"Sur'u imar çalışmasıyla ihya edeceğiz"

Güncelleme Tarihi:

Suru imar çalışmasıyla ihya edeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2016 11:14

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karaaslan:- "Sur bölgesinde çok önemli bir çalışma hayata geçiriyoruz. Bu kentsel ihya projesidir çünkü biz orayı tekrar ihya edeceğiz"- "Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Kalkınma Bakanlığımız ve Diyarbakır Valiliğimiz hep birlikte bu projeyi yürüteceğiz"

Haberin Devamı

SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - İLYAS GÜN - AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden imar edileceğini belirterek, "Sur bölgesinde çok önemli bir çalışma hayata geçiriyoruz. Bu kentsel ihya projesidir çünkü biz orayı tekrar ihya edeceğiz" dedi.

Karaaslan, AA muhabirine, terörden zarar görmüş ve çatışmalar sonrası ayağa kaldırılması planlanan Diyarbakır'daki restorasyon ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinin medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirten Karaaslan, terör örgütünün Diyarbakır'ı bir terör şehri olarak göstermek isteğini, bunun mümkün olmayacağını söyledi.

Karaaslan, Sur bölgesinde terörün izlerini kaldıracaklarını ve Sur'un tarihi yapılarını restore edip ilçeyi yeniden inşa edeceklerini vurguladı.

- "Bu kentsel ihya projesidir"

Haberin Devamı

Yapacakları çalışmanın sadece kentsel dönüşüm projesi olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Karaaslan, bunun bir "kentsel ihya" projesi olduğunun altını çizdi. Karaaslan, "Bizim medeniyetimizin izlerini taşıyan özellikle Sur bölgesinde şimdi biz çok önemli bir çalışma hayata geçiriyoruz. Aslında bu ne tam anlamıyla kentsel dönüşüm projesi ne kentsel yenileme projesidir. Belki de en doğru ifadeyle bu kentsel ihya projesidir çünkü biz orayı tekrar ihya edeceğiz" diye konuştu.

- Sur, Çin Seddi'nden sonra geliyor

İlçeye adını veren surlara işaret eden Karaaslan, "Surlarla çevrili Çin Seddi'nden sonra 5,5 kilometrelik belki de dünyada ayakta kalmış bu anlamdaki en önemli yapıdan bahsediyoruz" dedi. Karaaslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca Çin Seddi settir ama Diyarbakır surları tarihi o oymalarıyla, nitelikleriyle çok özeldir, çok önemlidir. Biz bu değerleri ve bu değerlerin içinde barındırdığı bütün o dinamikleri ortaya çıkaracak bir proje öngörüyoruz. Burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Kalkınma Bakanlığımız ve Diyarbakır Valiliğimiz hep birlikte bu projeyi yürüteceğiz ama bu bugünün konusu muydu? Hayır değil. Diyarbakır Sur içindeki çalışma bizim 61. Hükümet programımızda da yer almıştı zaten. Aynı zamanda Sur içinde bir İç Kale bölgesi vardır. Aynı tarihi eserlerin olduğu içerideki gibi İç Kale'de de bu çatışmalardan önceki dönemde başarılı bir restorasyon projesi yapılmıştı. Orası şimdi müzesiyle birlikte değerlendirilmiş bir alan olarak önümüzde. Daha önce TOKİ eliyle iki mahallede kentsel dönüşüm çalışması başlamıştı. Orada çok çarpık bir yapılaşmadan söz etmek mümkün. Çok dar sokaklar. Terör örgütünün zaten çatışmaları orada başlatmasının nedenlerinden biri de bu."

Haberin Devamı

- Yerel unsurlar göz önüne alınacak

Yapılacak çalışmayla ilgili kurulacak heyette sanat tarihçisi, kentsel tasarımcı, mimar ve edebiyatçı olacağını anlatan Karaaslan, şunları aktardı:

"Buraya yaklaşırken bir sanat tarihçinin burayla ilgili ne düşündüğü çok önemli. Bir kentsel tasarımcının bir mimarın bir şehir plancısının ama aynı zamanda bir edebiyatçının aynı zamanda Diyarbakır'ı çok iyi bilen yerel insanların burayla ilgili ne düşündüklerini çok önemsiyoruz. Onların hepsinin fikirlerini alarak bu çalışma yürütülecek. Bu, birinci aşama. İkincisi, burada mutlaka yerel mimari unsurlar göz önünde bulundurulacak."

Diyarbakır'da avlulara "hayat" denildiğine işaret eden Karaaslan, "Çünkü hayat orada geçer. Bunu gözardı ederek oraya yaklaşmak mümkün değil. Dolayısıyla hem mimari unsurları, hem o yörenin, o bölgenin, o insanların ihtiyaçlarını gözeteceğiz. Aynı zamanda yereldeki malzemeler seçilecek. Orada atılacak her bir adımı, çakılacak her bir çiviyi çok önemseyerek inşallah bir çalışma yürüteceğiz" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tespit çalışmaları yapılacak

Çiğdem Karaaslan, Sur'da çatışma döneminin bittiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bundan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tespit çalışmaları yapılacak. Bu konuda söz söylemek isteyen, katkı vermek isteyen herkesle işbirliği halinde olacağız. Aynı zamanda orası koruma alanıdır. Koruma İmar Planı yapılmıştır orayla ilgili. Dolayısıyla surların seviyesini geçmeyecek orada bir yaşama imkan verilecek ama bunu yaparken orayı bir anıtsal yapı olarak ele alacak, tüm o tarihi kimliği ön plana çıkaracak bir çalışmayı hayata geçireceğiz. Bu çalışmanın Diyarbakır insanına, ülkemize faydası olacak."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!