Balda "barkod uygulaması" talebi

Güncelleme Tarihi:

Balda barkod uygulaması talebi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2014 13:11

- Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Yılmaz: ''Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın balda barkod uygulamasını mecburi hale getirmesini bekliyoruz'' - GAP BKİ Başkanı Karahocagil: ''Baldaki sahtecilikten korunmak için belki bir üst şemsiye şeklinde GAP İdaresi olarak bunun içerisinde yer almak istiyoruz"

Haberin Devamı

ŞANLIURFA (AA) - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, balda barkod uygulamasının mecburi hale getirilmesini beklediklerini söyledi.

Yılmaz, Şanlıurfa'da düzenlenen GAP'ta Arıcılığın Geliştirilmesi Çalıştayında, Kilis ve Uşak hariç Türkiye genelindeki arı yetiştiricilerinin birlik çatısı altında çalışma yaptığını belirtti.

Ülkede 57 bin profesyonel arıcının bulunduğunu ifade eden Yılmaz, 150 bin ailenin bu işten direkt geçimini sağladığını aktardı.

Arıcıların eğitilmesine yönelik faaliyetlere ağırlık verilmesi gerektiğine işaret eden Yılmaz, arıcılığın daha iyi şartlarda yapılması için ilgili kurum ve kuruluşların işbirliklerini artırması gerektiğine kaydetti.

Türkiye'de 94 bin ton bal üretiminin yapıldığını vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

''Biyolojik çeşitliliğe bağlı olarak arıcılık değişiyor. Dünya arılarının yüzde 22'sinin gen merkezi Anadolu'dur. Ülkemizde yaygın olan türler arasında Anadolu ve Kafkas türleri vardır. Kafkas arımız tescilli, bal üretimlerine yönelik taklitlerden kaçınmak için barkod uygulaması getirdik. Bu barkodlar değiştirilemiyor ve bir daha kullanılamıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın balda barkod uygulamasını mecburi hale getirmesini bekliyoruz. Biz sahtecilerin, sahte balları glikoz bal diye satanların önünü bir noktada barkod uygulamasıyla kesebiliriz. Bu konuda çalışıyoruz.''

- ''Bölgede üretilen kaliteli balların koruma altına alınması gerek''

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil de bölgedeki tarımsal faaliyetlerin yanı sıra GAP'ın arı yetiştiricilerine de destek verdiğini belirtti.

Son dönemde arıcılığın bölge illerinde önemli bir geçim kaynağı haline gelmeye başladığını dile getiren Karahocagil, bu kapsamda Adıyaman ve Siirt'te bal paketleme tesislerinin kurulduğunu ifade etti.

Bölgedeki arı yetiştiricilerine 45 ayrı proje için 15 milyon lira destek sağlandığını vurgulayan Karahocagil, bölgede üretilen kaliteli balların koruma altına alınması gerektiğine işaret etti.

Üreticileri, sektörün yan ürünlerine yönlendirilmeye çalışılacağına dikkati çeken Karahocagil, bölgede daha iyi ve ciddi üretim potansiyeli bulunduğuna inandığını kaydetti.

Haberin Devamı

Arıcıların sektörün katma değeri yüksek diğer ürünlere de yönelmesi gerektiğini bildiren Karahocagil, şöyle konuştu:

''Özellikle Siirt, Şırnak ve Adıyaman'da arıcılık çalışmaları yoğunlaşıyor. Bölge illerimizde 4 binden fazla arıcı ve 570 bin kovan var. Katma değeri artırma çalışmaları yapmamız lazım. Organik Tarım Projemizde organik bal üretimi için oldukça fazla katkıda bulunduk, bulunmaya da devam edeceğiz. Baldaki sahtecilikten korunmak için belki bir üst şemsiye şeklinde GAP İdaresi olarak bunun içerisinde yer almak istiyoruz. Sertifika ve akredite kuruluşu oluşturmak zorundayız. Gerçek, damgasına güvenilir bir kurum oluşturarak, balımızı koruma altına almak zorundayız."

Haberin Devamı

Çalıştay, bölgedeki ilgili kurum ve kuruluşların görüş ve önerilerinin görüşülmesinin ardından sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!