OMÜ, engelli öğrenciyi kucaklıyor

Güncelleme Tarihi:

OMÜ, engelli öğrenciyi kucaklıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2018 16:13

OMÜ, engelli öğrenciyi kucaklıyor

Haberin Devamı

Tolga BİRGÜCÜ/SAMSUN, (DHA) - SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) öğrenim gören engelli öğrenci rakamları her geçen dönem artış gösteriyor. 2017-2018 döneminde toplam 107 öğrencinin öğrenim gördüğü üniversitenin Rektör Yardımcısı Engelli Öğrenci Birimi Başkanı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, engelli öğrenciyi hizmetleriyle kucaklayan üniversite olduklarını söyledi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)’de eğitim-öğrenim gören öğrencilerin sayısı her yeni dönemde artış gösteriyor. Üniversite yönetiminden edinilen bilgilere göre; 2013-2014 yılları arasında 11 erkek, 19 kadın olmak üzere 30, 2014-2015 yılları arasında 17 erkek, 28 kadın olmak üzere 45, 2015-2016 yılları arasında 21 erkek, 51 kadın olmak üzere 72, 2016-2017 yılları arasında 69 erkek, 28 kadın olmak üzere 97 öğrenim gördü. Devam eden 2017-2018 döneminde ise 73 erkek, 34 kadın olmak üzere toplamda 107 engelli öğrenci OMÜ’de öğrenim görüyor.

ÜCRETSİZ YEMEK BURSU İMKANI

Diğer yandan; OMÜ Senatosu Kararı ile yürürlüğe giren ‘Engelli Öğrenciler Eğitim-Öğretim Uygulamaları Usul ve Esasları’ kararı ile üniversiteye yeni kayıt yaptıran engelli öğrenciler kayıt dönemlerinde tespit edilerek çalışmalara başlanıyor. Engelli öğrenciler, engellilik derecesi (yüzde 40 ve üzeri) dışında herhangi bir koşula tabi tutulmaksızın yemek bursundan faydalanabiliyor.

209 METİN, 14 SESLİ KİTAP OKUNDU

OMÜ Merkez Kütüphane’de, engelli öğrenciler için oluşturulan bölümde kitap taraması ve seslendirme yapılıyor. ‘Sesimiz Olur musunuz?’ adlı kitap okuma projesi kapsamında gönüllü öğrenciler tarafından kitaplar seslendiriliyor. Söz konusu proje kapsamında 2017 yılı sonuna kadar metin kitap olarak 209, sesli kitap olarak 14 adet kitap okunduğu bildirildi. Ayrıca gönüllü öğrenciler tarafından engelli öğrencilere yüz yüze ders çalışması da yaptırılıyor.

UZEM, SORUNLARA ÇÖZÜM GETİRİYOR

Üniversitenin Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) tarafından gerçekleştirilen ortak derslerin sınavlarında ise engelli öğrencilerin ihtiyaç duydukları uyarlamalar (büyük punto, okuyucu, işaretleyici, bedensel engelliler için zemin kat talebi vb.) birim personelince belirlenip konuya çözüm getiriliyor. Engelli öğrenciler için oluşturulmuş engelsiz.omu.edu.tr adlı web sayfası ise bilgilenme konusunda yol gösteriyor.

EKSİKLİKLER İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Engellerin aşılması konusunda faaliyetlerde de bulunan üniversite, Sosyal Yaşamı Destekleme Topluluğu faaliyet alanı nedeniyle Engelli Öğrenci Birimi ve Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı tarafından da destekleniyor. Ayrıca, fiziki erişilebilirliği tam olarak sağlayabilmek adına üniversite, yerleşkelerindeki bina, kılavuz yol, asansör gibi yapıların eksikliklerinin giderilmesi ve erişilebilirlik standartlarına uygun duruma getirilmesi amacıyla çalışmalarına tüm hızıyla devam ettiği bildirildi.

‘ENGELLERİ YOKMUŞ GİBİ HİSSETTİRİYORUZ’ Rektör Yardımcısı Engelli Öğrenci Birimi Başkanı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, “Biz, engelli öğrencilerimizin kampüsümüzde engeli yokmuş gibi rahat edecekleri bir ortamı sağlamaya gayret ediyoruz. Aynı şekilde bu rahatlığı eğitim ve öğretim materyalleri açısından da sağlamaya çaba gösteriyoruz. Engelliler zaman zaman fiziksel, işitsel ve görme konusunda engelleri olduğu için, onların da normal bir öğrenciymiş gibi kütüphanelerimizden yararlanacakları teknolojik önlemleri de almaya gayret ediyoruz” diye konuştu.

‘GÖRME ENGELLİLERE DE AVANTAJLAR SUNUYORUZ’

Prof.Dr.Vedat Ceyhan, “Görme engelli öğrencilerimize, sesli kütüphane ve kitap gibi avantajlar sunuyoruz. İşitme engelliler var ise onlarla ilgili de farklı teknolojiler sunmaya gayret ediyoruz. Bir anlamda kampa içerisinde eğitim ve öğretim materyallerimizle, engelli ve diğer öğrencilerimiz arasında fark olmamasını yaratacak bir strateji izliyoruz” şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!