Plaket yerine fidan önerisi, üretim merkezlerini hareketlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Plaket yerine fidan önerisi, üretim merkezlerini hareketlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2014 11:23

- Başbakan Davutoğlu'nun "ziyaretlerde plaket alıp vermek yerine ağaç dikimi" tavsiyesiyle fidan üretim merkezlerinde hareketlenme başladı - Samsun Orman Fidanlık Müdürü Döner: "Başbakanımızın bu yöndeki açıklamaları üretimimize artı manada ciddi katkı sağlayacaktır"

Haberin Devamı

SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "ziyaretlerde plaket alıp vermek yerine ağaç dikimi"ni tavsiye etmesi üzerine, fidan üretim merkezleri hareketlendi.

Samsun'un Gelemen mevkisinde 2012 yılından bu yana Amasya Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Samsun Orman Fidanlık Müdürlüğünde, fidan üretimi başta olmak üzere ağaçlandırma ve erozyonla mücadele çalışmaları yapılıyor. Sahada üretilen yaklaşık 13 milyon fidanın önemli bir kısmı, kamu kurum ve kuruluşlarında gerçekleşecek ziyaretlerde plaket yerine verilerek toprakla buluşacak.

Samsun Orman Fidanlık Müdürü Oğuz Döner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının ağaçlandırma ve erozyon kontrol sahalarına fidan yetiştirmek olduğunu, bu amaç dışında ise mahalli ihtiyaçlar, peyzaj ve süs bitkilerine yönelik üretim yaptıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Orman Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı eylem planları kapsamında yaban meyve türleri, ceviz, badem ve dut eylem planı dışında serada çeşitli fidan türleri yetiştirerek ihtiyaca cevap verdiklerini belirten Döner, "Hem ağaçlandırma sahalarının ihtiyaçlarını hem de piyasa ihtiyaçlarını karşılamak için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Amacımız boylu formlu ve nitelikli fidan üretmek ve bu konuda halkımızı bilinçlendirmek" dedi.

Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat'ta 7 şeflikte bulunan 9 fidanlıkta 2014 yılında Fidan Üretim Programı kapsamında orman ağacı ve süs bitkilerinde 81 türde 12 milyon 582 bin fidan üretildiğini ifade eden Döner, Samsun'da yaklaşık 5,5 milyon fidan üretimi gerçekleştirdiklerini aktardı.

- "Plaket yerine fidan"

Döner, Başbakan Davutoğlu'nun "ziyaretlerde plaket alıp vermek yerine ağaç dikimi"ne yönelik açıklamalarını olumlu bulduklarını, bu tavsiyenin iyi yönde bir etki oluşturacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Milli ağaçlandırma seferberliği ve ağaçlandırma eylem planı kapsamında gerek kamu kurum ve kuruluşlarına, gerek mezarlıklara, camilere, okullara bedelsiz fidan desteğimiz var. Değişik protokollerde ve açılışlarda gerek Başbakanımız gerekse bakanlarımız genelde bunu temsili fidan dikerek değerlendiriyor. Bu hem sektörün gelişmesine hem de bu manada vatandaşımızın bilinçlenmesine çok büyük bir ön adım olacaktır. Bu aynı zamanda üretimimize çok büyük oranda olumlu katkı sağlayacaktır."

Haberin Devamı

Türkiye genelinde bütün fidanlıklarda ihtiyacın karşılanması için altyapı çalışmalarının yapıldığını ve bu yönde üretim çalışmalarına başlandığını anlatan Döner, "Başbakanımızın bu yöndeki açıklamaları üretimimize artı manada ciddi katkı sağlayacaktır" ifadesini kullandı.

Fidan üretimini ihtiyaç ve talebe göre kaliteden ödün vermeden artırmak istediklerini dile getiren Döner, bu yönde özel sektör fidancılığını geliştirerek sektör oluşturmak istediklerini kaydetti.

Döner, şunları söyledi:

"Orman Genel Müdürlüğü olarak kendi ihtiyacımız olan ağaçlandırma ve erozyon kontrol sahalarında kullandığımız fidanları yeterli miktarda üretiyoruz. Bu konuda kendi kendimize yetiyoruz. Piyasaya yönelik üretimlerde de fidanlık müdürlükleri 2012 yılında faaliyete başladı. Boylu formlu nitelikte fidan üretilmeye başladı. Bu manada hem piyasanın öncüsü olmak hem de piyasayı desteklemek adına ciddi faaliyetler yapılıyor. Örnek çalışmalar yapılıyor."

Haberin Devamı

Oğuz Döner, Orman Genel Müdürlüğü'nün Türkiye genelinde yöreye ve iklim şartlarına uygun fidan yetiştirdiğini, bu fidanların toprakla buluşmasını sağladığını aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!