Güncelleme Tarihi:
SAMSUN,(DHA) - SAMSUN Valisi İbrahim Şahin, North Point Otel’de düzenlenen ‘TR83 Bölgesinde Endüstriyel Tasarım Alanında Genç İstihdamının Artırılması Projesi’ konulu çalıştaya katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mevlüt Özen, "TR83 Bölgesinde Endüstriyel Tasarım Alanında Genç İstihdamının Arttırılması Projesi kapsamında proje sahibi olarak yer alan OKA, Samsun OSB, Merzifon OSB ve Çorum OSB olmak üzere 3 proje ortağı ile birlikte projeyi yürütmektedir. 2017 yılı haziran ayına kadar devam edecek projenin faaliyetleri ile TR83 Bölgesi’nde (Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illeri) endüstriyel tasarım alanında kalifiye ara eleman yetiştirmek yoluyla genç istihdamının artırılmasını sağlayarak genç işsizlik oranının azaltılması hedeflenmektedir. Proje kapsamında TR83 Bölgesi’nde endüstriyel tasarım alanında 15-29 yaş arası en az Meslek Lisesi mezunu 60 genç illerimizde öne çıkan sektörlere yönelik endüstriyel tasarım alanında mesleki eğitim vererek gençlerin istihdam edilebilirliğinin arttırılması amacı ile Samsun’da 15 adet kursiyer seçilerek Endüstriyel Tasarım Mesleki ve Genel Beceri eğitimleri verilmekle beraber Amasya, Çorum ve Tokat illerinde de aynı eğitimler verilmeye devam edilecektir” dedi.
Endüstriyel Tasarım kavramı, sanayi için önemi ve Türkiye’de mevcut durumu hakkında TOBB Üniversitesi 'nden Yrd. Doç. Dr. Bülben Yazıcı, saha çalışması, yöntem ve bulgular hakkında da Oğuzhan Akyıldırım birer sunum yaptı.
Sunumların ardından bir konuşma yapan Vali İbrahim Şahin, “Böyle bir konunun bu gün burada tartışılıyor ve konuşuluyor olması gerçekten çok sevindirici bir durum. Türkiye’de bir şeyleri bir seferde yapmak takdir edersiniz ki kolay değildir. Çünkü insanlar bir taraftan üretimi yürütürken, diğer taraftan maliyetleri düşürmek, rekabete içerisinde olmak ve bir taraftan da ürünlerini geliştirmeleri gerekiyor. Alışıla gelmiş yöntemleri değiştirmek çok kolay değil. Endüstriyel Tasarımı olayın içerisine taşımak, bir şekilde ürünün daha fazla satılması gibi bir birini tetikliyor. Samsun Cerrahi Aletler üretiminde öncü bir il. Cumhurbaşkanımızın bir çağrısı oldu. İstihdamla ilgili milli seferberlik ilan etti. Fazladan bir kişi dahi istihdam edene teşekkür ediyorum. İstihdam konusunda bizim çok ciddi çaba sarf etmemiz gerekiyor. Samsun ölçeğinde tıbbi sektör olayı bizim her zaman üzerinde kafa yormamız ve firmaları desteklememiz gereken bir alan. Samsun ölçeğinde medikal sektöründe çalışan insan sayısı iki bin civarında. Cerrahi Aletler üretimini ileri götürüp, geliştirip mekatronik aletler üretirsek, bunu sağlarsak çalışan sayısını 20-30-40 binlere çıkarabiliriz. Bu önemli sektörü ıskalama gibi bir şansımız yok. Samsun’da ciddi anlamda bir alt yapı ve 30-40 yıllık bir birikim var. Bizim devlet olarak, OKA olarak, çalışanlar olarak ve üniversite olarak bu işe mutlak suretle el atmamız gerekiyor. Çok iyi bir mesafe aldık, takdir edersiniz ki, yetmiyor. Biz şu anda ilimizde Samsun’da Medikal Aletler Anadolu Meslek Lisesini açtık. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında bu lisemize öğrenci alacağız" diyerek şöyle devam etti:
"Samsun’da Medikal Aletler konusu peşini bırakmayacağız bir konu. Samsun’da şu an çok bilinmiyor ama 15 bin farklı cerrahi alet üretiliyor. Bizim ürettiğimiz Türkiye’nin ihtiyacının yüzde onunu karşılıyor. Bu kadar aç, bakir bir sektör varken, bizim halen işsizlikle ilgili konuşuyor olmamız sadece bizim birkaç ürünü bir araya getiremeyişimizle alakalıdır. Umarım bu konuda çok ciddi mesafe alırız. Bu tür toplantılar elbet olacak, ama firma sahipleri ile hocaları bir araya getirmemiz gerekiyor. Medikal Sektörün Samsun’un ismiyle özdeş hale gelmesi gerekiyor. Dünyada üç ülkede medikal aletler üretiliyor. Bunlar Almanya, Pakistan ve Türkiye’dir. Türkiye’de de Samsun’da kümelenmiş durumda. Cerrahi aletleri endüstriyel tasarımda daha üst sekmende taşıyacağız. Bu çalışmaların bir amacı var. Öncelikle istihdamı geliştirmek ve endüstriyel tasarımda genç girişimcilerin önünü açmak. Her toplantıda özellikle sanayicileri bulduğum zaman söylüyorum. Çünkü insan nihayetinde para kazanıyor ama bir şahsa iş vererek onun evini geçindirme hazzı para kazanmanın ötesinde bir şey. Biz işsiz olan insanlara iş vereceğiz. Onun için bir kişiyi istihdam ediyor olmanız ona ekmek vermeniz, onun evine para götürüyor olması her halde para ile falan değişmeyecek bir güzellik olsa gerek diye düşünüyorum. Bu toplantıların Samsun’da yapılıyor olması çok önemli. Ben bu tarz toplantılara her zaman destek vereceğim. Aynı noktaya defalarca vuracağız ki başarı elde edelim. Bu toplantının başta işsiz gençlere, işverenlere, çalışanlara hayırlar getirmesini diliyorum."
‘TR83 Bölgesinde Endüstriyel Tasarım Alanında Genç İstihdamının Artırılması Projesi’ konulu çalıştaya Samsun, Amasya, Tokat, Çorum illerinin ilgili kurum müdürleri, sektör temsilcileri ve davetliler katıldı.
FOTOĞRAFLI