IHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2015 16:19
SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SULAK ALANLARINDAN OLAN KIZILIRMAK DELTASI KUŞ CENNETİ’Nİ TURİZME HAZIRLIYOR. BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖNCÜLÜĞÜNDE KURULAN KIZILIRMAK KUŞ BİRLİĞİ ÜYELERİ, İLK TOPLANTISINI DELTADA GERÇEKLEŞTİRDİ.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en büyük sulak alanlarından olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ni turizme hazırlıyor. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan Kızılırmak Kuş Birliği üyeleri, ilk toplantısını deltada gerçekleştirdi.
Göçmen kuşların ilk uğrak yeri olmasının yanında gerek kuş türleriyle, gerekse kuş halkalama çalışmalarıyla büyük öneme sahip olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla turizme açılacak. Belediyenin Fen İşleri Daire Başkanlığı ekipleri, deltanın yollarını alt ve beton kaplayacak iyileştirmeye devam ederken, tanıtım ve turizme yönelik fiziki çalışmalar ise başladı.
Deltadaki özel bir işletmeciye ait kafeteryada birlik üyelerine ve öğrencilere Ulusal Halkalama Semineri kapsamında Kuş Halkalama Semineri verildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kuş Bilimi (Ornitoloji) Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sancar Barış tarafından verilen seminere Büyükşehir Belediyesi Meclis AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Soğuk, Genel Sekreter Coşkun Öncel, Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Cengiz Atalay, Fen İşleri Daire Başkanı Serkan Çam, Zabıta Daire Başkanı Yılmaz Açıcı, Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, Çevre ve Şehircilik Şube Müdürü Murat Demir ile çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı.
Kuş Cenneti’ndeki kuşların türleri, yapısal özellikleri, bunlara ilişkin edinilmiş bilgiler ile halkalama çalışmaları hakkında bilgilerin aktarıldığı seminerde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Daire Başkanı Cihangir Altun, bakanlık olarak Kızılırmak Kuş Cenneti’ndeki projelere destek vermek istediklerini söyledi. Türkiye genelinde 3 istasyon bulunduğunu hatırlatan Altun, bunun yetersiz olduğunu ifade ederek 15 istasyon hedeflediklerini kaydetti. Altun, “Şuan Türkiye 476 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. 2013 yılında 20 bin 582, 2014 yılında ise 19 bin 316 kuş halkalandı. Ayrıca kuş halkalama çalışmalarını artırdık. Kızılırmak Deltası’nı da halkalama çalışmalarının ötesinde Dünya’da önemli bir seviyeye getirmeye çalışıyoruz” dedi.
Seminerin ardından da tanıtım ve turizm kapsamında hayata geçirilecek projelerle ilgili toplantı yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak ve OMÜ Kuş Bilimi (Ornitoloji) Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sancar Barış öncülüğünde yapılan toplantıda Kuş Cenneti’nin turizme kazandırılması noktasında Büyükşehir Belediyesi’nin yapmak istediği projelerle ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. Kuş Cenneti’nin bilinilirliğini artırmak ve tanıtımlarla turizme kazandırmanın amaçlandığı toplantıda delta sınırları içindeki işgallerin kaldırılmasından araç geçişinin kapatılmasına, teleskoplar alınmasından reklam ve maketlerle tanıtım yapılmasına, tanıtım filmleri, belgeseller ve çeşitli prodüksiyonlardan sosyal medya üzerinden tanıtım yapılmasına kadar birçok konu tartışıldı. Toplantıda kuş cenneti ile ilgili internet web sitesi oluşturulması, İngilizce-Türkçe tanıtım broşürleri hazırlanması, otogar ve havaalanı giriş çıkışlarında kuş cennetini tanıtıcı maket çalışmaları yapılması, Su Basar Ormanı girişine kemerli kapı konulması, göç zamanı leyleklere vericiler ve uzaktan okunan halkalar takılarak veriler alınması, kuşlar için acil müdahale ve rehabilitasyon merkezi yapılması ve atlı güvenlik birimleri oluşturulması gibi konularda görüş birliğine varıldı.