Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden Doğalgaz Şirketine Uyarı

Güncelleme Tarihi:

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden Doğalgaz Şirketine Uyarı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2015 10:25

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GENEL SEKRETER YARDIMCISI MUSTAFA YURT, BAFRA İLÇESİNDE DOĞALGAZ ŞİRKETİ TARAFINDAN KAZILAN YOLLARDA İNCELEME YAPARAK, VATANDAŞLARIN YOL SORUNLARINI DİNLEDİ.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, Bafra ilçesinde doğalgaz şirketi tarafından kazılan yollarda inceleme yaparak, vatandaşların yol sorunlarını dinledi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, Bafra ilçesinde incelemeleri sonrası yaptığı açıklamada, "Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda 10’un üzerinde alt yapı kurumu var. Bunlarla yıllardan beri çalışıyoruz. İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyon merkezlerine de uygun olaraktan 2008 yılında AYKOME yönetmenliğini çıkarttık. Bu AYKOME yönetmenliği alt yapı kurumlarının kentlerde, sokaklarda, bulvarlarda, caddelerde yapacağı kazıları düzenliyor. Alt yapı projelerini düzenliyor. Büyükşehir Yasası ile birlikte 4 metropol ilçemizin yanında 13 ilçemiz daha hizmet alanımıza girdi. Hizmet alanları genişleyince diğer ilçelerde de hizmet etmekte olan diğer alt yapı kurumları meydana çıktı. Bunlardan bir tanesi AKMERCAN doğalgaz dağıtım şirketi. AKMERCAN; Bafra, Vezirköprü, Havza ve Ladik ilçelerinde doğalgaz dağıtım işlerini yapıyor. Ne yazık ki bu ilçelerde geçmiş yıllardan bu tarafa yapılan çalışmalarda her tarafı kazmışlar, hallaç pamuğu gibi atmışlar, bir türlü üst yapı tamiratlarını yapmamışlar. Bize diyorlar ki ‘ilçe belediyesi ile protokol yaptık, onlar yapacaklar.’ Vatandaş bunu böyle bilmiyor. İlçe belediyesi ile AKMERCAN doğalgaz dağıtım şirketi arasındaki düzenlenmiş olan protokol fiyatları çok düşük. Yani bir asfaltın metrekaresini 40 liraya mal edip de 10-15 liraya yapma şansınız yok. Bir parkenin metrekaresini 25-30 liraya mal edip de 10-15 liraya yaptırma şansınız yok” dedi.
EDPK’YA TEFTİŞ ÇAĞRISI
Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’na (EDPK) çağrı yapan Yurt, “EDPK’daki teftiş kurullarına sesleniyorum. Gelsinler buradaki bu durumları tespit etsinler. Büyükşehir Belediyesi mi suçlu, ilçe belediyesi mi suçlu, yoksa gaz dağıtımını yapan AKMERCAN şirketimi suçlu bunu tespit etsinler. Ben burada Büyükşehir Belediyesi’nin veya ilçe belediyelerinin kaynaklarını AKMERCAN’ın kar hanesine yazdıramam. Böyle bir hakkımız yok bizim. Buradan AKMERCAN dağıtım şirketinin yetkililerini sağduyuya davet ediyorum ve biraz sorumluluk almalarını istiyorum. Yani şehre gaz dağıtımı yapacağız diye şehrin altını üstüne getir, ondan sonra da çek git. Üstelik vatandaşları da üstümüze kışkırt. Bu akıl almaz bir şey, bu kabul edilemez bir şey. Ben Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı olaraktan şunu son kez söylemek istiyorum; lütfen Enerji Piyasası Denetleme Kurulu Başkanımız bir teftiş ekibi göndersinler, gelsinler buraların tespitlerini yapsınlar. Bu dağıtım şirketinin ihmallerini görsünler. Biz ilçe belediyesine, Büyükşehir Belediyesi’ne beş kuruş para istemiyoruz. Buradaki kaplamayı usulüne uygun yapsınlar. Büyükşehir Belediyemiz vatandaşlarımızın gaz almasına asla karşı değil ama doğalgaz dağıtım şirketi AKMERCAN neyi bozduysa, asfaltı bozduysa asfaltı, parkeyi bozduysa parkeyi, betonu bozduysa betonu usulüne göre yapacak ve Büyükşehir’e de beş kuruş ödeme yapmayacak" diye konuştu.
