IHA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2015 18:54
CANİK İLÇESİ ATATÜRK BULVARI VE ALİ RIZA BEY BULVARINA YAKIN BİR KONUMDA YAPILMASI PLANLANAN CANİK KAYMAKAMLIĞI YERİNE VATANDAŞLAR, MİMARLAR ODASI VE CANİK BELEDİYESİ’NİN YAPTIĞI İTİRAZ DİLEKÇELERİ MECLİS ÜYELERİ TARAFINDAN KABUL EDİLMEDİ.
Canik ilçesi
Atatürk Bulvarı ve Ali Rıza Bey Bulvarı’na yakın bir konumda yapılması planlanan Canik Kaymakamlığı yerine vatandaşlar, Mimarlar Odası ve Canik Belediyesi’nin yaptığı itiraz, Büyükşehir Belediyesi Komisyonu tarafından kabul edilmedi.
Samsun Büyükşehir Belediye Komisyonu 2015 yılı Temmuz ayı 14. Birleşiminin 1. Oturumu Meclis 1. Başkanvekili Turan Çakır başkanlığında meclis salonunda gerçekleşti. Komisyonda gündem maddelerinden biri olan Canik ilçesi Atatürk Bulvarı ve Ali Rıza Bey Bulvarı’na yakın bir konumda bulunan 2 bin 579 metrekarelik ticaret alanı kullanımını hükümet konağı yapılmak üzere resmi kurum alanı kullanımına çevrilmesine yönelik vatandaşların BİMER’e yaptığı itirazlar ile Mimarlar Odası Samsun Şubesi ve Canik Belediyesi’nin Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği itiraz dilekçeleri görüşüldü.
Oylama öncesi konuşan Büyükşehir Belediyesi AK Parti’li Meclis Üyesi ve Canik Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Erbay, “Buraya kaymakamlık binasının uygun olmadığı fikrimizi önceden de beyan etmiştik. Canik bölgesinde kaymakamlık ile ilgili 4 bin metrekare yerin ayrıldığını bildirmiştik. Ne hikmetse 4 bin metrekarelik yer İçişleri Bakanlığı’na tahsis edilmişken, yeniden Canik bölgesinde kaymakamlık yerinin aranması, hatta bu yer üzerindeki maliklerin bir şekilde istimlak edilerek devlete maliyet çıkarılmasını ben anlamış değilim. Burada 27 malik var. 2 bin 579 metrekarelik yerin istimlak bedeli olarak hesaplasanız 5-6 milyon para yapıyor. Hemen 200 metre ilerisinde Piazza AVM var. Bu AVM’nin temel inşaatındaki fore kazıkları ve zemin etüdü iyileştirme noktasında ne kadar para harcadığımızı hepimiz biliyoruz. Buradaki kaymakamlık yeri için zemin etüdüne 2 milyon ile toplam 8 milyon para harcayacağız. Halbuki 4 bin metrekare yerin otopark yönünden hiçbir sakıncası olmayan, fiziki koşulları uygun bir yeri değerlendirmiyoruz. İstimlak bedellerinin ödenerek kaymakamlık binalarının yapılması noktasında hiçbir sorunu olmayan yerin düşünülmemesini ben anlamış değilim. Burada mağdur olan arkadaşlarımız itirazlarını yapmışlardır. Canik Belediyesi ve Mimarlar Odası da itirazlarını yapmıştır. Bu kadar insanın karşı olduğu bir yere bu meclisin dik durup bu işe karşı durmasını ne ben anlarım ne de sizler bu esnafa anlatabilirsiniz” dedi.
Canik Kaymakamlığı ile ilgili Ercan Semizoğlu isimli bir vatandaşın kendi telefonuna gönderdiği bir mesajı meclis üyeleri ile paylaşan CHP’li Meclis Üyesi Erkan Akyüz, “Burası ilçenin nüfusuna en uzak kıyı bölgesidir. Hiçbir otopark alanı yoktur. İlçenin yönetimsel merkezi değildir. Söz konusu yer taşıt yükünün en fazla olduğu, ilçelerin birbirine bağlayan yerdir. Canik ilçesinde kaymakamlık için alternatif yerler çoktur. Bu Canik Kaymakamı’nın keyfi talebidir. Bizler Samsun’un yerleşik insanlarıyız. Vali ve kaymakamlar gelip geçicidir” diye konuştu.
