Fındıkta Budama Eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2015 10:19

Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Fındık Tanıtım Grubu’nca (FTG) desteklenen "Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi" ne dahil edilen Samsun’da eğitimler tamamlandı.
Eğitimlerin tamamlanması nedeniyle bir açıklama yapan Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, projenin amacının, genellikle yaşlanmış yada verim çağında olan fındık bahçelerinde birim alandan daha fazla ve daha kaliteli ürün alabilmek için üreticilerin bilinçlendirilerek bir dekardan ortalama 90-100 kilogram civarında alınan fındık miktarının 150-200 kilograma çıkarmak suretiyle üreticilerin refah seviyelerini yükseltmek olduğunu söyledi. Bunun için Samsun’da belirlenen ilçelerin her birinde 20 budama elamanı olmak üzere dört ilçede toplam 80 üreticinin proje kapsamında eğitilerek belgelendirildiğini ifade eden Güven, proje kapsamına alınan Trabzon, Giresun, Samsun illerinde eğitimlerin tamamlandığını, Ordu ve Düzce illerinde ise halen devam ettiğini, gelecek yıllarda da benzer projelerin hayata geçirilmesinin fındık tarımına önemli katkılarının olacağını söyledi.
Güven, “İlimiz Terme, Çarşamba, Salıpazarı ve Ayvacık ilçelerinde uygulanan proje ile üreticilere fındık bahçelerinde tekniğe uygun olarak budama işleminin nasıl yapılacağı, budama sırasında yapılan hatalar arazi üzerinde uygulamalı olarak gösterildi. Budamada yapılan hatalı uygulamaların hastalık ve zararlı kontrolü açısından önemi bahçede gösterilerek anlatıldı. Ayrıca gübreleme amacıyla toprak numunesinin alınması, toprak tahlil sonuçlarına göre kullanılması, gereken kimyasal gübrelerin, organik gübrelerin ve toprak düzenleyicilerinin ne zaman ve ne şekilde kullanılacağı hakkında teknik bilgiler verilerek uygulamalı olarak üreticilere gösterildi” dedi.
Eğitimlere Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü ve İl Koordinatörü Gürsel Balcı, Projede Eğitici Ziraat Mühendisi Hidayet Candemir, Fındık Tanıtım Grubu adına Proje Teknik Koordinatörü Şenel Öztürk, Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nusret Şahin, Ziraat Mühendisi Ferhat Demiraslan katıldı.
Yapılan eğitimler sonunda üreticilere FTG tarafından finanse edilen budama makası, budama testeresi, fındık yetiştiriciliği el kitabı, liflet ve diğer hediyeler dağıtıldı. Eğitimlere katılan üreticiler, yapılan uygulamalı eğitimlerden çok faydalandıklarını, konu ile ilgili eksikliklerini fark ettiklerini ve fındıkta budamacı olarak çalışmaları halinde ekonomilerine katkı sunacağını belirterek eğitimcilere teşekkür ettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!