Osmanlı hamamı inşaatı sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı hamamı inşaatı sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2018 16:18

Osmanlı hamamı inşaatı sürüyor

Haberin Devamı

SAMSUN,(DHA) - TEKKEKÖY Belediyesinin unutulmaya, yok olmaya yüz tutmuş hamam kültürünün canlandırılması ve gelişmesi noktasında inşaatını başlatmış olduğu Osmanlı Hamamı Projesi hızla yükseliyor.

Osmanlı Hamam projesinin hızla yükseldiğini ve yılsonunda tamamlanacağını söyleyen Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, “Önemsediğimiz projelerden biri olan Osmanlı hamamımızın betonarmesi neredeyse tamamlandı sayılır. Bu önemli projemiz ile yerel ve ulusal anlamda Türk kültürünün, geleneklerinin bir parçası ilçemizde tekrar canlanacak ve turizm yönünden ilçemize büyük bir katkılar sağlayacak. Bizlerin tarihi ile hamam kültürü iç içe girmiş ve bir birini tamamlayan önemli değerdir. Çünkü bizlerin yaşamında kültüründe hamamlar sadece bir yıkanma yeri değil, daha ötesi sağlık, sosyal ve kültürel etkinliklerin yaşandığı merkezlerdir. Hamam kültürü tarihi süreç içerisinde eski medeniyetlerde başlayıp günümüze kadar gelerek kültürümüzde önemli bir yer edinmiştir. Dünyanın neresinde olursa olsun hamam dendiği zaman ilk akla Osmanlı ve Türkler gelir. Çünkü hamamların asıl yapısında olan hamamlara farklı özellikler yükleyen kazanımlar sosyal, kültürel gelenekleri ve uygulamaları Türklerle birlikte yerleşmiş ve günümüze kadar taşınmıştır. Bundan dolayıdır ki, hamam denince Türkler, Türkler denince hamam akla gelmektedir. Tekkeköy Belediyesi olarak bizlerde sağlık, kültür, sosyal birçok özelliği bünyesinde barındıran bir hamamı ilçemize inşa etmeye başladık” dedi.  
İlçenin en merkezi noktasına yapılan projenin Tekkeköy’e birçok artılar katacağına dikkat çeken Başkan Togar, “Hamamımızı ilçemizin tam orta noktası sayılan her yönden ulaşımın kolaylıkla sağlanabileceği 19 Mayıs mahallemiz sınırları içerisinde yer alan yaklaşık 5 bin 500 metre karelik bir arsaya konuşlandırdık. Etrafında 4 bin beş yüz metre kare yeşil alanı bulunan ve Osmanlı mimarisi ve motifleriyle süslenerek yapılacak hamamımızın yanına birde 300 metre karelik açık yüzme havuzu inşa edeceğiz. Hamam projemizin inşaat alanı 1100 metre kare olup, karşısında 2000 metre kare açık otopark yer alacak. Proje kapsamında hamamımızın içerisinde havuz, sauna, tuz odası, buhar odası, masaj odası ve şok havuzu başta olmak üzere birçok donatı da bulunacak. İlçemizin en merkezi konumlu mahallesinde hayata geçiremeye başladığımız Osmanlı Hamamımız ile bölgemizde kültürel, sosyal ve sağlık yönünden önemli bir eksikliği daha gidermiş olacağız. Betonarmesi neredeyse tamamlanan hamam projemizi yılsonuna kadar tamamlayarak halkımızın hizmetine sunmaya hedefliyoruz” diye konuştu.
Osmanlı Hamamının Türk kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Togar, “Tarih, turizm, kültür ve doğal birçok turislik değere sahip olan ilçemiz turizm yönünden yeni ve önemli bir değer daha kazanıyor.  Osmanlı Hamamı birçok kazanımın yanında turizmin geliştirilmesine yönelik çok önemli bir yöne de sahip. Hamam kültürü çok eski ve Türklerin adetleri ile örtüşmüş ayrılmaz bir parçasıdır. Yıllar öncesinde ilçemizde bile hamamlar varmış bunlarda zamanla yıkılmış ve yok olmuş. Yok olmaya yüz tutan hamam kültürü çalışmalarımız sayesinde tekrar canlanacak. İlçemizde yıllar öncesinde olduğu gibi yine hamamımız olacak. Birçok insanımız sağlık yönünden bu hamamımızdan şifa bulacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!