IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2015 13:37
SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN, ŞEHRİN SAHİP OLDUĞU DOĞAL, KÜLTÜREL VE TARİHİ POTANSİYELLERİ TURİZME KAZANDIRMAK AMACIYLA YÜRÜTTÜĞÜ EYLEM PLANI ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA ÇARŞAMBA İLÇESİNE YAPILACAK YATIRIMLAR BELLİ OLDU.
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin, şehrin sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi potansiyelleri turizme kazandırmak amacıyla yürüttüğü eylem planı çalışmaları kapsamında Çarşamba ilçesine yapılacak yatırımlar belli oldu.
Büyükşehir Belediyesi Samsun ve Çevresi Turizm Alt Yapı Birliği’nin (SAMTAB) hazırladığı Çarşamba Eylem Planı çerçevesinde bir dönem Tacettinoğulları Beyliği’nin merkezi olan Ordu Mahallesi, doğal yaşam parkına dönüştürülecek. Kale içindeki terk edilmişlik restore edilerek turizm öğesi haline getirilecek.
Samsun Valiliği’nin de destekleriyle yürütülen ilçe turizm eylem planı çalışmaları kapsamında 2015-2017 dönemini içeren Çarşamba Turizm Eylem Planı kapsamında ilçeye 7 yatırım kazandırılacak. Türkiye’nin en verimli tarım ovalarından birisi olan Çarşamba’da, tarihi ve kültürel birikim, turizme kazandırılarak insanların hizmetine sunulacak. İlçedeki turizm yatırımları 2017 İşitme Engeliler Olimpiyatı’na kadar bitirilecek.
SAMTAB’ın Samsun’un en büyük ilçelerinden Çarşamba’ya kazandıracağı turizm yatırımları şöyle belirlendi:
Öncelikle ilçenin giriş ve çıkışlarında bulunan sıvasız, boyasız ve bakımsız cephe görünümleri, kent estetiği haline getirilecek. İlçeye modern bir şehir havası kazandırma noktasında Çarşamba Belediyesi, Samsun Büyükşehir Belediyesi ile koordineli çalışacak. İlçe girişi, küçük sanayi sitesinden şehir merkezine kadar devlet demiryolu ilçeye yakışır modern görünümlü bir ulaşım yolu olarak düzenlenecek. Küçük Sanayi Sitesi Kavşağı Ayvacık yol ayrımını da içerdiği için Karayolları 7.Bölge Müdürlüğü’nden yapım ve yardım talebinde bulunulacak. Bu kavşak için Karayollarına proje ve yapım desteği sağlanacak. Mülkiyet problemleri Çarşamba Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nce çözülecek.
Çarşamba ilçesi girişindeki mülkiyeti hazineye ait olan bina, restore edilerek Çarşamba’nın farklı kültür özelliklerini yansıtan bir kent müzesi haline getirilecek. Golf alt yapısı için Akçatarla Mahallesi’ndeki meranın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan mera vasfından çıkarılıp, hazine adına tescilinden sonra tahsis talebinde bulunulacak. Yeşilırmak üzerine, doğuda Köklük Mahallesi ile batıda Hacılıçay Mahallesi arasına bir köprü yapılacak. Çarşamba’nın İlçeyle özdeşleşmiş yiyecek ve içecekleri (kıvratması) ön plana çıkartılarak hediyelik ürün olarak pazarlanma noktasında gerekli çalışmalar yapılacak.
BEYLİK MERKEZİ KÖY, TURİZM ÖĞESİ OLACAK
1348’de Emir Tacettin Bey tarafından Ordu, Bafra ve Niksar üçgeninde kurulan Anadolu Türk beyliklerinden Tacettinoğulları, güney sınırı Niksar’a kadar uzanan alanda 80 yıl egemenlik sürmüştü. Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt’ın Amasya, Tokat ve Sivas’ı ele geçirmesi üzerine beylik, 1398’de Osmanlı hizmetine girdi. Ankara Savaşı’nda Yıldırım Beyazıt’ın yenilgiye uğramasının ardından Çarşamba yöresine egemen olan Tacettinoğlu Hüsamettin Hasan Bey, Timur’un korumasına girdi. Hasan Bey ve kardeşi Mehmet Yavuz Bey, Osmanlı Padişahı Çelebi Sultan Mehmet ile iyi ilişkiler kurmuş, II. Murat kendisine Rumeli’de sancak beyliği verince Tacettinoğulları Beyliği de tarihe karışmıştı.
Tacettinoğulları Beyliği’nin merkezi olan Çarşamba’nın Ordu Mahallesi, şimdi eylem planı kapsamında turizm destinasyonuna tabi tutulacak. Ordu Mahallesi, Yeşilırmak kıyı düzenlenmesi ile Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı Projesi birlikte değerlendirilecek. Ada peyzaj alanından Ordu Mahallesi’ne kadar olan Yeşilırmak sahil boyunda, Çarşamba Belediyesi’nin yürütmüş olduğu çalışmalara destek verilecek. Köydeki kale içindeki terk edilmişlik restore edilerek turizm öğesi haline getirilecek. Yine bu köyde bulunan türbe ve ahşap cami bakım ve onarım hizmetleri açısından desteklenecek.
Çarşamba’nın taşınmaz turizm envanteri açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Gerçekleştirdiğimiz turizm eylem planı toplantıları sonucunda aldığımız kararları ve hazırladığımız projeleri, 2 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Bunları iki yılda bitirip kalan iki yıllık süreçte de başka projeleri hayata ilçemiz turizmine kazandıracağız. Bunlar ciddi yatırımlar olacak. Yatırımlar tamamlandığında Çarşamba ilçemiz tarımın yanında turizmde de iddialı olacak hale gelecek. Sadece hemşerilerimizden biraz zaman ve sabır istiyoruz. Yatırımlar tüm Çarşambalılara şimdiden hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.