Güncelleme Tarihi:
SAMSUN,(DHA) - SAMSUN'un "daha güzel ve refahı için daha fazla neler yapılabilir" amacıyla düzenlenen İl Ekonomi Toplantısı, Vali İbrahim Şahin'in başkanlığında Atakum İlçesi SASKİ toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Samsun Valisi İbrahim Şahin başkanlığında İl Ekonomi Toplantısı düzenlendi. Samsun'un daha güzel ve refahı için neler yapılması amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Vali İbrahim Şahin, "İlimiz coğrafi ve stratejik konumu, özel sektöre ait limanları ve uluslararası havalimanı, Karadeniz limanını Anadolu’ya bağlayan demir ve kara yolu, üniversitesi ile kültürel alt yapısıyla gelişim sürecini hızlı bir şekilde devam ettirmektedir. İlkadım şehri Samsun Karadeniz Bölgesi'nin en büyük metropol şehridir. Nüfus yoğunluğuyla birlikte şehrin ticari ve sanayi potansiyeli son derece canlı ve önemlidir. Samsun yerleşim ve üretim alanları açısından yatırım noktasında diğer illere göre nispeten daha tercih edilebilir bir konumdadır. Ayrıca stratejik konumunun sağlamış olduğu getiriler bölgedeki diğer illere göre daha avantajlı bir durumda bulunmaktadır. Karadeniz havzasına açılan ilk deniz kapısı ve İç Anadolu’ya açılan ilk kara kapısı olması özelliğiyle bölgenin ticari yapısında da önemli bir yere sahiptir. Bu toplantı vesilesiyle Samsunumuza yapılan yatırımlar ve hizmetlerin gerçekleştirilmesinde emeği geçen kamu ve özel kurum kuruluş yöneticileri ile tüm çalışanları kutluyorum. Toplantımızın ilimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Vali Şahin'in konuşmasının ardından Ticaret ve Sanayi Odası, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Çalışma ve İş Kurumu, Vergi Dairesi yetkilileri toplantıyla ilgili olarak bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumun ardından toplantının kapanış konuşmasını da yapan Vali Şahin, "İhraç kalemlerimizin ve ihraç miktarımızın düşük görünmesinin birkaç nedeni var. Neredeyse yüzde elli oranında. Mesela bizim 500 milyonluk ihracatımız var. Daha doğrusu 250 milyon gözüküyor. İlimizde bulunan Sigara fabrikası ihracatını buradan gösteremiyor. Kendilerine bizim buradaki vergi daireleri üzerinden işlem yapmalarını önerdik. İhraç kalemimiz yüksek olursa Maliye Bakanlığı'ndan verilecek olan teşvikler, paralar da artma söz konusu olacağı için buda ilimizin refah düzeyini olumlu yönde etkileyecektir. Bu anlamda bir çalışma yürütüyoruz. İnsan hayatına yatırım yaptığınızda birçok şeyi aşıyoruz. Kaliteli, nitelikli eğitim verilirse bu işsizliğin ve üniversiteli işsiz arkadaşların iş problemlerinin ortadan kalkacağına inanıyorum.2017-2018 eğitim–öğretim yılında ilimizde Bio Medikal Aletler Meslek Lisesini açacağız. İhtiyaç olan alanlarla ilgili nitelikli ve kalifiyeli eleman yetiştirmeliyiz. İlimize Lojistik Merkezin yapılması Samsun’a ciddi bir sınıf atlatacaktır. Çünkü daha fazla gemi gelecek, daha fazla mal yüklenecek, daha fazla buradan yabancı ülkelere yük gidecek. Bunun işletilmesi bile ciddi anlamda başlı başına istihdam alanı oluşturacaktır" diye konuştu.
Toplantıya Vali Yardımcıları Hasan Öztürk, Recep Yüksel, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Turan Çakır, Ondukuz Mayıs Üniversitesi Rektör Vekili Vedat Ceyhan, İlçe Kaymakamları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Orta Karadeniz kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mevlüt Özen, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.
FOTOĞRAFLI