Ä°lk gün, gırgırlar kıyıda kaldı, troller istavrit ve mezgit ile döndü

Güncelleme Tarihi:

İlk gün, gırgırlar kıyıda kaldı, troller istavrit ve mezgit ile döndü
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 01, 2016 09:44

İlk gün, gırgırlar kıyıda kaldı, troller istavrit ve mezgit ile döndü

Haberin Devamı

Murat SANDIKÇI/SAMSUN, (DHA)- SAMSUN'da 1 Eylül’de başlayan balık sezonunu fırtına vurdu. Havanın kapalı ve yağışlı olması nedeniyle gırgır teknesi ile denize açılamayan balıkçılar, sabaha karşı fırtınaya rağmen trollerle balık avına çıktı. İlk gün istavrit ve mezgit avlayan balıkçılar, palamut için fırtınanın dinmesini ve gırgırların da denize açılmasını bekliyor.
Samsun'da 4 ay süren av hasreti bugün sona erdi. 'Vira Bismillah' diyerek gece yarısından sonra denize açılan balıkçılar, fırtınaya yakalandı. Batı Karadeniz'den Doğu Karadeniz'e kadar yağışlı ve fırtınalı havanın etkisinde kalan balıkçılar özellikle palamut avlayan gırgır teknelerini kıyıda bırakmak zorunda kaldı. Trollerle denize açılan balıkçılar, sabahın ilk ışıkları ile birlikte balık haline istavrit ve mezgitle döndü. Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifi Birliği Başkanı Atıf Malkoç, denizde olduklarını fırtına nedeniyle balık avlamakta zorlandıklarını anlatırken şöyle dedi:
"Palamut avında kullandığımız gırgır teknelerimiz kıyıda kaldı. Denizde fırtına var. Şu an Batı ve Doğu Karadeniz'deki tüm balıkçılar gırgırlarını kıyıya demirlemiş durumda. Trollerle avcılık yapıyoruz. Denizde balık bol miktarda var. İlk gün istavrit ve mezgit tezgahlardaki yerini alacak. Fırtınanın dinmesinin ardından gırgır teknelerinin denize açılmasıyla birlikte palamut da bol miktarda tezgahta olacak. Çünkü denizde balık var."
Sabahın ilk ışıkları ile birlikte Samsun Balık Hali'ne getirilen istavrit ve mezgitler açık artırma ile satıldı. Kasalara konularak kamyonlara yüklenen balıklar, Karadeniz başta olmak üzere Türkiye'nin bir çok noktasında tezgahtaki yerini almak üzere yola çıktı. Samsunlu balıkçı İbrahim Canikli, şöyle dedi:
"Denizde fırtına vardı. Ancak, buna raÄŸmen bol miktarda balık avı yapıldı. Denizde balık var. Bu sezon vatandaÅŸlarımız, bol miktarda istavrit, kalkan, lüfer, mezgit, barbun yiyecek. Ä°lk gün palamut tanesi 6-12 TL, istavritin kilosu 7-12 TL, mezgitin kilosu 15-20 TL, barbunun 20-25 TL ve kalkanın kilosu da 70 TL'den satılıyor."Â
ORDU'DA BALIKÇILAR AV SEZONUNU DUALARLA AÇTI
Ordu'un Fatsa İlçesi Yalıköy Mahallesi Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen törenle balık avı sezonu açıldı. Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organize edilen yeni balık av sezonu açılışında konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Ersin Soydan, "Ülkemizde yıllık ortalama 600 bin ton balık üretimi yapılmaktadır. 2015 yılı içerisinde 430 bin ton avcılık yoluyla, 240 bin ton da yetiştiricilik yoluyla balık üretimi yapılmıştır. Bunun ülkemize katkısı yaklaşık 3.8 milyar TL'dir. Karadeniz bölgesi ülkemizde avcılık yoluyla üretilen balığın yüzde 80'nin sağlamaktır. Yani ülkemiz balıkçılığında Karadenizin önemi büyüktür. Kazasız belasız bol bereketli bir sezon olmasını diliyorum" dedi. Okunan duaların ardından, 'Vira bismillah' diyen balıkçılar, yeni balık av sezonu için denize açıldı.
SİNOP’TA BALIKÇILIK AV SEZONU 'MUTLULUK FESTİVALİ' İLE AÇILDI
Sinop İskelesi'ndeki programa Sinop Valisi Kemal Cirit, Sinop AK Parti Milletvekili Nazım Maviş, Sinop CHP Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, İstanbul Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve çok sayıda kişi katıldı. Vali Kemal Cirit, 2016-17 av sezonunun bol kazançlı geçmesini dilediğini belirterek şöyle dedi:
"Balıkçılarımız umuyorum ki mutlu dönerler. Karadeniz balıkçılık alanında kendisini kabul ettirmiş bir bölge. Geçtiğimiz yıl ilimizde 25 tonluk balık avcılığı yapıldı. Bu sene rekolte beklentimiz çok daha yüksek. Umuyorum ki balıkçılar mutlu ve mesut olarak dönecekler.
Balıkçılıktaki av sezonu okunan duaların ardından açılış kurdelasının kesilmesiyle başlamış oldu. Program sonunda protokol balıkçıları gezerek ‘Vira Bismillah’ dedi. 

FOTOÄžRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!