IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2016 13:37
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ(OMÜ) KÜTÜPHANELERİNE ÖĞRENCİLERİN YOĞUN İLGİSİ OLDUĞUNU BELİRTEN OMÜ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANIÖMER BOZKURT, SADECE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN DEĞİL DİĞER ÖĞRENCİLERİNDE KÜTÜPHANELERDEN FAYDALANDIĞINI SÖYLEDİ.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ömer Bozkurt, kütüphanelerinden sadece üniversite öğrencilerinin değil diğer öğrencilerin de faydalandığını söyledi.
OMÜ’nün kitap ve dokümantasyon açısından çok zengin bir üniversite olduğunu dile getiren OMÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ömer Bozkurt, "Öğrencilerimiz bu bakımdan çok şanslı. Merkez Kütüphanemiz olsun diğer kütüphanelerimiz olsun öğrencilerimizin yararlanabilecekleri zenginlikte. Öğrencilerimizin de kütüphanelerimize ilgisi oldukça iyi. Günlük ortalama bin öğrenci kütüphanelerimizden faydalanmak için buraya geliyor. Öğrencilerimize her konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Mesela bir öğrencimiz yeni çıkan veya okumak istediği bir kitabı dışarıda bulup fakat parası yetmediği için alamıyorsa bize geliyor. Biz de o kitabı alıp hem envanterimize kazandırıyoruz hem de o öğrencinin cebinden para çıkmadan o kitabı okumasını sağlıyoruz. Merkez Kütüphanemizde 24 saat öğrencilerimize hizmet veriyoruz. Gece burada 3 tane görevlimiz kalıyor. Geceleri daha çok akademisyenlerimiz, yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerimiz gündüz pek fırsat bulamadıkları için kütüphanemizden gece yararlanabiliyorlar. Sadece üniversite öğrencilerimiz değil diğer öğrencilerimizde kütüphanemizden faydalanabiliyor. Üniversite veya diğer sınavlara hazırlanan öğrencilerimiz gelip burada ders çalışıyorlar. Burada herkes sessiz ve sakin bir şekilde ders çalıştıkları için onlarda faydalanıyorlar. Tek başına çalışmak isteyen öğrencilerimiz için de 48 adet çalışma odamız var. Bu odalarda daha konsantre bir şekilde çalışabiliyorlar. Burada verdiğimiz hiç bir hizmetten ücret almıyoruz. Hizmetlerimiz tamamen ücretsizdir. Ayrıca kütüphane personeli dışında 300 üniversite öğrencimiz kütüphanelerimizde part-time çalışabiliyor" dedi.
"DİĞER ÜNİVERSİTE KAYNAKLARINA ELEKTRONİK ORTAMLA ULAŞIM SAĞLIYORUZ"
OMÜ Merkez Kütüphanesi’nde bulunan belge ve dokümantasyon hakkında bilgi veren Bozkurt, "Merkez Kütüphanemizde; 100 bin basılı kitap, 3 bin 700 başlık basılı süreli yayın, 6 bin 500 adet OMÜ’de yapılmış elektronik ve basılı özgün tez, 70 adet veri tabanı (61 Tam Metin, 9 Bibliyografik + Özet), 300 bin e-kitap, 50 bin tam metin e-dergi, ayrıca çeşitli konularda eğitimi ve öğretimi destekler nitelikte DVD, VCD, video kaset, ses kasetleri görsel işitsel materyaller arasında yer almaktadır. Merkez Kütüphanemiz bilgiye ve bilgi kaynaklarına ulaşımı hızlandırmak ve Kurupelit Kampüsü’ne uzak birimlerimize de bilgi hizmetlerini eriştirmek amacıyla oluşturduğu web sitesi ile elektronik ortamda da hizmetlerini devam ettirmektedir. CD ROM ve online veritabanlarından yapılan bilgi tarama ve elektronik bilgi erişim hizmetlerinden araştırmacılarımız hiçbir ücrete tabi tutulmadan yararlanabilmektedir. Ayrıca kullanıcılarımız internet ortamında bilgiye hızlı erişim için online danışmanlık hizmeti verilmektedir. Kütüphanelerimizde bulunmayan fakat diğer üniversite kütüphanelerinde ve araştırma merkezlerinde bulunan kitap, makale, tez, rapor ve benzeri yayınlar ’Kütüphaneler Arası İşbirliği Protokolü’ çerçevesinde kullanıcılarımız için sağlanabilmektedir" diye konuştu.
"BAZI BÖLÜM ÖĞRENCİLERİNE STAJ İMKANI SUNUYORUZ"
Merkez Kütüphanesi’nin yerli ve yabancı bilimsel süreli yayınlar açısından oldukça zengin bir koleksiyona sahip olduğunu belirten Bozkurt, "Kütüphane otomasyonu çerçevesinde süreli yayınlara dair bir veritabanı oluşturulmuştur. Basılı versiyonun dışında elektronik dergilere de tam metin erişim olarak ulaşmak mümkündür. Abone olunan basılı yurt dışı bilimsel süreli yayınların internet ortamından da tam metin olarak yararlanılabilmesi için yayıncı kuruluşlarla lisans anlaşmaları yapılmıştır. Bunun sonucunda internet ortamında kullanıcıların hizmetine sunulan tam metin erişimli elektronik dergi sayısı 45 bin rakamına ulaşmıştır. Üniversitelerin Bilgi ve Bilgi Yönetimi bölümlerinde öğrenimlerine devam eden lisans öğrencileri mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmek üzere Merkez Kütüphanemizin çeşitli birimlerinde 1 ay süre ile eğitim stajı görmektedirler" şeklinde konuştu.