Güncelleme Tarihi:
Yaprak KOÇER/SAMSUN, (DHA) - SAMSUN'da düzenlenen 'Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı 2014-2017' kapsamında protokol imza programında konuşan Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Süleyman Sırrı Kılıç, "Antibiyotik ne ağrı kesicidir ne ateş düşürücüdür. Gerekli olduğu zamanda doğru tanıda verilip tedavi edici bir ajan olarak kullanılması gerekir" dedi.
Samsun'da 'Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı 2014-2017' kapsamında protokol imza programı Samsun Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'nde düzenlenen toplantı ile gerçekleştirildi. Programa İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Süleyman Sırrı Kılıç, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, 6'ıncı Bölge Samsun Eczacı Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan katıldı. Programda 'Akılcı Antibiyotik Kullanımı' konusunda yapılan ve yapılması planlanan uygulamalarla ilgili bilgi verildi.
Programda konuşma yapan Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Süleyman Sırrı Kılıç, "Hem enfeksiyon hastalıklarını takip edip hem de poliklinik yapan bir hakim olarak vatandaşların alışkanlıklarını şikayetlerini de dinlediğinde şunu görüyorum 'Ben yarın işim var boğazım da hafif ağrıyor. Antibiyotik alırsam düzelirim. Yarına da zinde çıkarım' düşüncesiyle antibiyotik çok gereksiz yere kullanılıyor. Antibiyotiklerin etkili olabilmesi için en az 48-72 saatin geçebilmesi gerek ki ancak antibiyotik mikroorganizmaları öldürebilsin. Tedavi süresi de genellik bir hafta on gün arasında değişiyor. Şunu anlatmaya çalışıyorum antibiyotik ne ağrı kesicidir ne ateş düşürücüdür. Gerekli olduğu zamanda doğru tanıda verilip tedavi edici bir ajan olarak kullanılması gerekir. Bu amaçla antibiyotik ya hekim zorlanarak ya eczaneye gidilip baskı yapılarak alınıyor, bir iki tablet kullanıldıktan sonra bir kenara bırakılıyor. Yine bir defa daha rahatsızlık olduğu zaman ağrı kesici kullanır gibi antibiyotik kullanıyoruz. Bunlar bizim maalesef yanlış düşüncelerimiz ve alışkanlıklarımız bunlardan vazgeçmemiz lazım" dedi.
İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu da yaptığı konuşmada, "Akılcı ilaç da aslında koruyucu sağlık hizmetlerinin bir adımı. Özellikle şu ana kadar bizler aile hekimlerine hızlı antijen testlerini ulaştırdık. Aynı şekilde hastanelere de ulaşıldı. Şu an için Samsun'da hızlı antijen testi olmayan aile hekimimiz yok. Gereksiz antibiyotik kullanımı insan vücudunun imminütesini bozmakta. Bu da bir takım beklenmedik olmaması gereken hastalıkları peşinden getiriyor. O yüzden biz akılcı ilacı tavsiye ediyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından 'Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı 2014-2017' protokolü taraflar tarafından imzalandı.
FOTOĞRAFLI