Güncelleme Tarihi:
Yaprak KOÇER/BAFRA (Samsun), (DHA) - SAMSUN'da Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde başlatılan proje kapsamında, Türkiye'de ilk defa 8 genç leyleğe, uydudan takip edilmesi için verici takıldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, 3 yıl süresince leyleklerin göçlerinin ve davranışlarının takip edileceğini söyledi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırmalar Merkezi işbirliğiyle Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ndeki leylekler için bir proje başlatıldı. Samsun’un Bafra ve 19 Mayıs İlçelerinde yer alan 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ndeki leylek popülasyonunun hareketleri uydu üzerinden takip edilecek.
Proje kapsamında bugün OMÜ Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, beraberindeki ekiple birlikte Kızılırmak Deltası'ndaki 7 haftalık olan 8 genç leyleğe uydu vericisi taktı. Deltadaki Leylek Ormanındaki yuvalarından itfaiye aracının merdiveni yardımıyla alınan leyleklere 57 gram ağırlığındaki uydu verici takılmasının ardından tekrar yuvalarına bırakıldı. Ayrıca bu ay içinde yapılan çalışma kapsamında 30 yavru leyleğe de renkli halkalama çalışması yapıldı.
LEYLERLER UYDUDAN TAKİP EDİLECEK
Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Türkiye’de leylek popülasyonunu en fazla olduğu yer olma özelliğine sahip olduğunu belirterek "Kızılırmak Deltası'nda yaklaşık 900 çift leylek ürüyor. Ancak bu leyleklerin aynı yuvaya her sene gelip gelemedikleri, hayatta kalıp kalmadıkları ile ilgili herhangi bir veri elimizde yok. Buradan yola çıkarak Samsun Büyükşehir Belediyesi, SAMKUŞ, Orman Su İşleri Bakanlığı 11'inci Bölge Müdürlüğü desteği ile bu seneden itibaren 4 yıl sürecek bir proje başlattık. Bu proje ile burada üreyen leyleklerin göç yollarını araştırmak istiyoruz. 30 leylek yavrusunu halkaladık, ayrıca 8 genç leyleğe de uydu vericisi taktık" diyerek sözlerine şöyle devam etti:
DETAYLI BİLGİ ALINACAK
"Bu uydu vericisi sayesinde kuşlar burada nasıl habitat kullanıyorlar, ne kadar geniş bir alanı kullanıyorlar, beslenmek için kendi yuvaları ile beslenme alanlarında nasıl git-geller yapıyorlar, göç zamanında buradan ne zaman hareket ediyorlar. Hangi konaklama alanlarını kullanarak göçlerini gerçekleştiriyorlar bunları öğreneceğiz. Biz sadece bunların sahra altı Afrika'ya kadar gittiklerini biliyoruz. ama hangi ülkeye gittiklerini orada ne kadar süre geçirdiklerini bilmiyoruz. Taktığımız bu uydu vericileri ile bütün bu verilere ulaşmış olacağız."
TÜRKİYE'DE İLK
Uydu vericilerinin yaklaşık 3 yıl süresince kendilerine veri sağlayacağını söyleyen Yrd.Doç.Dr.Erciyas, "3 yıl süresince, hem üreteme, hem kışlama, hem konaklama alanları hakkında bilgi edineceğiz. Bu vericilerin şöyle bir özelliği de var; kuş hangi yükseklikten uçmuş, termal mi yapmış, süzülerek mi gitmiş yoksa aktif uçuş mu yapmış bütün bunları da öğrenebiliyoruz. Çok detaylı bir çalışma olacak. Türkiye’de ilk defa leyleklere yönelik uydu vericisi takılıp böyle bir çalışma yapılıyor. İlerleyen zamanlarda sonuçlarını görecekler. İnsanların erişimine de bu bilgiler açık olacak" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI