Güncelleme Tarihi:
Yaprak KOÇER/SAMSUN, (DHA)- SAMSUN'da bulunan Roman gençlere hazırlanan proje kapsamında klasik dans meslek edindirme kursu açıldı. Kursa katılan Roman gençlere zeybek, Ankara seymen, harmandalı halk oyunları öğretildi. Oluşturulan 16 kişilik halk dansları grubunun Samsun'da yapılacak çeşitli organizasyonlarda gösteri yaparak iş sahibi olacağı belirtildi. Roman gençler Eylül ayında bir düğünde gösteri yapmak için ilk işlerini de aldı. Gençler ilk defa Roman dansları dışında bir dans öğrendiklerini söyledi.
Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği tarafından Romanlar'ın mesleki eğitim çalışmalarıyla istihdam edilebilirliklerini sağlamak ve sosyal entegrasyonlarını gerçekleştirmek amacıyla 'Romanlar için Gezici İş ve Eğitim Merkezi Projesi' hazırlandı. Geçen yıl Kasım ayında başlayan proje kapsamında Samsun'daki Romanlar'a yönelik klasik danslar, cilt bakımı ve misinalı takı yapımı mesleki eğitim kursları açıldı. 25 kişinin katıldığı klasik danslar kursunda Roman gençlere zeybek, Ankara seymen, harmandalı, Artvin yöresine ait halk oyunları öğretildi. 2.5 ay süresince eğitim gören gençler kurs sonunda 16 kişilik bir halk dansları grubu oluşturdu. Roman dansını oynayan gençler ekip halinde başka yörelere ait halkoyunu oynamaya başladı. Çeşitli organizasyonlarda halk oyunu gösterisi yaparak iş sahibi olmaları amaçlanan gençler ilk iş anlaşmalarını da yaptı. Roman gençlerin Eylül ayında Samsun'da yapılacak bir düğünde gösteri yapacakları belirtildi. 'Romanlar için Gezici İş ve Eğitim Merkezi Projesi' Koordinatörü Emel Öklü, Kasım 2016'da başlayan projenin bu ay sona ereceğini anlatırken şöyle dedi:
"100 Roman vatandaşa istihdam edilebilirliklerinin artırılabilmesi için üç farklı alanda mesleki eğitim programları hazırladık ve eğitimler verdik. 1 aylık bir alan taramasının ardından eğitim almak istedikleri alanları belirleyip bunalara yönelik kurslar açtık. Toplamda 360 saat olmak üzere 120 şer saatten üç farklı mesleki eğitim kursunu tamamladık. Klasik danslar, cilt bakımı ve misinalı takı yapımı kursları gerçekleştirdik. Ayrıca bu kişilere erken evliliğin önlenmesi, alkol ve madde bağımlılığın önlenmesi, kişisel temizlik ve sağlık konularda da toplam 120 saatlik bir eğitim verdik. Özellikle gençler için başlattığımız klasik dans kursu çok farklı bir kurs oldu. Roman dansı dışında başka yörelere ait dans etmeyi öğrendiler. Onların organizasyon firmaları ile görüşmelerini sağlıyoruz. İlk işlerini aldılar Eylül ayında bir düğünde gösteri yapacaklar. Bundan sonraki süreçte kendileri bu işi yapabilecekler. Zaten yetenekliler. Doğuştan gelen dans ve müzik konusunda bir yatkınlıkları var. Bu avantajı kullanarak bir iş sahibi oldular."
Halk Dansları eğitmeni Tülay Demirtaş, 2.5 aylık bir dans eğitim çalışması yaptıklarını, ilk başlarda zorlanacağını düşündüğünü anlatırken şöyle konuştu:
"Ritimsel anlamda kulakları vardı ama hızlı ritme alışıklardı. Ama kendileri zeybek oynamayı öğretmen istediler. Daha ağır ritimlerle dans etmeyi öğrendiler. Haftanın üç günü 5'er saat ders yaptık. Derslerdeki molalarda onlarda bana Roman danslarını öğrettiler mahalli danslarını gösterdiler. Karşılıklı dans öğrendik. Yetenekleri var. ilk işleri aldılar ücretlerini de alarak düğünde görev yapacaklar. Azimle çalıştılar ben bunun devamının geleceğini düşünüyorum. Hem zevk alacaklar hem de severek yaptıkları işten para kazanacaklar."
16 yaşındaki Olcay Yangın, eğitimler sonrasında halk oyunu oynamayı öğrendiklerini belirterek, "Zeybek, Ankara Seymen oynamayı öğrendik. Eğitimler çok güzel geçti. İnşallah daha iyi bir noktaya gelirsek düğünlerde dans edeceğiz, iş olarak para kazanacağız. dans ederek meslek sahibi olmak istiyoruz. Biz zaten dans etmeyi çok seviyoruz" diye konuştu. Aynı yaştaki Miraç Özlaf de zeybek oynamayı çok istediklerini belirterek "Harmandalı oynamayı, Artvin yöresine ait halk oyununu da öğrendik. Hepimiz çalıştık. Düğünlerde oynayıp para kazanmak istiyoruz. roman oyunları haricinde ilk defa başka bir dans öğrendik. Bunu iş olarak devam ettireceğiz" dedi.
FOTOĞRAFLI