IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2015 16:05
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) “Rektör ve Uluslararası Lisansüstü Öğrenciler Buluşması” gerçekleştirildi.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) “Rektör ve Uluslararası Lisansüstü Öğrenciler Buluşması” gerçekleştirildi.
OMÜ
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen buluşmaya Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, rektör yardımcıları, enstitü müdürleri, akademisyenler ve farklı ülkelerden lisansüstü öğrenciler katıldı. Uluslararası lisansüstü öğrenciler adına açılış konuşmasında doktora öğrencisi Abu Kamara söz aldı. Kamara Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve OMÜ’ye, böyle bir fırsat sunduğu için müteşekkir olduklarını belirttiği konuşmasında lisansüstü öğrenciler olarak Türkiye’ye tatil için değil okumak için geldiklerini, farklı ülkelerden gelen öğrenciler açısından Türkiye’nin ortak bir nokta olduğunu kaydetti. Kamara öğrencilerin mali açıdan desteklenmesi, OMÜ’de lisansüstü öğrenciler adına bir konsülün bulunması, bilgisayar, İnternet ve akademik materyallerin mevcut olması gibi kendileri açısından hayati olan unsurları dile getirdi. Kamara ayrıca yurtlarda lisans ve lisansüstü öğrencilerinin ayrı ayrı yerleştirilmesi ve lisansüstü öğrenciler için yarı zamanlı çalışma imkanlarının yaratılması taleplerine de değindi.
“OMÜ ULUSLARARASILAŞMADA YÜKSELEN BİR TRENDE SAHİP”
Enstitüler adına konuşan Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Demir, OMÜ’de halihazırda eğitim-öğretim gören lisansüstü öğrencilerin istatistiki bilgilerini paylaşarak üniversitenin toplamda uluslararası 346 lisansüstü öğrenciye sahip olduğunu belirtti. Demir üniversite olarak hızla yükselen bir trendleri olduğunu ve mevcut uluslararası lisansüstü sayısında son yıllarda hızlı bir artışın gözlendiğini sözlerine ekledi.
“ULUSLARARASI EĞİTİME DAHA ÇOK ADAPTE OLMALIYIZ”
Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan ise, “Abu Kamara ile aynı hisleri taşıyor ve kendisi sahip olduğumuz aynı düşünceleri aksettiriyor” şeklinde başladığı konuşmasında çok güçlü olmayan ve de sermayeyi elinde bulundurmayan ülkeler olarak eğitim, bilim, ekonomi gibi alanlarda iş birliğine ihtiyacı olduğunu vurguladı. Rektör Akan, OMÜ’nün uluslararası lisansüstü eğitimde ciddi noktalara gelmeye başladığını dolayısıyla da akademisyenler olarak uluslararası eğitime daha çok adapte olmalarının elzem olduğunu dile getirdi. Akan bu minvalde hocalar olarak dil, eğitim, araştırma hususlarında daha gayretli olmaları gerektiğinin altını çizdi.
“BİRLEŞMİŞ MİLLETLER FONKSİYONU GÖRÜYOR”
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, eğitimin güçlü olduğu üniversitelerdeki laboratuvar ve birimlerde birçok ülkeden gelen öğrencilerin birlikte çalıştıklarını ve bu kurumların adeta Birleşmiş Milletler gibi fonksiyonları olduğunu belirttiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Sizler gittikten sonra söyleyecekleriniz bizim karnemiz olacak. Eğer bunları tam yerine getiremezsek karnemizde kırıklar olacak. Bu anlamda uluslararasılaşma bir yönden çok iyi, diğer taraftan cesaret isteyen bir süreç. Bizler de uluslararası eğitim konusunda kendi yetkilerimizi esneterek yapabileceğimiz şeyleri ortaya koyuyoruz. Yine bu konuda Yükseköğretim Kurulunu’nu (YÖK) çözüm üretme konusunda zorluyoruz.”
Rektör Hüseyin Akan konuşmasının sonunda OMÜ’nün 30 Nisan 2016’da 25 merkezde yapacağı Uluslararası Öğrenci Sınavı’nı hatırlatarak üniversitede öğrenim gören uluslararası öğrencilere bu sınavı kendi ülkelerindeki lisans eğitimi görmek isteyen arkadaşlarına duyurmaları yönünde çağrıda bulundu.
Buluşma uluslararası lisansüstü öğrencilerinin problemlerini dile getirdiği soru-cevap kısmıyla son buldu.