"YGS'de ebeveynin beklentisi çocuğun beklentisinden yüksek olmamalı"

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2016 13:18

- OMÜ Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ersanlı:"Kaygı, aşırı olmadığı durumlarda faydalıdır ve kişiyi motive edici özelliği vardır. Ancak aşırı derecedeki kaygı, bireyleri olumsuz yönde etkiler"- "Anne babaların beklentilerinin yüksek olması da çocuğun kaygı düzeyini artırmaktadır. Bu nedenle ebeveynler, beklentilerini çocuklarının beklentisinden yüksek tutmamalıdır"

Haberin Devamı

SAMSUN (AA) - Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, 13 Mart'ta yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek öğrenciler ile ebeveynlerine tavsiyelerde bulundu .

Ersanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınav döneminin son haftasında öğrencilerde aşırı sınav kaygısı görülebildiğini, bunun birtakım fiziksel belirtilerle ortaya çıkarak paniğe neden olduğunu belirtti.

Her öğrenci için sınava girmenin stres ve kaygı oluşturduğuna dikkati çeken Kurtman Ersanlı, ''Kaygı, aşırı olmadığı durumlarda faydalıdır ve kişiyi motive edici özelliği vardır. Ancak aşırı derecedeki kaygı, bireyleri olumsuz yönde etkiler. Sınav öncesinde aşırı kaygı durumu yaşayan öğrenciler panikleyerek başarısız olur. Bu nedenle öğrencinin neyi yapıp, neyi yapamayacağını önceden bilmesi gereklidir" dedi.

Haberin Devamı

Anne babanın tutum ve yaklaşımlarının çocuğun sınav kaygısını azaltmada büyük etkisi bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ersanlı, çocuğun arkadaşlarıyla kıyaslanmaması gerektiğini kaydederek, "Anne babaların beklentilerinin yüksek olması da çocuğun kaygı düzeyini artırmaktadır. Bu nedenle ebeveynler, beklentilerini çocuklarının beklentisinden yüksek tutmamalıdır" ifadesini kullandı.

Sınav öncesinde çocuğun mutlaka rahatlatılması, bu yönde telkinde bulunulması gerektiğini anlatan Ersanlı, şöyle devam etti:

"Ebeveynler, sınav öncesi ve sınav günü çocuklarının geleceği konusundaki endişelerini onlara yansıtmamalıdır. Sınavlardaki başarı öğrencinin olduğu kadar, anne babanın da başarısıdır. Çocuğun başarısını artırmak ve sınavı daha sağlıklı biçimde geçirmesini sağlamak önemli. Bu dönem, çalkantılı ve ikilemli bir dönemdir. Çocuğun ergenlik döneminde olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle öncelikle aileler kaygıları azaltmaya çalışmalıdır. Ebeveynler çocuğa sınav öncesinde güven vermelidir. Güven tek taraflı olmamalıdır. Çocuk motive edilmelidir. Başarısızlıklar değil, daha önceki başarılarla taktir edilmelidir. Sınav sonucu ne olursa olsun, alınan sonuç taktir edilmelidir."

Haberin Devamı

- Sınav öncesi ve sınav esnasında yapılması gerekenler

Sınav öncesi ve sınav anında yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Kurtman Ersanlı, şunları kaydetti:

"Sınavdan bir gün öncesi gürültüden uzak, açık havada yürüyüş yapılmasında fayda vardır. Sınav akşamı ilaç ve ağrı kesicileri doktor tavsiyesi olmadan kullanmayın. Sakatlanma veya hastalanmayla sonuçlanacak aktivitelerden, ağır sportif faaliyetlerden uzak durun. Televizyon ve bilgisayarda fazla vakit geçirmeyin. Güneş altında kalmayın ve yorucu etkinliklerden sakının. Sınav öncesinde performansı etkileyen en önemli etkenlerden biri sabah kahvaltısıdır. Kahvaltı, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkat dağınıklığının olmaması, kan şekerinin yeterli düzeyde bulunması için önemlidir. Olumlu ve sakin olmak sınav açısından önemlidir. Bilemediğiniz ya da hatırlayamadığınız sorular da olabileceğini kabullenerek, kendinizi telkin edin. Hızlı düşünmeyle soru çözme yöntemi ile acele soru çözmeyi birbirine karıştırmayın. Duruş ve pozisyonunuzu değiştirerek rahatlamaya çalışın. Sınavdan erken çıkanları takip etmeyin, kendinizi başkalarıyla değil, kendinizle kıyaslayın."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!