Olimpiyatların 'İlk'leri ve 'En'leri

Güncelleme Tarihi:

Olimpiyatların İlkleri ve Enleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2017 16:32

Olimpiyatların 'İlk'leri ve 'En'leri

Haberin Devamı

SAMSUN,(DHA) - DEAFLYMPICS tarihinde “İlk'ler ve 'En'ler 23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyatları, 18-30 Temmuz 2017 tarihleri arasında Samsun'da düzenlenecek.

1924'te Paris'te düzenlenen olimpiyatlardan bu yana 93 yıllık bir maziye sahip olan organizasyon, uluslararası müsabakaların hemen hepsinde olduğu gibi zaman içinde kendi kahramanlarını yarattı. Kahraman yaratma konusunda her zaman başrolde olan “ilk”ler ve “en”ler, tabii ki Deaflympics tarihinde de önemli bir yere sahip.

 Yaz İşitme Engelliler Olimpiyatları, ilk kez 1924 tarihinde Paris'te düzenlendi. Tarihteki ilk olimpiyatlara katılan ülkeler ise sırasıyla Fransa, Belçika, Britanya, Macaristan, İtalya, Letonya, Hollanda, Polonya ve Romanya'ydı. Fransa'nın ev sahipliğindeki organizasyona katılan Hollandalı Hendrika Nicolini Van Der Heyden ise Deafliympics tarihinin ilk kadın sporcusu olarak tarihe geçti. İlk organizasyon Paris'te düzenlense  de, Yaz İşitme Engelliler Olimpiyatları'na en çok ev sahipliği yapan iki şehir, ikişer kez ile Sofya ve Kopenhag. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyatları'na Avrupa dışından katılım gösteren ve ev sahipliği yapan ilk ülke ise Amerika Birleşik Devletleri. ABD, 1935 Londra'da ilk kez katılımcı olarak yer alırken, 1965'te ise oyunlara ilk kez ev sahipliği yaptı.

Oyunlara sporcu bazında damga vuran iki isim var: Terrence Parkin ve Cindy-Lu Bailey. Güney Afrikalı Parkin erkeklerde, Avustralyalı Bailey ise kadınlarda en çok madalya kazanan isim. Parkin 29'u altın 33 madalya kazanırken, Bailey'nin 19'u altın olmak üzere 29 madalyası var.

EN GENCİ 12, EN YAŞLISI 66 YAŞINDAYDI

Oyunların en başarılı sporcuları kadar dikkat çeken diğer isimler, en genç ve en yaşlı şampiyonlar. Hindistan adına yarışan Rohit Bhaker, 1997 Kopenhag'da 12 yaşındayken Badminton'da kazandığı altın madalya ile tarihin en genç şampiyonu unvanına sahip. Altın madalya kazanan en yaşlı sporcu ise, 2009 Taipei'ye 66 yaşında katılıp bowlingde şampiyonluk yaşayan Finlandiyalı Aira Tuulikki Kilpelainen.

EN GENİŞ KATILIM SAMSUN’DA

Oyunlara ilk kez Samsun ile ev sahipliği yapacak olan Türkiye, 4500'den fazla sporcuyla, tarihin en yüksek katılımlı organizasyonunu düzenleyecek. İlk kez 1989 Christchurch’te katıldığımız oyunlarda, güreşte bronz madalya alan İsmail Otamış, tarihteki ilk madalyamızı kazanan sporcumuz. İlk altın madalyamızın sahibi ise 1997 Kopenhag'da şampiyon olan işitme engelli futbol milli takımımız. Bugüne dek yedi kez katıldığımız oyunlarda, en çok madalyayı 35 ile 2013 Sofya'da kazandık.

FABRA İKİSİNE DE KATILAN İLK

Öte yandan, tarih boyunca hem işitme engelliler olimpiyatlarına hem de olimpiyatlara katılan sporcular da mevcut. İki organizasyona da katılan tarihteki ilk sporcu; Ignazio Fabra. İtalyan güreşçi, Deaflympics'te Helsinki 1961 ve Belgrad 1969'da altın madalya aldı. Fabra, olimpiyatta da Helsinki 1952 ve Melbourne 1956’ya katıldı, toplamda iki gümüş madalya kazanmayı başardı. İşitme engelli sporcular arasında en çok olimpiyat gören isim ise Ildiko Ujlaky-Rejtö. Macaristan'ı temsil eden sporcu; Roma 1960, Tokyo 1964, Mexico City 1968, Münih 1972 ve Montreal 1976'da eskrimde ülkesini temsil etti.



DEAFLYMPIC’İN ’’İLK''LERİ

İlk Deaflympics: Paris 1924
İlk ev sahibi: Fransa
İlk kadın sporcu: Hendrika Nicolini Van Der Heyden (Hollanda)
Avrupa dışında düzenlenen ilk Deaflympics: Washington 1965
Deaflympics isminin ilk kez resmileşmesi: 2001
Türkiye'nin ilk Deaflympics katılımı: Christchurch 1969
Türkiye'nin ilk madalyası: İsmail Otamış, Christchurch 1969
Türkiye'nin ilk altın madalyası: Futbol, Kopenhag 1997
Hem Deaflympics hem olimpiyatta yarışan ilk sporcu: Ignazio Fabra


DEAFLYMPIC’İN ’’EN’’LERİ

En çok ev sahipliği yapan şehirler: Sofya ve Kopenhag (İkişer kez)
En çok madalya kazanan erkek sporcu: Terrence Parkin (33)
En çok madalya kazanan kadın sporcu: Cincy-Lu Bailey (29)
En genç altın madalya sahibi: Rohit Bhaker (12 yaş)
En yaşlı altın madalya sahibi: Aira Tuulikki Kilpelainen (66 yaş)
En yüksek katılımlı Deaflympics: Samsun 2017 (4500+ sporcu)
Türkiye'nin en çok madalya kazandığı Deaflympics: Kopanhag 1997 (35 madalya)
Olimpiyatlarda en çok yarışan işitme engelli sporcu: Ildiko Ujlaky-Rejtö (5 kez).

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!