Yatağa bağlı seçmenler tıbbi rapor verecek

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2018 18:11

Yatağa bağlı seçmenler tıbbi rapor verecek

Haberin Devamı

Gökhan İÇKİLLİ/SAMSUN, (DHA) – SAMSUN Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, 24 Haziran seçimlerine yönelik yatağa bağımlı hastalar veya kişilerle ilgili aile hekimlerinin durum bildirir rapor düzenlemeleriyle ilgili uygulamaya yönelik açıklamalarda bulundu.

Uygulama hakkında bilgi veren Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, “Sağlık Bakanlığı önce 30 Nisan 2018 tarihli bir genelge yayımlayarak söz konusu raporların aile hekimleri tarafından düzenleneceği, aile hekimlerine bu durumda olan hastaların listesinin ulaştırılacağı ve kendilerini de saptadığı kişilere bu raporların verilebileceği ve oluşturulan listelerin en geç 04 Mayıs 2018 tarihinde kesinleştirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bakanlık, 07 Mayıs 2018 tarihinde yeni bir genelge daha yayımlayarak YSK’nın bu konudaki 06 Mayıs 2018 tarihli kararına atıf yaparak söz konusu kararda belirtilen hususları tekrar ettikten sonra 02 Mayıs 2018 tarihinden itibaren e-rapor sisteminde bu konuda düzenlenen raporların yeniden düzenlenmesi gerektiği belirtilmiştir” dedi.

Yatağa bağlı seçmenlerin sınırlı kişiler olduğunu ifade eden Erkan, “Bu çerçevede, seyyar sandıkta oy kullanılabilmesi için seçmenin yatağa bağımlı olduğunun tıbbi rapor ile belgelendirilmesi gereklidir. Tıbbi rapor düzenlemeye yetkili bütün sağlık kuruluşları durum bildiren bu sağlık raporlarını düzenlemeye yetkilidir. Ancak Sağlık Bakanlığı bu konuda aile hekimlerini görevli saymıştır. Bu raporlar kişilerin rapor tarihindeki durumlarını belirteceğinden hasta veya ilgili görülmeden söz konusu raporların düzenlenmemesi gereklidir. Kişinin yatağa bağımlılığının sebebi, bağımlılığın süresi, geçici veya kalıcı olduğunun raporda açıkça belirtilmesi gereklidir. Bu raporun düzenlenebileceği kişiler hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan kişilerdir. Bu kişiler haricinde kalan ancak çeşitli engelleri veya hastalıkları sebebiyle işitme, konuşma, görme veya hareket zorlukları olanlara bahsi geçen raporun düzenlenmemesi gereklidir. Raporların ıslak imzalı veya elektronik imzalı olarak düzenlenmesi mümkündür. Ancak her koşulda ıslak imzalı bir nüshanın hastaya veya ilgiliye verilmesi gereklidir. Rapor düzenlenmesinde azami titizlik gösterilmeli, oy verme işleminin belirlenen sandık bölgesindeki sabit sandıkta kullanılmasının ana kural olduğu, ancak bu sandık yerine gitmesi imkansız olan kişilerin seçme hakkını kullanabilmesi için istisnai bir uygulama yapıldığı, dolayısıyla bu istisnai durumun sadece mevzuatta belirtilen sınırlı kişiler için geçerli olduğu akılda tutulmalıdır” diye konuştu.

Aile hekimlerine de uyarılarda bulunan Erkan, “Aile Hekimi meslektaşlarımızın, bahsi geçen hususlar kapsamında, görev ve sorumluluklarını mesleki ve hukuki açıdan sorun yaşamadan yerine getirebilmek için özveriyle çalışmalarına rağmen, zaman zaman bu konuya ilişkin çeşitli yönlendirme ve müdahalelerle karşılaştıklarına şahit oluyoruz. Bu bağlamda mevzuatta belirlenen kapsama uygun olmayan, hastalığı veya engeli sebebiyle seçimin yapılacağı 24 Haziran 2018 tarihini de kapsayan bir dönemde yatağa bağımlı olacağı öngörülen kişilerden başkası için rapor talep edilmemesini, bunun hukuki sonuçlarının olacağını, meslektaşlarımızın da aksi yöndeki taleplerin karşılanmasının gerçeğe uygun olmayan belge düzenlenmesi suçunu oluşturarak hekimin mesleğinden olmasına sebep olabileceğini de belirterek kesin bir biçimde reddetmeleri gerektiğini önemle hatırlatırız” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!