Güncelleme Tarihi:
SAMSUN (AA) - Türkiye’de en son 1997 yılında görülen ve nesli tükenmekte olan Küçük Sakarca Kazı (Anser Erythropus) adlı kuş türü, ilk kez Kızılırmak Deltası’nda fotoğraflandı.
Bafra, 19 Mayıs ve Alaçam ilçesi sınırları içinde yer alan Kızılırmak Deltası'nda kuş fotoğraf gözlemi yapan yaban hayatı uzmanı ve kuş gözlem rehberi Emin Yoğurtcuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, liderlik ettiği kuş gözlem safarisi sırasında nesli tükenmekte olan ve yıllardır Türkiye'de görülemeyen küçük sakarca kazlarının, daha yaygın olarak görülen sakarca kazları arasında fotoğrafladığını anlattı.
Küçük sakarca kazının Kızılırmak Deltası'nda ilk kez fotoğraflanmasının bölge açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Yoğurtcuoğlu, bu türün dünya genelinde popülasyonunun 18 bin ile 22 bin arasında olduğunun tahmin edildiğini kaydetti.
Yoğurtcuoğlu, Asya ve Avrupa'nın en kuzeyindeki topraklarda üreyen bu nadir türün, kışı batıda başta Yunanistan olmak üzere Balkan ülkeleri, Türkiye'nin doğusunda ise İran, Irak ve Azerbaycan'da geçirdiğini anlattı.
Ufak ve narin bir kaz olan küçük sakarca kazının, yaygın olan sakarca kazıdan boyu, sarı göz halkası ve tacına kadar uzanan maskesiyle ayrıldığını dile getiren Yoğurtcuoğlu, "Nesli tehlike altında olduğu için uydu vericisiyle izlenen tür, Van Gölü civarında duraklayıp Irak'a gittiği biliniyor. Türkiye'nin doğu ve batısında kaldığı bilinen bu tür yıllardır gözlemlenemiyordu. Kızılırmak Deltası'nda türe ait iki bireyin ilk kez fotoğrafını çektik'' diye konuştu.
Yoğurtcuoğlu, Kızılırmak Deltası'nda av sezonu bitmiş olmasına rağmen alanın yoğun av baskısı altında bulunduğunu belirterek, yıllar sonra Türkiye'ye gelen bu nadir tür için koruma önemlerinin arttırılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Deltanın flora ve faunası ile her geçen gün yeni bir türü barındırdığının ortaya çıktığını anlatan Yoğurtcuoglu, Kızılırmak Deltasının Türkiye'de kuş türü bakımından en zengin alan konumunda olduğunu vurguladı.