CHP’li ve MHP’li diğer meclis üyeleri de karara ‘hayır’ oyu vereceklerini söyledi. Konuşmaların ardından yapılan oylamada itiraz dilekçelerinin reddi oy çokluğu ile kabul edildi.
GAR-TEKKEKÖY RAYLI SİSTEMİ İÇİN 175 MİLYON TL KREDİ
Gündemin diğer maddesi olan Gar-Tekkeköy arasında yapımı devam eden hafif raylı sisteminin üst yapı malzemeleri için İller Bankası A.Ş.’den 175 milyon TL kredi çekilmesine yönelik Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın yetkilendirilmesi maddesi görüşüldü.
İlgili maddenin görüşülmesi sırasında CHP Meclis Üyesi Erkan Akyüz, “Raylı sistemin zarar ettiğini geçtiğimiz günlerde söylüyordunuz. İlgili güzergaha metrobüs gibi alternatif proje ile gidilse, neden zarar etmiş ya da bize tam randıman vermeyen uygulamayı burada uygulamak zorundayız. Tekkeköy’e böyle bir yatırım gitsin ama ne için zarar eden bir raylı sistem kullanıyoruz? Fizibilite raporları bize uygun bir metrobüs güzergahı kullanmıyoruz” şeklinde konuştu.
“SAMULAŞ A.Ş. TÜRKİYE’DE EN VERİMLİ ÇALIŞAN ULAŞIM ŞİRKETLERİNDEN BİRİDİR”
CHP Meclis Üyesi Akyüz’ün cevap veren Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkanvekili Turan Çakır, “Vatandaşlarımız tek bir vasıta ile üniversiteden Tekkeköy kavşağına kadar gidebilecekler. Tekkeköy’e stadyum yapıldı, Fuar ve Kongre Merkezimiz var, spor salonumuz var. Hatta ondan önce sanayi sitelerimiz var. Raylı sistem Canik ilçemizin ve Tekkeköy ilçemizin ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Bu eleştirilerin bir bölümünü doğru bulmuyorum. Samulaş A.Ş. Türkiye’de en verimli çalışan ulaşım şirketlerinden biridir. Her ay Büyükşehir Belediyesi’ne 700 bin TL kira bedeli ödemektedir. Geçen seneki bilançolarda 1 milyon TL zarar gözüküyor ama bunun dışında Samulaş A.Ş. kurulduktan sonra yaklaşık 50 tane otobüs satın aldı. Samulaş’ı sadece raylı sistem güzergahında görmeyelim. Samulaş’ın bünyesinde yaklaşık 50’ye yakın otobüs var. Bunların bir bölümü Atatürk Bulvarı’nda transit olarak çalışmakta, bir bölümü de ring dediğimiz ücretsiz veya cüzi miktarda vatandaşları taşımaktadır” açıklamasında bulundu.
“METROBÜSÜN ÖMRÜ 10 YIL, RAYLI SİSTEMİN 40 YIL”
Gar-Tekkeköy arasındaki metrobüs-hafif raylı sistem tartışmalarına son noktayı koyan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, “Bunların fizibilite çalışmalarını yaptık. Lastik tekerlekli araçların yani metrobüslerin ömürlerinin 10 yıl olduğunu, demir tekerlekli yani hafif raylı sistem araçlarının ise 40 yıl olduğunu tespit ettik. Ayrıca Belediyeevleri, sanayi siteleri, Fuar ve Kongre Merkezi, stadyum, spor salonları gibi yerlerde saatsel bir
trafik var. Özellikle Organize Sanayi, küçük sanayi bölgelerinde ve stadyumda maç olduğu saatlerde o caddelerde yolcu yığıntısı olacak. Biz buraya metrobüsü koyduğumuzda akşam 5’e kadar bu araçları başka bir yere yönlendiremediğimiz için bu araçları yatıracağız. Daha yapılan analizler sonucunda raylı sistemin yapılmasına karar verildi” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından ilgili gündem maddesi oybirliği ile kabul edildi.