IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2015 15:06
SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖNCÜLÜĞÜNDE İLÇELERİN TURİZMİNİ GELİŞTİRMEK AMACIYLA DÜZENLENEN SAMSUN VE ÇEVRESİ TURİZM ALT YAPI BİRLİĞİ (SAMTAB) EYLEM PLANI TOPLANTILARININ SONUNCUSU TEKKEKÖY'DE YAPILDI.
Samsun Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ilçelerin turizmini geliştirmek amacıyla düzenlenen Samsun ve Çevresi Turizm Alt Yapı Birliği (SAMTAB) eylem planı toplantılarının sonuncusu Tekkeköy’de yapıldı.
Toplantıda ilçenin turizm avantajları ve potansiyelleriyle ilgili değerlendirmede bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Tekkeköy’ün en önemli turizm unsurunun antik mağaraları ile göç eden mübadil nüfus olduğunu söyledi.
Tekkeköy Belediyesi’nin yeni hizmet binasında yapılan Tekkeköy Turizm Eylem Planı Toplantısı’na Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz başkanlık etti. Toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Tekkeköy Kaymakam Vekili Canik Kaymakamı İlhan Turgut, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Nihat Soğuk, Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, belediye meclis üyeleri, birlik üyeleri ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
TOĞAR: “TARİHİN DOĞDUĞU KENT”
Toplantının ev sahipliğini yapan Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, “Tekkeköy ilçemiz tarihin doğduğu kenttir. Tekkeköy’de yaşam milattan önce 60 binli yıllarda başlamıştır. Yapılan araştırmalara göre Nuh Tufanı’ndan sonra dünyada bilinen üç yaşam merkezinden biri Tekkeköy ilçemizde kurulmuştur. Aynı zamanda ilk katlı yaşam alanları ilçemizde bulunan mağaralarda oluşturulmuştur. İlçemiz Hititler, Frigler, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlı gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve onlardan kalan birçok tarihi esere sahip Samsun’un tarihi potansiyeli bakımından en zengin ilçesidir. Aynı zamanda Lojistik Köy projesinin hayata geçeceği ilçemize Lojistik Meslek Yüksek Okulu kurulmasını istiyoruz. OMÜ’nün bir fakültesinin burada faaliyet göstermesi ilçemizdeki hareketliliği arttıracak ve yeni geçim alanlarına sebep olarak ilçe ekonomisine de katkı sağlayacaktır” dedi.
YILMAZ: “TEKKEKÖY, ÇOK ŞANSLI”
Hazırlanacak 2 yıllık turizm eylem planında yer alacak ve ilçede turizmin gelişmesine önemli katkılar sağlayacak projelerin ele alınıp tartışıldığı toplantıda Tekkeköy için öncelikli 5 yatırım konusu belirlendi. Bunlarla ilgili görüşlerini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Turizmde amaç, insanların daha önce görmedikleri güzellikleri görmelerini sağlamak için getirtebilmektir. İnsanların Samsun’a gelmesi için ilçelerimize benzeri olmayan şeyleri kazandırmamız lazım. Çünkü her yerde olan bir unsuru başka bir ilçede yapmanın önemi yok. Bu açıdan Tekkeköy, çok şanslı” dedi.
İlçenin mübadele turizminin gelişmesi bakımından büyük bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Başkan Yılmaz, “Tekkeköy’de bir zamanlar mübadiller vardı. Uzun yıllardır ilçede yaşam süren yaklaşık 100 bin mübadil insan göç ettirildi. Göç öncesi, sırası ve sonrasında yaşanan hatıralar, hikayeler, olaylar ve özlemler var. Bu bakımdan Tekkeköy’de mübadele turizmi gelişebilir. Bu inanç turizmi altında da olabilir, dede yadigarı eski evleri de olabilir. Bu evleri titiz ve profesyonel bir çalışma ile belirleyip koruma altına alabilir ve restore edebiliriz. Buraları da mübadele turizmine dönük çeşitli işlevler haline getirebiliriz. Ayrıca yaşanan bu hatıra, hikaye ve olaylarla ilgi bilgi, belge, doküman ve her türlü envanteri kuracağımız mübadele müzesinde sergileyebiliriz. Yunan şehirlerinin yöneticileri ile karşılıklı temaslar kurup bu mübadil nüfusu ilçeye getirtebiliriz. Tekkeköy’de turist istiyorsak potansiyel orada hazır” diye konuştu.
Yaklaşık 16 yıldır konuşulan ancak atıl vaziyette duran, Karadeniz’de ilk insan yerleşkesinin olduğu antik Tekkeköy Mağaraları’nın gerçek manada turizme kazandırılma zamanının geldiğini ifade eden Başkan Yılmaz, “Tekkeköy mağaralarının bulunduğu alanı gezilip görülebilecek hale getirmeliyiz. Bunun için alt yapı tesisleri ile çeşitli motifler koymalıyız. İnsanlar mağaraları kısa sürede gezip hatıra fotoğrafı çektirip gitmek zorunda kalmamalı. Oturup dinlenebilecekleri, kahve içip
yemek yiyebilecekleri, veya mağaralara ilişkin araştırmaları okuyabilecekleri mekanlar da yapmalıyız. Bu konuda envanterleri çalışalım ve ortaya koyalım. Bunun yanında Tomruk Cafe’nin olduğu alanı ören yeri haline getirelim. İlçeyi kötü mimariden ve estetik eksikliğinden kurtaralım. Son olarak da eski istasyon binalarını restore edip bu alanı da güzel bir rekreasyona tabi tutalım. Bunları hayata geçirdiğimizde ilçenin havasının ve vizyonunu nasıl değiştiğini göreceksiniz. Bunu başarabilmemiz, sizlerin bizi zorlamasına ve çalıştırmasına bağlı. Bizi ne kadar çalıştırırsanız, boş bırakmazsanız o oranda ilçenize katkı sağlamış olursunuz” şeklinde konuştu.
VALİ: “YURT DIŞINDA DA TANITMALIYIZ”
Samsun Valisi İbrahim Şahin ise, “Türkiye’de Samsun şehri çok iyi tanınıyor fakat Samsun’u mutlaka yurt dışında da tanıtmalıyız. Tekkeköy ilçemiz, bu bakımdan çok avantajlı bir ilçe. Mübadele konusuyla ilgili yapmamız gereken bir dizi çalışma var. Belki turizm konusunda Tekkekköy ilçemizin çıkış noktası bu olacak. Eğer mübadele sırasında buradan yüz bin civarında bir insan göçmüş ise, bu göç eden insanların çocukları, torunları şu an mutlaka hayattadır. Biz etkili bir çalışma yaparak buradan göçen insanların yakınlarının ilçemizi ve bölgemizi ziyaret etmelerini sağlayabiliriz. Biz mübadele ile buradan göçen insanlara ve yakınlarına mutlaka ulaşıp buraya davet edeceğiz. Tekkeköy ilçemize mutlaka bir mübadele müzesi yapmamız gerekiyor. Ayrıca Asarağaç’ta Bayrak Tepesinin olduğu yeri çok güzel bir botanik bahçesine çevirebiliriz. İlçenin sahip olduğu doğal güzellikleri ve mağaraları gibi önemli potansiyelleri mutlaka tanıtmalıyız” ifadelerini kullandı.