IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2015 17:33
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ( OMÜ ) SAMSUN SAĞLIK YÜKSEKOKULU BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ’NÜN DÜZENLEMİŞ OLDUĞU “I. DİSİPLİNLERARASI DÜNDEN BUGÜNE KADIN VE BESLENME SEMPOZYUMU” OMÜ ATATÜRK KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ’NDE BAŞLADI.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi ( OMÜ ) Samsun Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün düzenlemiş olduğu “I. Disiplinlerarası Dünden Bugüne Kadın ve Beslenme Sempozyumu” OMÜ
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı.
Konuyla ilgili ülkede yapılan ilk bilimsel etkinlik olan sempozyum, Salı günü sona erecek.
Sempozyumun açılış oturumuna OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süleyman Kaplan, Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Prof. Dr. Sevilhan Mennan, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, Samsun Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nermin Kılıç, akademik personel ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmalarının ardından konferansın ilk sunumunu Prof. Dr. Fazlı Arabacı yaptı.
Sempozyumun açılış konuşmasını Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu yaptı. Özenoğlu konuşmasında, “Sempozyumun amacı geçmişten günümüze ülkemizde kadına bakış açısı yanında, kadınların özellikleri, rolleri ve sorunlarını bütüncül bir bakış açısıyla ve farklı disiplinlerdeki araştırmacıların bilgi ve deneyimleri ışığında sizlerle paylaşmak. OMÜ Samsun Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü olarak ülkemizde kadın ve beslenme odaklı ilk bilimsel etkinlik olan ‘I. Disiplinler Arası Dünden Bugüne Kadın ve Beslenme Sempozyumu’na ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
“KADINA YAPILAN YATIRIM GELECEĞE YAPILAN YATIRIMDIR”
Samsun Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nermin Kılıç, konuşmasında beslenme ve diyetetik alanının birçok disiplinin etkileşimiyle oluşmuş bir bilim dalı olduğuna dikkat çekti. “Bu disiplinlerarasında sosyoloji, fizyoloji, genetik, tıbbi biyoloji, anatomi, besin teknolojisi, sanat ve spor bilimleri gibi pek çok disiplin var. Bizim okulumuz Beslenme ve Diyetetik Bölümü bu bilimlerin ışığı altında kadın odaklı ilk bilimsel etkinliğe ev sahipliği yapıyor” diyen Kılıç, “Kadın toplumu oluşturan en önemli halkadır ve kadına yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır” diyerek sözlerini noktaladı.
“İNTERDİSİPLİNEL BİR ÇALIŞMAYA EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN MUTLUYUZ”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan ise “ ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ haftasında böyle güzel, kadın dolu ve kadını çok yakından ilgilendiren bir konu olan beslenmeye öncelik veren interdisiplinel bir çalışmaya OMÜ olarak ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
“KADIN, ERKEK EGEMEN KÜLTÜR TARAFINDAN OLDUĞU KADAR DİL VE KURAM İLE DE KUŞATILMIŞTIR”
Açılış konuşmalarının ardından OMÜ Samsun Sağlık Yüksekokulu Sosyal Hizmetler Bölümü’nden Prof. Dr. Fazlı Arabacı “Tarih Boyunca Aile ve Toplum Refahında Kadın” başlıklı sunumunu yaptı.
Arabacı şöyle konuştu: “Tarih Boyunca Aile ve Toplum Refahında Kadın konusunu ele almamız ya da böyle bir başlığı kullanmamız kadınla ve kadına ilişkin bakışımızla tarih boyunca yanlış bir bakış açısına sahip olunduğunu ilan etmektir. Çoğu medeniyette kadın olmak kuşatılmış olmaktır. Kadın erkek egemen kültür tarafından olduğu kadar, dil ve kuram ile de kuşatılmıştır. Bizim için önemli olan Kadın anadır, bacıdır, eştir, hayatın bütünleyici unsurudur.”
Arabacı’nın sunumunun ardından Prof. Dr. Peykan Gökalp, Kadının Ruhsal Dönüm Noktaları, Prof. Dr. Gülden Köksal Bilim Kadını olmak, Prof. Dr. Çağatay İnam Sanatçı Gözüyle Kadın, Prof. Dr. Ayşe Bulut Mutfaktaki Kadın, Deniz Yılmaz Atakay Anne olarak Kadın ve Semra Demirer Eğitim Gönüllüsü bir Kadın, Doç. Dr. Mehmet Türkmen Türk Spor Kültüründe Kadın Unsuru, Prof. Dr. Erkan Perşembe Din ve Kadın başlıklı sunumlar yaptı.
Sempozyumun ikinci günü Salı 09.00’da başlayacak ve bilim insanlarının sunumlarıyla 17.30’a kadar devam edecek.