kadar tarımsal destekleme ödemesi yapılmamasını öngören kararının ardından Dicle EDAŞ, bölge çiftçisi lehine bir kampanya düzenledi. 21 dağıtım şirketi içerisinde sadece Dicle EDAŞ tarafından uygulanan kampanya ile çiftçilere tarımsal sulamada kullandıkları elektriğin bedelinin yaklaşık yüzde 25’ini ödeme imkanı sağlanmıştı. Dicle Elektrik olarak, hizmet verdikleri 6 ildeki bütün çiftçilere ayırım yapmadan aynı imkanların sunulduğunu belirten Dicle Elektrik Şanlıurfa Bölge Koordinatörü Neşet Demirbağ, “Tüm bölge için ikinci uygulamamız olan sayaç takıp, ölçüm yaparak yüzde 59 oranında indirimli enerji kullanma imkanı da sunulmaktadır. Şirket olarak, en fazla benimsediğimiz ve israfın önlenmesi için uygulanması gereken bu en doğru uygulamayı, şu anda sadece Diyarbakırlı çiftçilerimiz tercih etmiştir” dedi.
“KAMPANYAYA KATILIM YÜKSEK OLDU”
Tarım arazilerini sulamak için kullandıkları elektriğe yüzde 75’e varan oranda indirim öngören kampanyadan yararlanmak isteyen çiftçilerin Dicle EDAŞ’a gelerek anlaşma yoluna gittiklerini de kaydeden Demirbağ, şunları söylesi:
“Tarımsal sulama döneminde kullanılan enerji bedeli olarak çiftçilerimizden dönüm başına pamuk için 105 lira, mısır için 75 lira ve buğday için 25 lira ödeme imkanı sunduk. Dönüm başı ücretlerinin bu kadar düşük tutarak çiftçilerin girdi maliyetini minimuma çekmeyi amaçladık. Nitelik itibariyle tarımsal desteklemenin amacına uygun olması nedeniyle bu kampanyayı hayata geçirdik. Bu nedenle de çiftçilerin kampanya katılımı yüksek oldu”.
"TRAFO BAZLI KAMPANYAYA ÇİFTÇİ RAĞBET ETMEDİ"
2013 yılında trafo bazlı bir kampanya düzenlediklerini de hatırlatan Dicle EDAŞ Bölge Koordinatörü Neşet Demirbağ, 25 bin çiftçiden yaklaşık 600’ünün bu kampanyadan yararlandığını açıkladı. Trafo bazlı bu kampanyanın, Şanlıurfa çiftçisi tarafından kabul görmediği için 2014 ve 2015 yılında dönüm bazlı kampanya başlattıklarını sözlerine ekleyen Demirbağ, “Elektrik borcu olan çiftçilerin desteklemelerinden borçlarının kesilmesi ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının, ülke genelindeki tüm çiftçileri kapsamasına rağmen, helalleşme kampanyası ya da benzeri bir kampanyayı, sadece Dicle EDAŞ yaptı. Bölge genelinde tarımsal sulamaya ait elektrik borcu bulunan çiftçilerden, ‘Elektrik borcumu desteklememden kesin’ diyenler için önemli bir kolaylık sağladık. Anlaşma yoluna giderek borcunu ödeyen çiftçiler, geriye kalan ve bloke konulmuş olan destekleme parasını gidip bankadan çekti" şeklinde konuştu.
Dicle Elektrik olarak, hizmet verdikleri 6 ildeki bütün çiftçilere ayırım yapmadan aynı imkanları sunduklarını da kaydeden Demirbağ, "Tüm bölge için ikinci uygulamamız olan sayaç takıp, ölçüm yaparak yüzde 59 indirimli enerji kullanma imkanını da sunuyoruz. Şirket olarak, en fazla benimsediğimiz ve israfın önlenmesi için uygulanması gereken bu en doğru uygulamayı, şu anda sadece Diyarbakırlı çiftçilerimiz tercih etmiştir" dedi.
“TEMMUZ-AGˆUSTOS AYLARI TÜKETİMİN EN FAZLA OLDUĞU DÖNEMDİR”
Tarımsal sulamanin da etkisi ile aşırı tüketim ve buna bağlı arızaların yaşandığını da belirten Demirbağ, “Bölgede tüketim, özellikle tarımsal sulamanın gerçekleştiği Temmuz-Agˆustosayları ile ısınmanın elektrik ile yapıldığı Ocak-S¸ubat aylarında en üst noktaya ulaşıyor. Bölgedeki tüketim Türkiye ortalamasının 2,2 katı. Özellikle tarımsal sulama ile mesken tüketimiyle birlikte gerçekleştiği yaz aylarında sisteme aşırı yük binmekte, bunun sonucunda da trafonun kesicilerin patlamakta, elektrik iletim hatları erimkte ya da yanarak çökmektedir. Sistemin aşırı elektrik çektiği anlarda sistemin genelini kurtarmak için belirli bir müdahalede bulunmamız gerekiyor. Müdahalede bulunmazsanız bunlar otomasyona geçmiş sistemler olduğu için kendini kapatıyor. Ayrıca yer altındaki ana hatlarda sıkıntıya sebep oluyor. Bunlara müdahale edilmemesi, birkaç saatlik kesintiyle çözülebilecekken, sorunların büyümesine ve belki de günlerce kesinti yapmak zorunda kalınmasına yol açacaktır. Periyodik bakımları anında yaparak, böylesi durumların önüne geçmeye çalışıyoruz. Kesintiler bundan kaynaklanıyor.
Bunun yanı sıra TEİAŞ’ın trafoları da aşırı yükü taşıyamamaktadır. Elektrikte dalgalanmayı önlemek ve elektrikle çalışan cihazların zarar görmemesi için TEİAŞ, Keban Yük TEVZİ Müdürlüğü de aşırı yüklü trafolarda, belli aralıklarda kesinti yapmak zorunda kalmaktadır” diye konuştu.
“ÇİFTÇİLER SULAMALARI GECE SAATLERİNE YAYSINLAR”
Vatandaşların mağdur olmaması için tarımsal sulamanın gece saatlerinde yapılması gerektiği tavsiyesinde de bulunan Dicle EDAŞ Bölge Koordinatörü Neşet Demirbağ, açıklamasının devamında şöyle dedi:
"Sıcakların gölgede 40 dereceye ulaşması nedeniyle buharlaşma meydana gelmektedir. Bu nedenle çiftçilere tavsiyemiz, sulamayı gece saatlerinde yapmalarıdır. Çiftçi kardeşlerimiz elektrik kullanımını günün belli saatlerinde yaptıklarında sistem zorlanıyor. Sistemin zorlanmasından kaynaklanan, elde olmayan bazı kesintilerle karşı karşıya kalabilmekteyiz. Kesintilerden dolayı çiftçilerin tarlalarını sulamada kullandıkları dinamolarda arızalar yaşanabilir. Bunlardan dolayı bütün çiftçi kardeşlerimize sesleniyorum. Sulamayı 24 saate yayınız. Gündüz sulama yapabilirsiniz, ama bir kısmını da gece yapacak şekilde bunu günün geneline yayarak yapabilirsek, bu anlamda sıkıntı yaratmamış oluruz. Aksi halde aynı saatlerde yığılma olursa bu, sistemi zorlar ve bundan dolayı elimizde olmayan zorunlu kesintilerle karşı karşıya kalabiliriz. Çiftçilerimizin bu uyarıları dikkate almasını bekliyoruz".