IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2015 16:31
Samsun Zootekni Derneği tarafından, çiftçilere hayvansal üretim konusunda yardımcı olunması amacıyla "Çiftçi Buluşma Günleri" projesi başlatıldı.
Samsun Zootekni Derneği tarafından, çiftçilere hayvansal üretim konusunda yardımcı olunması amacıyla "Çiftçi Buluşma Günleri" projesi başlatıldı.
“Çiftçi Buluşma Günleri" projesiyle ilgili açıklama yapan Samsun Zootekni Derneği Başkanı Prof. Dr. Ergin Öztürk, “Samsun Zootekni Derneği, zootekni mesleğini icra eden meslektaşlarımız ile hayvan yetiştiricilerinin ihtiyaçlarının karşılanmasında gerek hayvansal üretime hizmet etmek gerekse mesleki dayanışma ve sosyal faaliyetler alanında çok önemli bir rol üstlenmektedir. Derneğimizin temel amaçlarının başında, hayvansal üretim yapan yetiştiricilerimizin üretimlerini karlı, verimli ve sürdürülebilir kılmak amacıyla yardımcı olunması gelmektedir. Bu amaçla seminer, konferans, paneller, eğitimler vb. farklı etkinlikler kapsamında çiftçilerimizle değişik ortamlarda bir araya gelinerek bilimsel gelişmelerin sahaya aktarılması, üreticilerin yaşadıkları sorunlara çözümler üretilmesi amaçlanmaktadır” dedi.
Çiftçilere hayvansal üretim konusunda yardımcı olunması amacıyla “Çiftçi Buluşma Günleri” projesini başlattıklarını belirten Prof. Dr. Ergin Öztürk, “Bu kapsamda öğretim üyesi hocalarımız ve teknik elemanlar eşliğinde köylerimiz ziyaret edilerek, çiftçilerle tanışma, kaynaşma ve sohbet tarzında bir program uygulamaya konmuştur. Bu sayede derneğimiz teknik elemanları kırsal alanda olup biteni daha yakından müşahede ederek çiftçilerimizle birebir iletişim kurma ve ihtiyaçları yerinde belirleme imkanı yakalamaktadırlar. Yerinde yapılan görüşmeler sayesinde sıcak bir ortam oluşmakta köylerimizin koşulları, sorunları, sosyokültürel yapısı ve yapılabilecek iyileştirme faaliyetleri gerçekçi bir şekilde tespit edilebilmektedir. Bazen bölge halkının düşünmediği fakat o bölgede yapılabilecek bazı ekonomik, sosyal vb gelişmeye katkı sağlayabilecek projeler de bu kapsamda ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte köylerimizde, kırsal alanda bir ömür geçirmiş, birçok tecrübeyi hayatında yaşamış olan çiftçilerimizin birikimlerinin de heba olmaması adına bir araya gelinmesi bir sinerji oluşturarak faydalı sonuçlar doğurabilecektir. Bu proje kapsamında ‘Gitmesek de gelmesek de o köy bizim köyümüzdür’ dizelerinin biraz ötesine geçip, etrafımızdaki köyleri tanımaya, iletişim kurmaya ve sahip çıkmaya çalışılacaktır” diye konuştu.
Prof. Dr. Ergin Öztürk, bu kapsamda öncelikle merkez mahallelerden başlamak üzere "Çiftçi Buluşma Günleri" adında buluşmaların ilkini İncesu Mahallesi’nde gerçekleştirdiklerini ifade etti. Öztürk şunları söyledi: “Projenin uygulanmasında muhtarlar bizim en önemli ortaklarımız konumundadırlar. Bu çerçevede tarım il ve ilçe müdürlükleri ile muhtarlar veya diğer tanıdıklarımızla ön görüşmeler yapılarak nerede ne zaman buluşacağımızı belirleyip bir programla buluşmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki haftalarda Oyumca, Yukarı Aksu, Alanlı Mahallelerinde buluşmalara devam edeceğiz. Bu buluşmalarda edindiğimiz izlenimlerle nelere ilgi ve talep olduğu belirlenerek, üretici birlikleri ve tarım il-ilçe müdürlükleri, ziraat odası, muhtarlar derneği ile de işbirliği yapılarak sektör bazlı seminer, konferans vb organize edilerek üreticilerimize katkı sağlanmaya çalışılacaktır.”
İlk buluşmaya ayrıca Doç. Dr. Ali Vaiz Garipoğlu, Yrd. Doç. Dr. Aydın Altop, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Öztürk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tarım İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Orhan Şanlı katıldı.