Kadın Sorunları İletişim Fakültesi’nde Konuşuldu

Güncelleme Tarihi:

Kadın Sorunları İletişim Fakültesi’nde Konuşuldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2015 14:22

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (OMÜ) İLETİŞİM FAKÜLTESİ HALKLA İLİŞKİLER TOPLULUĞU, ‘DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’ KAPSAMINDA “KADIN VE HAYAT” KONULU PANEL DÜZENLEDİ.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Topluluğu, ‘Dünya Kadınlar Günü’ kapsamında “Kadın ve Hayat” konulu panel düzenledi.
Panele, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan, İletişim Fakültesi Dekanı Nurdan Öncel Taşkıran, Av. Birgül Bilgin, Valilik KOZA Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Tuğba Talay, Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürü Canan Soğukpınar, Ödüllü Kadın Öğretmen Dilek Livaneli, konuşma yaptı.
‘Akademisyen Olarak Kadın, Kadınlar Gününün Kısa Tarihçesi ve 2014 Yılı Erkek Şiddeti Sayısal Verileri, Medeni Hukuk ve Kadın, Kadın, Şiddet ve Alınan Önlemler, Denetimli Serbestlik ve Kadın Hükümlüler, Ödüllü Kadın Öğretmen Olmak, İş Hayatında Kadın ve Mobbing ve Duygusal Zeka ve Kadın’ konulu başlıklar adı altında sunumlar gerçekleşti.
Konuşmaya İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nurhayat Yoloğlu, kısaca 8 Mart’ın nasıl ortaya çıktığını ve kadınlar için ne anlama geldiğinden bahsettikten sonra Türkiye’deki kadın cinayeti oranlarında yükseliş meydana geldiğini söyledi. Yoloğlu, "Biz kadın derken ezen, erkek derken ise öven bir kalıp ile yaşıyoruz. 2014 yılında Türkiye’deki erkek şiddeti sayısal verilerine bakacak olursak 281 kadın öldürüldü, 109 kadın/kız tecavüze uğradı, 500 kadın yaralandı ve 140 kadın/kız cinsel istismara uğradı. Her 5 kadından biri kocasından veya sevgilisinden ayrılmak istediği için hayatını kaybetti. Bu sırada kullanılan silahların yüzde 59’u ateşli silahlar, yüzde 30’u kesici aletler, yüzde 11’i ise kaba kuvvetledir" dedi.
Yoloğlu, sözü Avukat Birgül Belgin’e bıraktı. Belgin, "Kadın hakları ülkemizde çok önemli sorunlarından birisi olarak karşımıza çıkmakta. Özellikle son dönemde yaşadığımız olaylar bizi bu konuda bir şeyler yapma zorunlu kılıyor. Bazı istatistiklere göre şiddet olaylarının en çok yaşandığı bölge Karadeniz’dir" diye konuştu. Belgin, Türk Ceza Kanunu’nun cinsel suçlar konusunda bazı kanunların yetersiz kaldığını, cinsel suçların topluma karşı yapılmış olarak gösterilmesinin yanlış olduğunu vurguladı.
“ŞİDDET MERKEZİNE 3 BİN 743 KADIN BAŞVURDU”
Konuşmaya Valilik KOZA Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Tuğba Talay, şiddet mağduru kadının ülkede fazla olduğunu ve en aza indirmeye çalıştıklarını söyleyerek söze başladı. Talay, "Samsun nüfusu ile orantılı bakacak olursak 642 bin 693 kadından 3 bin 743’ü şiddet merkezine başvurdu. Bunlar sadece bizim bildiklerimiz. En büyük sıkıntımız emniyet şiddete uğrayan kadınların verilerini gizli tutuyor, adli işlem boyutundaki makamlar gizliyor, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerinden haberimiz olmuyor. Bu yüzden veriler her seferinde farklı olabiliyor. Ve en önemlisi şiddete maruz kalan bir kadın önce emniyete gidiyor, oradan savcılığa yönlendiriliyor daha sonra bir sığınma evine. Burada yine kadın mağdur durumuna düşüyor. Çünkü emniyete gittiği zaman hırsızlık olayı kadın şiddetinden daha önemli bir olay olabiliyor. Bu yüzden biz Şiddet Önleme İzleme Merkezlerini kurarak bu işlemleri tek bir yerde topladık" diyerek konuşmasını merkezin vizyonundan bahsederek sonlandırdı.
DENETİMLİ SERBESTLİK NEDİR?
Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürü Canan Soğukpınar denetimli serbestliğin tanımını yaparak konuşmasına başladı. Soğukpınar, “Denetimli serbestlik, ceza yargılamasının parçası ve bir ceza infaz yöntemidir. Sosyal anlamda denetimli serbestlikte, kişinin rehabilitesi ve topluma kazandırılması esastır. Türk hukuk sisteminde denetimli serbestlik; kişinin işlediği bir suç nedeniyle tutuklanması ya da mahkemece hakkında mahkumiyet kararı verilmesi sonucunda cezaevine girmesi yerine, cezasını toplum içerisinde gözetim ve denetim altında çekmesini ifade eder” şeklinde konuştu.
“KADIN ERKEKTEN DAHA ÜSTÜNDÜR”
Konuşmaya OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan devam etti. Mennan, "Ben feminist değilim ama şunu biliyorum ki kadın erkekten daha üstündür. Çünkü kadın 5 işi birden yapabilir. Hem becerikli bir akademisyen hem çocuğuna şefkat veren bir anne hem de iyi bir eş olabilir. Tek yapmanız gereken biraz sabırlı olmak. Hiçbir zaman aceleci davranmayın" diyerek özellikle kadınlara seslendi.
Son olarak ödüllü öğretmen Dilek Livaneli hayatını, yaşadığı zorlukları, köy yaşamını öğrencilerle paylaştı. Livaneli, "Benim için önemli olan ödül değildi. Ben bu işe ödül için başlamadım. Benim tek amacım o köyü oradaki insanları hayatla tanıştırmaktı” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!