Samsun kanatlı hayvan sektöründe marka oldu

Güncelleme Tarihi:

Samsun kanatlı hayvan sektöründe marka oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2017 14:42

Samsun kanatlı hayvan sektöründe marka oldu

Haberin Devamı

SAMSUN,(DHA) - SAMSUN kanatlı hayvan sektörünün üretim merkezi haline geldi. Bölgenin ekonomik kalkınmasına önemli katkının sağlandığı Samsun’ dan Irak, Suriye, Çin gibi ülkelere de ihracat yapılıyor.

Ülkemizde olduğu gibi dünyada da kanatlı hayvan sektörü giderek büyüyor. Karadeniz Bölgesi’nin en büyük üretim merkezi olan ve yaklaşık 500 kişinin çalıştığı Köy-Tür firması da üretimine aralıksız devam ederek bölgenin beyaz et ihtiyacını karşılıyor. Köy-Tür yetkilileri, yılın ilk 9 ayında yaklaşık 8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Aralıksız devam eden üretimimizde, yüzlerce kişiyi de iş imkanı sağlıyor olmanın gururunu yaşıyoruz. Çalışanlarımız, üreticilerimiz, tedarikçilerimiz ve tüm iş ortaklarımızla birlikte dün olduğu gibi bugün de el ele üretmeye devam ediyoruz. Ülkemizin de kırsal kalkınmasına önemli katkı sağlıyoruz” diyerek, “Bugün gerek yurt içi olsun. Gerekse yurt dışı tüketimine yönelik üretimlerimize aralıksız devam ediyoruz. Çin, Irak ve Suriye gibi ülkelere kanatlı hayvan ihracatımızın önümüzdeki yıllarda daha da artış göstereceğini tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Farklı sektörlerde olduğu gibi kanatlı hayvan sektöründe de bazı sıkıntıların olduğunu, ancak bunların üretimin durdurulmasına neden olmadığını dile getiren Köy-Tür yetkilileri sözlerine şöyle devam etti:
“Bölgemizdeki 37 işletme üretim yapmamaktadır. Bu işletmelerinde yüzde 70’ i IPARD Projesidir. Kaldı ki, IPARD destekli tesisler üretim yapmak durumundadır. Samsun, Ordu, Giresun ve Amasya İllerinde devletimizden destek alıp ta, hiçbir şekilde üretim yapmayan işletmeler vardır. Ülke kaynaklarının heba edilmesine neden olmaktadırlar. Üretici Birliği tarafından sektörümüzün zor durumda olduğu gösterilip, bazı yerlere mesaj vermek amacıyla yapılan talihsiz girişimler de sektöre ciddi zarar vermektedir. Firmamızın bölgesinin tek entegre işletmesi olduğundan bahisle bu durumu kullanarak üretici aleyhine fiyat politikası izlendiğinin ifade edilmesi ise en masum tabiri ile akıl tutulmasıdır. Fiyat politikamız ülke genelindeki tüm entegre işletmeler ile aynı olduğu gibi canlı hayvan yüklemesi tüm Türkiye’ de üreticiden tahsil edilirken, firmamız canlı hayvan yüklemelerinde üreticiden hiçbir kesinti yapmayarak bu maliyeti üretici lehine yıllardır sübvanse etmektedir. Kaldı ki, Kanatlı Et Üreticileri Merkez Birliği’ nin geçtiğimiz Ağustos ayı içerisinde Türkiye genelinde maliyetleri kurtarmadığı gerekçesiyle üretimi durdurmaya hazırlandığı yönündeki açıklamalarının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın devreye girmesi ile sorunun çözüldüğü de hatırlanacaktır. Köy-Tür olarak bizler üzerimize düşen sosyal ve ekonomik sorumluluğu hiçbir ödün vermeden kendimize ana hedef olarak amaç edindik. Üretimimizle ülkemizin, bölgemizin kalkınmasına katkı sağlamaya aralıksız devam ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!