Güncelleme Tarihi:
SAMSUN, (DHA) - SAMSUN Valisi İbrahim Şahin, ‘Samsun Akıllı Şehir Stratejisi Yönlendirme Toplantısı’nda sunum yapan Amerikalı IBM şirket uzmanının yaptığı ‘Akıllı şehir’ sunumunu beğenmeyerek, "Yapılanlarda biraz sömürge ülkesi gibi görüldüğümüzü hissediyorum"dedi.
Kalkınma Bakanlığı Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), IBM ve Project Group işbirliği ile hayata geçecek olan ‘Samsun Akıllı Şehir Stratejisi Yönlendirme Toplantısı’, Samsun Valiliği Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. IBM Global Business Services Yönetici Danışmanı Dr.Jacob Dencik’in akıllı şehir stratejisi ile ilgili olarak projenin uygulandığı şehirleri ve Samsun’a uygulanabilecek projeler hakkında gerçekleştirdiği sunum sonrası konuşan Samsun Valisi İbrahim Şahin, yatkın olduğu konuyu anlamadığını ve bunun tercümeyle ilgili sıkıntının olduğunu dile getirdi.
Sunumda Türkiye’nin sömürge ülkesi gibi gösterildiğini belirten Vali Şahin, şunları söyledi:
"Esasında bugün önemli bir konu masaya yatırıldı. İlgili arkadaşa sunumlarından dolayı teşekkür ediyorum. Ama beni hoş görürlerse bir eleştirimi ileteyim. Aslında çok yatkın olduğumu düşündüğüm bir konuyu anlayamadım. Bunun nedeni tercüme ile ilgili, keşke aranızda bir senkron tutturabilseydiniz. Onun için bunu daha iyi anlamamız gerekiyor ki, bu konuya hep birlikte katkı sağlayalım. Bir sonraki toplantımızda daha hazırlıklı olursanız mutlu olurum. IBM’i merak ediyorum. Bize bir rapor mu hazırlayacak? Yoksa bir takım yazılımlar mı sunacak? Bunu öğrenmek istiyorum. Bu yapılanlarda biraz sömürge ülkesi gibi görüldüğümüzü hissediyorum. IBM denince aklımıza, bilgisayarlar, yazılımlar, dijital makineler veya bir takım elektronik aygıtlar geliyor. Onun için ben özellikle IBM’in bize ne sunduğunu, nereye kadar bizimle beraber olduğunu anlamak istiyorum. Sunumda sistemlerin sistemleri diye tanıtıldı. Fakat, örnek şehirlerde ya enerji tasarrufu, ya işe yerleştirme, ya da su yönetimi gibi öne çıkan şehirlerin örnekleri verildi. Bu sistemlerin sistemi ise bunların tamamının entegre edilebileceği bir yapı olması gerektiğini tasarladık. Yoksa sadece trafik ya da yolcu taşıma konusu ise onu belediye yapsın. Halbuki normal hayatta ihtiyaç duyduğumuz konuların da entegre edildiği yazılımın e - donanımın iç içe geçmesi gerekiyor."
Vali Şahin, daha 'Smart City’nin ne olduğunu anlamadan bugün kucaklarına yeni bir kavran atıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Akıllı şehirden bizi anlayan şehire geçiş. Daha biz smart makinaları anlamakta zorluk çekiyorken bir de bizi anlayan makineleri ortaya sürdünüz. Ama biz yazılım konusunda kanaatimce çok yetkin değiliz. Onun için IBM bizimle sürekli çalışacaksa, sadece raporlama ile yetinmeyecekse mutlak suretle bir ofset anlaşması yapılması gerekiyor. Tabi ki IBM de olsun, raporlamada da olsun, yazılımlarda da olsun, donanımı da alalım ama şehir sadece bunları satın almak konumunda mı olsun? Üniversiteden arkadaşlarımız, keşke Rektör Bey, rektör yardımcıları hocalarımız da burada olsaydı. Bizim her halükarda bir yazılım grubu oluşturmamız gerekiyordu. Bu teknokentte olabilir. Yeni kapatılan üniversite Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne devredildiği için ben ısrarla oranın bir yazılım üniversitesi olmasını önerdim. Sadece Samsun için değil Türkiye için. Nasıl IBM bütün dünyaya yazılım, donanım satıyorsa biz niye satmayalım. Onun için eğer IBM bu noktada bize destek olursa bu noktada da biz de şehrin dinamiklerini harekete geçiririz diye düşünüyorum. Yoksa dün bize bilgisayar satıyorlardı, bugün akıllı yazılımlar ya da bizi anlayan ürünleri satacaklar. Bu açıkçası tekrar söylüyorum benim kanıma dokunuyor. Bunu ısrarla vurgulamak istiyorum. Bu işler afilli olsun diye mi yapacağız. Bizim hayatımızı kolaylaştırmalı. Bunların bir aşamayla gitmesi gerekiyor.
Toplantıya ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve ilgili kurum ve sektörlerin temsilcileri katıldı.
FOTOĞRAFLI