IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2015 11:12
SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, JAPONYA'DA ŞİDDETLİ TAYFUNA YAKALANARAK BATAN OSMANLI DONANMASI GEMİLERİNDEN ERTUĞRUL FIRKATEYNİ'NDE ŞEHİT OLAN MÜRETTEBATIN İSİMLERİNİ YAKAKENT'TE YAŞATACAK.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Japonya’da şiddetli tayfuna yakalanarak batan Osmanlı donanması gemilerinden Ertuğrul Fırkateyni’nde şehit olan mürettebatın isimlerini Yakakent’te yaşatacak.
Büyükşehir Belediyesi, Yakakent Turizm Eylem Planı kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile görüşüp kullanımdan kalkan bir fırkateyni ilçeye getirerek ’Ertuğrul Şehitleri Müzesi’ yapacak. Ertuğrul Fırkateyni’nde şehit olan 35 Samsunlunun isimleri müzede yaşatılacak.
Samsun’un ilçelerini turizme kazandırmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, Yakakent Turizm Eylem Planı hazırlıklarını da tamamladı. Kentin batıdaki son ilçesi olan Yakakent’te projelerin ihale süreci devam ediyor. Fiziki çalışmalar ise ihalelerin tamamlanmasının ardından başlayacak. 2017 İşitme Engeliler Olimpiyatı’na kadar tamamlanacak olan ilçeye özel turizm yatırımlarını Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz açıkladı.
Yakakent’in giriş ve çıkışlarındaki binaların cephe görünümlerine estetik kazandıracaklarını ifade eden Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, “Karadeniz sahili boyunca Kızılçam’ın denizle buluştuğu ender iki noktadan biri olan Çam Gölü Bölgesi’ni yeniden planlayacağız. Uzunkız Yaylası’nda piknik alanları yapacağız. Yakakent Meydanı ve limana giden sahil yolunu yeniden düzenleyerek, ilçeyi turizme ilçesine yakışır hale getireceğiz. Kent meydanında
balık ve yöresel yemeklerin sunulduğu kafe-lokanta ve butik otel inşa edeceğiz. Yakakent’in ilçeyle özdeşleşmiş yiyecek ve içecekleri de ön plana çıkartacağız” dedi.
EN ANLAMLI PROJE, ’ERTUĞRUL ŞEHİTLERİ MÜZESİ’ OLACAK
Yakakent’te hayat bulacak en anlamlı projenin ’Ertuğrul Şehitleri Müzesi’ olacağını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, “Bu proje, bizleri oldukça duygulandırıyor ve heyecanlandırıyor. Çünkü talihsizce batan Ertuğrul Fırkateyni’nde şehit olan 35 mürettebat Samsunlu idi. Bu denizci evlatlarımızdan 3’ü ise Yakakentliydi. Şehitlerimizin isimlerini yaşatmak amacıyla müze yapmak istedik. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile görüşülerek kullanımdan kaldırılan fırkateyn ve benzeri gemilerden bir tanesini Yakakent’e getirecek, içini restore edip ‘Ertuğrul Şehitleri Müzesi’ olarak ziyarete açacağız. Bu proje üzerine titizlikle çalışıyoruz. İnşallah hayata geçireceğiz” diye konuştu.
TAYFUN 587 MÜRETTEBATI ŞEHİT ETTİ
Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılan Ertuğrul Fırkateyni, 19 Ekim 1863’te denize indirilmişti. ’Kosova’ ve ’Hüdavendigâr’ gemileriyle birlikte İngiltere’den yurda dönerken Cherburg, Toulon ve bazı İspanyol limanlarına uğramıştı. İstanbul’a gelişinde de
Beşiktaş Sahil Saray-ı Hümayunu (Dolmabahçe Sarayı) önünde demirli kalmış, bir süre sonra da Haliç’e kapatılmıştı. Padişah 2. Abdülhamit, 1887’de Japonya İmparatoru Komei’nin yeğeninin savaş gemisiyle İstanbul’u ziyaret etmesinin ardından Japonya’ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretti. 2. Abdülhamit’ten Japon İmparatoruna mücevherli imtiyaz nişanı ve diğer hediyeleri götürecek fırkateyn, Temmuz 1889’da 655 mürettebatıyla İstanbul’dan yola çıktı. 11 ay sonra Yokohoma Limanı’na vardı.
Kaldığı 3 ay boyunca mürettebat, 50 kişilik bandosuyla Joponlara konser verdi. Japon Deniz Kuvvetleri’nin tayfun uyarısına rağmen, Ertuğrul Fırkateyni, planlandığı gibi 15 Eylül 1890 tarihinde yurda dönmek için Yokohama Limanı’ndan ayrıldı. Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Fırkateyni, bir gün sonra kayalara çarparak battı. Kazada 587 mürettebat şehit olurken, kurtulan 69 denizci, İstanbul’a gönderilmişti. Kazada şehit olan Türk denizciler anısına 1891’de Kuşimoto’da ’Şehitlik Anıtı’ yapılmıştı.
35 DENİZCİ SAMSUNLU
Tayfunun neden olduğu kazada batan Ertuğrul Fırkateyni’nde şehit olan 587 denizciden 35’i Samsunlu olup 3’ü ise Yakakent ilçesinden. Bu şehitler vesilesi ile Japonya’nın Kushimoto şehri ile Yakakent ilçesi, kardeş şehir olmuştu. Kuşimoto’da bir de müze bulunuyor.