Bölgedeki çamurdan ve tozdan mağdur olan vatandaşlarla da sohbet eden Yurt, "Bafra’mızın, Vezirköprü’müzün, Havza’mızın, Ladik’imizin her tarafı hallaç pamuğu gibi atılmış. Bunun belediyelerin onlara imzalattırdığı birim fiyatlarla yapılabilirliği yoktur. Vatandaş da burada mağdur oluyor. Ben imzaladım sorumluluktan kurtuldum diye bir şey yok. EPDK bunları denetlesin, bunlar hakkında raporları tutsun, suçlu buluyorlarsa her türlü cezai müeyyideyi uygulasın. Gerekiyorsa bu işleri beceremiyorlarsa dağıtım lisanslarını da iptal etsin. Onlar para kazanacaklar diye şehrin her tarafını altına üstüne getirerek vatandaşların, esnafın mağduriyetine yol açamazlar. Onlar para kazanacak, benim esnafım mağdur olacak. Büyükşehir yollarında kazı yapamazsın. Evet, yaparsın ama tamiratını aslına uygun olarak yapmak kaydıyla" şeklinde konuştu.
Mahalle esnaflarından Hüseyin Ege, "Biz burada aynı zamanda gıda da üretiyoruz. 2 senedir biz burada çamur ve tozdan mağduruz. Ne yapılması gerekiyorsa bunu belediye mi yapacak, gaz şirketi mi yapacak kim yapacaksa biran önce yapsın" dedi.
Murat Özcan, "Fevzi Çakmak Mahallesi’nde oturuyorum. Dolmuşla gidip geliyorum. Üzerinden 5 yıl geçti ama hala burası yapılmadı” ifadelerini kullandı.
5 Nolu Dolmuş Hattı şoförleri de doğalgaz çalışmaları nedeniyle araçlarının lastiklerinin kesildiğini ve alt takımlarının sürekli bozulduğunu ifade ederek, bir an önce yolların yapılmasını istediler.
AKMERCAN’DAN AÇIKLAMA
Konuyla ilgili açıklama yapan Akmercan Deltagaz Bölge Müdürü Mustafa Sezen ise şunları söyledi:
“Kazı çalışması yapılıp da bizim tarafımızdan yapılmayan bir yer yok. Çünkü bizim kazı çalışmalarımızın asfaltı Bafra Belediyesi tarafından yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi zaten bize ruhsat vermediği, bizim de Büyükşehir’e ait caddelerde bir çalışmamız olmadığı için kapatmama gibi bir sorun yok. Büyükşehir Belediyesi kendi bünyelerinde bulunan bir doğalgaz dağıtım şirketinin asfaltını Bafra Belediyesi’yle fiyatlarını aynı yapıyor. Bizler doğalgaz dağıtım işini 2011’den beri yapıyoruz. Doğrudur, Bafra’da zaman zaman kaplama yapmada gecikmeler yaşandı ama sonuçta Bafra Belediyesi yüzey kaplama işini gerçekleştirdi. 30 Mart 2014’ten itibaren ne hikmetse Büyükşehir Belediyesi Bafra, Vezirköprü, Ladik ve Havza’daki çalışmalarımızla ilgili bize ruhsat vermek istemiyor. Temmuz ve Eylül aylarında iki defa AYKOME Yönetmeliği değiştirildi. Doğalgaz çalışmalarıyla ilgili yüzde 600’e varan bir fiyat artırımı yapıldı. Eski yönetmenlikte teminat mektubu maddesi yoktu. Yeni yönetmenlikte bize teminat mektubu şartı getirildi. Bu durumda doğalgaz maliyetlerinin yükseleceği için geçen Şubat ayında EPKD Büyükşehir Belediyesi’ne ‘makul fiyatlar verin’ diye ikaz yazısı yazdı. Biz de ilçe belediyelerine ait yerlerde çalışıyoruz, Büyükşehir Belediyesi’ne ait yerlerde bu şartlarda çalışmıyoruz. Bafra’da 36 bin konut var. Biz 4 yılda yaptığımız çalışmalarla 34 bin konuta doğalgaz götürdük.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!