Güncelleme Tarihi:
ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN - Türkiye'nin pamuk ihtiyacının yarısına yakınının karşılandığı Şanlıurfa'da, çiftçiler, ürün fiyatlarının beklenenin altında açıklanması nedeniyle sıkıntı yaşıyor.
Ekim alanları her geçen yıl artan Harran Ovası'nda üretilen pamuk, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ciddi oranda ham madde sağlıyor. Kozasından çiçek açımına kadar her evresinde tarlada görsel şölen sunan ve bölgede "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk, sağladığı avantajla Türkiye'nin dünyada "tekstil devi" olması yolunda katkı sunuyor.
Bölgede ağustos ayında hasadına başlanan pamukta rekoltenin yüksek olmasına rağmen fiyatların istenilen seviyede açıklanmaması üreticiyi üzdü.
Üreticilerden Mehmet Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kiraladığı 70 dönümlük tarlaya pamuk ektiğini söyledi.
Yaklaşık 6 aydır pamukla yatıp pamukla kalktıklarını, yüksek verim elde edebilmek için ailece çalıştıklarını anlatan Budak, kaliteli pamuk yetiştirmelerine rağmen fiyatların düşük olması nedeniyle maddi anlamda sıkıntı yaşadıklarını belirtti.
Bu yıl bölge genelinde rekoltenin iyi olduğunu ancak fiyatların çiftçileri hayal kırıklığına uğrattığını dile getiren Budak, şöyle konuştu:
"Geçen yıl rekolte iyi değildi ama fiyatlar iyi olduğundan çiftçiler bu yıl pamuğa yöneldi. Bölge genelinde yüksek rekolte var ama çok olduğundan mı bilmiyoruz, fiyatlar oldukça düşük. Geçen yıl 1,8 liradan işlem gören pamuk şuanda 1,3 liradan satılıyor. Ayrıca kiracı olduğumuz için toplama parası da bizden kesiliyor. Bu nedenle fiyatın bu kadar gerilemesi bizim için kötü oldu."
Hasan Ayaz da yaklaşık 400 dönüm alana ektiği pamuğu makinelerle topladıklarını söyledi.
Gübre, ilaç ve toplama fiyatlarının yüksek olmasına karşın ürün fiyatının düşük olduğunu aktaran Ayaz, bu nedenle sezonu buruk tamamladıklarını ifade etti.