Güncelleme Tarihi:
SAMSUN (AA) - MEHMET KUMCAĞIZ- Türkiye'nin iç sularında görülen ve istilacı tür olarak bilinen "İsrail sazanı" (Carassius Gibelio) türünün, tatlı su göllerindeki habitata zarar verdiği bildirildi.
Samsun'un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçesi sınırları içinde yer alan Kızılırmak Deltası'ndaki balık gölleri ile Ladik ilçesindeki Ladik Gölü ve Türkiye'deki birçok baraj gölünde son yıllarda artan sayıda İsrail sazanı görüldüğü belirtildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nazmi Polat, AA muhabirine, iç sularda istilacı tür olarak yaşayan İsrail sazanının tatlı su levreği, kızılkanat, turna ve kefal gibi birçok doğal balık türünün varlığını tehdit ettiğini söyledi.
Samsun'un dışında Türkiye'nin bazı iç sularında da doğal olmayan ve istilacı özellikler taşıyan İsrail sazanının bulunduğunu anlatan Polat, şöyle devam etti:
"İsrail sazanı, göllerimizin normal faunasında olmayan, nasıl geldiği bilinmeyen, bulunduğu habitattaki bütün balık neslini tehlikeye sokan bir tür. Eğer önlem alınmazsa göllerimiz balıksız kalarak çölleşecek. Göllerimizdeki doğal balık türleri yılda bir kez döl verirken, İsrail sazanı yılda 5 ila 6 kez döl verebiliyor. Ayrıca söz konusu istilacı tür, besin olarak aşırı bir şekilde yerli balık türlerinin yumurtalarıyla beslenmekte."
Bu sazan türünün, ekonomik değeri olmayan, her türlü ortamda rahatça üreyerek varlığını sürdürebildiğine dikkati çeken Polat, "Bulunduğu ortama kolayca adapte olabiliyor. Başta ekonomik türler olmak üzere rekabet şansı bulunmayan diğer türlerin neslinin tükenmesine neden oluyor" dedi.
- "Göllerimiz balıksızlaşıyor"
Prof. Dr. Polat, İsrail sazanının girdiği göle çok hızlı adaptasyon sağlayarak gölde hakim tür olabildiğine işaret ederek, böyle sürerse gelecekte göllerin balıksızlaşacağını ve yok olacağını öne sürdü.
İsrail sazanının son 20 yıldır Türkiye'nin iç sularında sıklıkla görüldüğüne dikkati çeken Polat, şunları kaydetti:
"İç sularımızda bazı balık türlerimiz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. İsrail sazanı ülkemize ait bir balık türü değil. Bu istilacı balık kontrolsüz şekilde göl ve göletlere bırakıldı ya da dolaylı olarak geldi. Bu balık, göllerin ekolojik gelişimi ve tür çeşitliliğinin devamı için çok büyük bir tehdit. Bunu bir an önce durdurmak lazım."
- Balıkçılar tedirgin
Kızılırmak Deltası'ndaki Yörükler Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yaşar Ergün de yöredeki balıkçıların balık göllerinden her gün ekonomik değeri olmayan çok sayıda İsrail sazanı yakaladığını söyledi.
Kooperatifin 387 üyesi olduğunu bildiren Ergün, "Yörede halk geçimini balıkçılıkla sağlıyor ancak göllerimiz İsrail sazanı tehdidi altında. Ekonomik değeri yüksek olan balıkları yok ediyor. Eğer önlem alınmazsa göllerimizde balık kalmayacak. İnsanlarımız geçim sıkıntısına düşecek" diye konuştu.